Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.1.2023

Jaa

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,08.  Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on noussut vuodenvaihteesta 6 cm. Nyt pinnan nousupyrähdys vaikuttaa rauhoittuvan sään pakastuessa, mutta tuskin kääntyy laskevaksi ennen kevättä.  

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina noin kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen, mutta kapasiteettiin nähden kuitenkin pienehköä. Pinnat yritetään pitää edelleen kesäkorkeuksissa.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa.   

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,93. Haukiveden pinta on noussut tammikuussa 3 cm ja ennuste näyttää saman suuntaiselta jatkossa.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat kauttaaltaan noin 5 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Pinnat ovat nousseet tammikuussa saman 5 cm. Seuraavat kuukaudet odotetaan menevän vähäisin muutoksin.

Lumi ja Jäätilanne

Pohjois-Savon virallisilla jäähavaintopaikoilla on viikko sitten mitattu 30 – 37 cm jäätä. Edellisestä mittauskerrasta jäät eivät olleet paksuuntuneet ja tuskin kuluneella viikolla myöskään on jäätymistä enemmälti tapahtunut. Luultavasti jään välissä on sulia vesikerroksia, kun lumen painaman jäänkannen päälle nousseet vedet ovat jäätyneet vain osittain.

Lumipeitteen vesiarvo on yleisesti 50 -100 mm. Suurimmat lumen vesiarvot ovat nyt perinteisellä lumialueella Sonkajärvi – Rautavaara -suunnalla. Sielläkään tuskin on 100 mm laajalti ylittynyt.

Pohjavesitilanne

Pohjavesien pinnat ovat talvelle tyypillisesti laskevia. Pääsääntöisesti ollaan hieman ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta kaksi tuulivoimahankkeita koskevaa yhteysviranomaisen lausuntoa (Kurvilanmäen ja Iso-Petäjämäen hankkeet)8.3.2023 13:07:16 EET | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot kahdesta tammi-helmikuussa 2023 nähtävillä olleesta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma), jotka molemmat koskevat Pohjois-Savoon suunniteltuja tuulivoimahankkeita. Lausutut hankkeet ovat Kurvilanmäen tuulivoimahanke (Vieremä- Sonkajärvi) ja Iso-Petäjämäen tuulivoimahanke (Lapinlahti-Iisalmi).

Pohjois-Savossa maatilojen ja maaseudun kehittämiseen 182 miljoonaa euroa24.2.2023 08:50:33 EET | Tiedote

Manner-Suomen kehittämisohjelman 2014-2020 eli maaseutuohjelman tarkoitus oli elinvoimaisen maaseudun säilyminen, ympäristön tilan paraneminen, uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö, eläinten hyvinvoinnin parantaminen ja osaamisen kehittäminen. Maaseutuohjelmaa jatkettiin siirtymäkaudella vuosina 2021-2022, jolloin maaseutuohjelman toimenpiteet jatkuivat uuden rahoituskauden varoista. Pohjois-Savon alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 “Rajattomien mahdollisuuksia maaseutu” asetti tavoitteeksi vahvistaa alueen osaamista ja yrittäjyyttä sekä kehittää toimintaympäristöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme