Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.10.2021

Jaa

Lokakuu kääntyi märäksi. Järvien pinnat ovat nopeassa nousussa ja jokien virtaamat ovat suuria

On ajankohtaista käydä varmistamassa, että soutuvene talvehtii riittävän korkealla järven pinnasta. Nyt lämpimällä viikolla tilannetta voi vielä helposti korjata.

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,12.  Lokakuun alusta on noustu 20 cm.  Nyt taso on 17 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja nousee edelleen. Vesitilanne pakottaa aloittamaan lisäjuoksutuksen Konnuksen tulvaluukusta.

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pääosin pysyneet säännöstelyn tavoitetasoilla. Kiuruvedellä on isosta juoksutuksesta huolimatta 20 cm tulva, eikä pinta suostu laskemaan. Nyt viimeisellä viikolla juoksutukset ovat olleet suuria koko reitillä. Poroveden ja Onkiveden säännöstelyluvissa on mahdollisuus nostaa pintaa loppuvuodeksi kesämaksimeja korkeammalle. Tätä mahdollisuutta ei tulla tarkoituksellisesti käyttämään vaan pinnat yritetään pitää kesätasoilla myös marras-joulukuussa. Nousuvara saa olla puskurivarastona äkillisiä sateita varten.

Nilsiän reitillä ja Juojärvellä pinnat ovat ajankohtaan nähden 10 cm yli keskimääräisen tason.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 2 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,05.  Haukivesi on tämän katsauksen alueella ainut vesistö, jonka pinta on laskenut lokakuun alusta, mutta on kääntynyt nousuun viikko sitten.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi on 10 cm yli ajankohdan keskiarvon, Hankavesi ja Konnevesi ovat vasta nousseet ajankohdan keskimääräiseen tasoon. Kuukauden aikana pinnat ovat nousseet alle 10 cm, joten tulee vaikutelma, että Vuoksen vesistöalueen puolella on satanut enemmän.

Pohjavedet

Pohjavesien taso on hyvä. Sadetta on saatu riittävästi täyttämään pohjavesivarastot talvea varten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Pohjavesitiedot:
vesitalousasiantuntija Ville Matikka puh. 0295 026 262, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.202126.11.2021 09:10:39 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta on tasossa NN+81,75 m, eli noin 20 cm korkeammalla ajankohtaan nähden. Vedenpinta on juoksutusten myötä laskenut ja laskee edelleen keskiennusteen mukaan noin 10 cm seuraavan kuukauden aikana (25.12.2021). Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 300 m3/s (kuvaliite). Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pääosin säännöstelyn tavoitetasoilla. Nilsiän reitillä vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden 10 -15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason. Varkauden alapuolella Haukiveden (Saimaa) pinta on noin 10 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi, Nilakka ja Iisvesi ovat noin 10 cm yli ajankohdan keskiarvon. Pohjavedet Pohjavesitilanne on hyvä pohjaveden seuranta-asemilla (Rautavaaran Kangaslahti, Sukevan Akonjoki ja Keiteleen Viinikkala) pohjavedenpinta vaihteli ja oli 10-50 cm yli ajankohdan keskiarvon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme