Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon kiertotalouskokeiluja toteuttamaan Elävä säätiö, Jätekukko ja OC-System

Jaa

Pohjois-Savossa etsittiin uusia, innovatiivisia kiertotalouden kokeiluja. Valituissa kokeiluissa painottuu konkretia ja selkeä yhteys maakunnan ilmastotiekarttaan.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke sai kokeiluhaussa 16 tarjousta 14 eri tarjoajalta. Mukana oli monenlaisia ideoita karttasovelluksesta, verkkokoulutuksesta, jätehuoltopalveluiden kehittämisestä aina yritysten sparraukseen ja kiertotaloussuunnitelmien laatimiseen saakka. Toteutukseen valittiin kolme kokeilua, joilla on selkeä linkitys Pohjois-Savon ilmastotiekarttaan sekä hyvät mahdollisuudet jäädä pysyviksi käytännöiksi.

Valituissa kiertotalouskokeiluissa painottui konkretia

Pohjois-Savon kiertotalouskokeiluja lähtevät marraskuussa 2022 toteuttamaan Elävä säätiö sr, Jätekukko Oy sekä OC-System Oy.  

Tarjoukset pisteytettiin viiden kategorian mukaan: Kokeilun yhteys Pohjois-Savon ilmastotiekarttaan, kokeilun vaikuttavuus, kokeilun uutuusarvo ja innovatiivisuus Pohjois-Savossa, kokeilun skaalattavuus ja toistettavuus sekä kokeilun mahdollisuus jäädä pysyväksi käytännöksi. Pisteytyksen jälkeen tarjouksista kolme nousi muiden edelle. 
 
Elävä säätiö (ent. Tukeva-säätiö) vahvistaa kiertotalouskokeilun myötä poistotekstiilin paikallista uusiokäyttöä. Toimenpiteinä ovat avoin ideakilpailu poistotekstiilien käyttöön, ideoiden palvelumuotoilu sekä kokeilun aikana rakennettava kumppanuusverkosto. 

Jätekukko Oy tuo kokeilussa biojätepalvelun lähelle asiakasta ja helpon tavan perustaa biokimppa. Jätekukko järjestää Kuopion ja Siilinjärven taajama-alueilla biokimppakiertueen, jossa palvelu tuodaan kotiovelle auttaen biojätekimpan perustamisessayhdessä lähinaapureiden kanssa.

Hukkalämmöt hyötykäyttöön ja työolot paremmiksi

Kolmas rahoitettavakokeilu liittyy äänieristys- ja suojausrakenteita valmistavan OC-System Oy:n maalauslinjaston energiatehokkuuden parantamiseen. 

Tavoitteemme on korvata jauhemaalauslinjan suuri kaasulämmitteinen uuni nopealla lämmitysteknologialla, joka toimii lyhyen aikaa ja tehokkaasti. Lisäksi tavoite on saada kerättyä hukkalämpö hyötykäyttöön, OC-System Oy:n toimitusjohtaja Riku Räisänen kertoo. 
 
Kokeilujen tarkoitus on ennen kaikkea kehittää kiertotalouden mukaista toimintaa, mutta samalla voidaan saada muitakin hyötyjä. 

– Näemme kokeilussa hienon mahdollisuuden löytää keinoja nopeuttaa jauhemaalausprosessia, vähentää hiidioksidipäästöjä sekä parantaa työoloja tuotantotiloissa, Räisänen jatkaa. 

Kiertotalouskokeilut toteutetaan marraskuun 2022 – kesäkuun 2023 välisenä aikana

Kaikki kokeilut lähtevät liikkeelle marraskuussa 2022 ja niiden on määrä päättyä kesäkuussa 2023.  

Haluamme luoda kiertotaloutta tukevaa kokeilukulttuuria matalalla kynnyksellä. Tämä on myös meille Pohjois-Savon ELY-keskuksessa uutta, emme ole aiemmin hankkineet vastaavia kokeiluja Pohjois-Savon alueella. Oli ilahduttavaa, kuinka monta tarjousta saimme heti ensimmäiseen kokeiluhakuun, Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti kertoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 050 390 2765

Ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 710

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.202225.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,01. Nyt taso on enää 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vesi on noussut 22 cm kuukauden alusta. Nyt vaikuttaa siltä, että ennustettu pakkasjakso rajoittaa Kallaveden nousua lähiviikkoina. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vaihtelevaa. Pari viikkoa sitten alueelle osui pitkästä aikaa runsasvetinen sadetapahtuma ja sen aiheuttamaan virtaaman lisääntymiseen ei pystytty reagoimaan riittävästi, joten vesien pinnat nousivat ennustettua enemmän. Virtaama on vielä iso ja se voi aiheuttaa järvien kapeikoissa heikkojen jäiden alueita. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Juojärvi on vielä lähes 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm alle ajankohdan keskimääräisen tas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme