Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon positiivisen kehitysnäkymän epävarmuudet lisääntyivät

Jaa

Yritysten alkuvuoden näkymät olivat useimmilla toimialoilla vielä hyvin positiiviset.

Alueellisiin kehitysnäkymiin on ELY-keskus yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa koonnut yhteisen näkemyksen maakunnan nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsauksen arviot on tuotettu maalis-huhtikuussa 2022.

Ukrainan sodan puhjettua raaka-aineiden hintojen entistä nopeampi nousu, ongelmat materiaalien ja komponenttien saatavuudessa, osaavan työvoiman saatavuus ja yleinen taloudellinen kasvava epävarmuus haastavat alueen positiivista kehitystä.

Maakunnassa investoidaan edelleen vilkkaasti

Maakunnassa on paljon uusia investointisuunnitelmia. Hankkeiden toteutuminen aikataulussa riippuu kasvaneista kustannuksista ja osa hankkeista odottaa kaavoituksen toteutumista.

Venäjän markkinoiden sulkeutuminen, vastapakotteet ja inflaation kiihtyminen aiheuttavat suurta epävarmuutta, ja saavat aikaan sen, että kaikkia investointeja mietitään hyvin tarkkaan. Suuria investointeja on kuitenkin jo käynnissä ja erityisesti Kuopion seudulla rakennetaan vielä vilkkaasti. Uusiutuviin energialähteisiin sekä matkailuun pohjautuvia hankkeita maakunnassa onkin suunnitteilla aiempia vuosia enemmän. Tuulivoimala-, aurinkoenergia- ja kiertotalousinvestointisuunnitelmia on eri seuduilla. Matkailussa Tahkon alueelle on tulossa merkittävää lisä- ja täydennysrakentamista, minkä lisäksi myös kalastusmatkailua ollaan kehittämässä.

Työvoiman kysyntä vilkasta

Koronapandemian vaikutukset eivät enää näy työttömien määrässä, eikä myöskään Ukrainan kriisin mahdollisia vaikutuksia ole vielä nähtävissä työttömyysluvuissa. Työttömien määrän kehitykseen on suurimmalta osaltaan vaikuttanut työvoiman poikkeuksellisen vilkas kysyntä. Uusia avoimia työpaikkoja maakunnassa on ennätysmäärä.

Työttömien työnhakijoiden määrä on vuosittain tasaisesti laskenut poikkeusvuotta 2020 lukuun ottamatta ja on nyt koronaa edeltävän vuoden 2019 alapuolella. Lomautettuja on puolet vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautukset painottuvat pääosin miesvaltaisille aloille. Ukrainan sodan vaikutukset yritysten liiketoimintaan voi pidemmällä aikavälillä joillakin toimialoilla johtaa myös lomautusten kasvuun.

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2022 -katsaus on luettavissa kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat. Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 90 eteenpäin.

Valtakunnallinen alueelliset kehitysnäkymät tiedote on julkaistu 10.5.2021 https://tem.fi/-/alueelliset-kehitysnakymat-talouden-rattaat-pyorivat-vauhdilla-mutta-vaikeuksia-odotetaan-olevan-edessapain

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Raili Nissinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, raili.nissinen@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 541

Yksikön päällikkö Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus, jan.blomberg@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 552

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelmaluonnosta esitellään kahdessa yleisötilaisuudessa Pöljän koululla Siilinjärvellä ja Alakoululla Lapinlahdella 1.6.2022 (Pohjois-Savo).23.5.2022 09:17:35 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Yleissuunnitelmasta on laadittu luonnos, jossa uusi linjaus sijoittuu nykyisen valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään.

Eläintukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa toukokuussa12.5.2022 13:24:25 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa eläintukien valvonta aloitetaan ensi viikolla ja peltotukien valvonta kesäkuun puolivälissä. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti. Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta 0,5 prosentille tiloista. Pohjois-Savossa on hieman vajaa 1300 kotieläintilaa, joten noin 40 tilalle tehdään valvonta. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Maatalouden digitalisoituminen on Pohjois-Savossa edennyt mallikkaasti ja esimerkiksi sähköisessä tukihaussa Pohjois-Savo on valtakunnan kärkiluokkaa. Samoin tukivalvonnan sähköiset menettelyt ovat olleet meillä jo laajalti käytössä. Nyt myös itse valvonta pystytään suorittamaan kokonaan sähköisesti uusien mobiililaitteiden ansiosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo. Valvonnan tarkoitus on taata elintarviketurvallisuus sekä eläinten hyvä kohtelu. Eläintukien valvonta liittyy elintarviketurvallisuut

Itä-Suomen jätehuollon yhteistyöryhmä aloittaa toiminnan29.4.2022 09:47:44 EEST | Tiedote

Itä-Suomen ELY-keskusten jätelain mukainen alueellinen yhteistyöryhmä on valittu. Yhteistyöryhmään kuuluu Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen kuntien, toiminnanharjoittajien, säätiöiden ja yhdistysten jäseniä. Työryhmän tavoitteena on jätemäärien kasvun hillitseminen, kierrätyksen lisääminen ja materiaalikiertojen turvallisuus. Yhteistyöryhmän keskeisenä tehtävänä on tukea valtakunnallisen jätesuunnitelman toimeenpanoa ja seurantaa Itä-Suomen alueella. Toiminta-aika alueellisella yhteistyöryhmällä on kolme vuotta ja se kokoontuu kerran vuodessa. Yhteistyöryhmä kokoontuu kesän alussa ensimmäisen kerran. Yhteistyöryhmän perustamisen taustalla on jätelaki, jonka mukaan ELY-keskusten on asetettava alueellinen yhteistyöryhmä tukemaan valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelua, toimeenpanoa ja toimeenpanon seurantaa. Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2027 on hyväksytty Valtionneuvostossa 24.3.2022. Uudella valtakunnallisella jätesu

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.4.202228.4.2022 09:49:45 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle NN+82,19 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Havaittu vedenkorkeus 27.4.2022 on NN+81,82 m. Vedenkorkeus on noin 20 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen arvon (mediaani). Tulvakorkeuden maksimiajankohta on ennusteen mukaan touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin vedenpinta lähtee pikku hiljaa laskuun. Kallavettä on juoksutettu jo noin kuukauden ajan Leppävirran Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvakanavasta. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 300 m3/s. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnan nousua on hillitty lisäämällä säännöstelypadoista juoksusta tulovirtaamaennusteen pohjalta. Maaningan Ahkiolahdessa sijaitseva Viannankosken säännöstelypato sekä Nerkoolla sijaitseva Nerohvirran säännöstelypato ovat täysin auki. Nerohvirran säännöstelypadon (Iisalmi) lähtövirtaama on noin 170m3/s ja vastaavasti Onkiveden lähtövirtaama on noin 180 m3/s. Keskiennusteen mukaan Poroveden vedenkorkeuden maksimi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme