Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon kiertotalouskokeiluja toteuttamaan Elävä säätiö, Jätekukko ja OC-System

Jaa

Pohjois-Savossa etsittiin uusia, innovatiivisia kiertotalouden kokeiluja. Valituissa kokeiluissa painottuu konkretia ja selkeä yhteys maakunnan ilmastotiekarttaan.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke sai kokeiluhaussa 16 tarjousta 14 eri tarjoajalta. Mukana oli monenlaisia ideoita karttasovelluksesta, verkkokoulutuksesta, jätehuoltopalveluiden kehittämisestä aina yritysten sparraukseen ja kiertotaloussuunnitelmien laatimiseen saakka. Toteutukseen valittiin kolme kokeilua, joilla on selkeä linkitys Pohjois-Savon ilmastotiekarttaan sekä hyvät mahdollisuudet jäädä pysyviksi käytännöiksi.

Valituissa kiertotalouskokeiluissa painottui konkretia

Pohjois-Savon kiertotalouskokeiluja lähtevät marraskuussa 2022 toteuttamaan Elävä säätiö sr, Jätekukko Oy sekä OC-System Oy.  

Tarjoukset pisteytettiin viiden kategorian mukaan: Kokeilun yhteys Pohjois-Savon ilmastotiekarttaan, kokeilun vaikuttavuus, kokeilun uutuusarvo ja innovatiivisuus Pohjois-Savossa, kokeilun skaalattavuus ja toistettavuus sekä kokeilun mahdollisuus jäädä pysyväksi käytännöksi. Pisteytyksen jälkeen tarjouksista kolme nousi muiden edelle. 
 
Elävä säätiö (ent. Tukeva-säätiö) vahvistaa kiertotalouskokeilun myötä poistotekstiilin paikallista uusiokäyttöä. Toimenpiteinä ovat avoin ideakilpailu poistotekstiilien käyttöön, ideoiden palvelumuotoilu sekä kokeilun aikana rakennettava kumppanuusverkosto. 

Jätekukko Oy tuo kokeilussa biojätepalvelun lähelle asiakasta ja helpon tavan perustaa biokimppa. Jätekukko järjestää Kuopion ja Siilinjärven taajama-alueilla biokimppakiertueen, jossa palvelu tuodaan kotiovelle auttaen biojätekimpan perustamisessayhdessä lähinaapureiden kanssa.

Hukkalämmöt hyötykäyttöön ja työolot paremmiksi

Kolmas rahoitettavakokeilu liittyy äänieristys- ja suojausrakenteita valmistavan OC-System Oy:n maalauslinjaston energiatehokkuuden parantamiseen. 

Tavoitteemme on korvata jauhemaalauslinjan suuri kaasulämmitteinen uuni nopealla lämmitysteknologialla, joka toimii lyhyen aikaa ja tehokkaasti. Lisäksi tavoite on saada kerättyä hukkalämpö hyötykäyttöön, OC-System Oy:n toimitusjohtaja Riku Räisänen kertoo. 
 
Kokeilujen tarkoitus on ennen kaikkea kehittää kiertotalouden mukaista toimintaa, mutta samalla voidaan saada muitakin hyötyjä. 

– Näemme kokeilussa hienon mahdollisuuden löytää keinoja nopeuttaa jauhemaalausprosessia, vähentää hiidioksidipäästöjä sekä parantaa työoloja tuotantotiloissa, Räisänen jatkaa. 

Kiertotalouskokeilut toteutetaan marraskuun 2022 – kesäkuun 2023 välisenä aikana

Kaikki kokeilut lähtevät liikkeelle marraskuussa 2022 ja niiden on määrä päättyä kesäkuussa 2023.  

Haluamme luoda kiertotaloutta tukevaa kokeilukulttuuria matalalla kynnyksellä. Tämä on myös meille Pohjois-Savon ELY-keskuksessa uutta, emme ole aiemmin hankkineet vastaavia kokeiluja Pohjois-Savon alueella. Oli ilahduttavaa, kuinka monta tarjousta saimme heti ensimmäiseen kokeiluhakuun, Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti kertoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 050 390 2765

Ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 710

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.1.202326.1.2023 11:39:09 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,08. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on noussut vuodenvaihteesta 6 cm. Nyt pinnan nousupyrähdys vaikuttaa rauhoittuvan sään pakastuessa, mutta tuskin kääntyy laskevaksi ennen kevättä. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina noin kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen, mutta kapasiteettiin nähden kuitenkin pienehköä. Pinnat yritetään pitää edelleen kesäkorkeuksissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,93. Haukiveden pinta on noussut tammikuussa 3 cm ja ennuste näyttää saman suun

Maidontuotanto väheni Pohjois-Savossa reilut kaksi prosenttia vuonna 202223.1.2023 12:59:47 EET | Tiedote

Pohjois-Savossa tuotettiin maitoa viime vuonna 309,5 miljoonaa litraa. Tämä on hieman yli seitsemän miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin maitoa toimitettiin meijeriin 316,6 miljoonaa litraa. Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 149,5 miljoonaa litraa, vähennystä tuli noin 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Savon osuus koko Suomen maidontuotannosta oli viime vuonna 14 %.

Työvoimatiekartalla uusia ratkaisuja osaavien tekijöiden saatavuuteen Pohjois-Savossa17.1.2023 14:52:46 EET | Tiedote

Työministeri Tuula Haataisen syksyllä 2021 käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 17.1.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Savon tuloksista. Tilaisuudessa kuultiin myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme