Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.4.2021

Jaa

Kallaveden vedenpinta on tasossa NN+ 81,94 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran kolmessa vuodessa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä lähes 20 cm, tasolle NN+82,12 m toukokuun loppuun mennessä. Tästä vedenpinta taittuisi hitaaseen laskuun. Vedenpinta on noussut 40 cm viimeisen kuukauden aikana. Nyt taso on noin 35 cm yli ajankohdan mediaaniarvon.

Leppävirralla sijaitsevat Konnuksen tulvakanava ja Naapuskosken säännöstelypato avattiin kuukausi sitten ja ennakoinnin tavoitteena oli lisätä Kallaveden lähtövirtaamaa ja estää siten Kallaveden pinnan nousu haitallisen korkealle. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on tällä hetkellä noin 365 m3/s ja edelleen kasvussa. Keskiennusteen mukaan lähtövirtaama nousee arvoon 400 m3/s, ollen toukokuun lopussa huipussaan.

Iisalmen reitillä Onkiveden vedenpinta on noin 60 cm ja Poroveden vedenpinta noin 50 cm ajankohdan mediaaniarvojen yläpuolella. Onkiveden kokonaislähtövirtaama on noin 225 m3/s. lähtövirtaama. Tällä hetkellä näyttää ennusteiden perusteella siltä, että Iisalmen reitillä ei tarvitse käynnistää vesiliikennekanavista juoksutuksia, koska järvien vedenpinnat pystytään pitämään padoista tapahtuvilla juoksutuksilla lupaehtojen mukaisissa korkeuksissa.  Onki- ja Poroveden vedenpinnat ovat noin 50-60 cm pitkän ajankohdan mediaaniarvojen yläpuolella.

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat lähteneet nousuun ja keskiennusteen mukaan pintojen arvioidaan nousevan noin 80 cm toukokuun loppuun mennessä.

Varkauden alapuolella olevan Haukiveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle NN+76,41 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran 3 vuodessa.
Havaittu vedenkorkeus on NN+76,22 m.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi, Nilakka ja Iisvesi ovat noin 30 cm ajankohdan mediaaniarvojen yläpuolella. Esimerkiksi Pielaveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle N60+102,94 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran yhdeksässä vuodessa. Vedenpinnat nousevat ennusteen mukaan nykyisestä tasosta vielä noin 25 cm. Järvien tulvahuippu ajoittunee toukokuun viimeisille viikoille. Nilakan lähtövirtaaman ennustetaan nousevan tasolle 42 m³/s, joka on yhtä suuri kuin keskimäärin kerran 6 vuodessa.

Pohjavesitilanne

Pohjois-Savossa pohjavedenpinnat ovat pääosin 25–85 cm ajankohdan keskiarvoja korkeammalla. Pohjaveden pinnat ovat nousseet lumien sulamisen täydentäessä pohjavesivarastoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Jukka Hassinen
puh 0295 026 783
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Keski-Savossa käynnistyy kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laadinta - Kerro näkemyksesi kävelyn ja pyöräilyn nykytilanteesta5.5.2021 09:26:13 EEST | Tiedote

Keski-Savon kuntiin (Heinävesi, Joroinen, Leppävirta, Pieksämäki, Varkaus) laaditaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma vuoden 2022 aikana. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Keski-Savon kuntien, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja maakuntaliittojen kanssa. Edistämisohjelmassa määritellään pitkän tähtäimen visio kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseksi seudun kunnissa sekä kuvataan toimenpiteet kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuuden lisäämiseksi. Tarkoituksena on lisätä kävelyä ja pyöräilyä sekä arkimatkoilla että vapaa-ajan liikuntamuotona ja näin parantaa kuntalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Edistämisohjelman laadinta ohjelmoidaan vuoden 2021 aikana ja sen taustaksi toteutetaan asukaskysely. Asukkailta kysytään, missä ovat kävelyn ja pyöräilyn suurimmat puutteet ja ongelmakohdat sekä selvitetään asukkaiden nykyisiä liikkumistapoja ja niihin vaikuttavia taustatekijöitä. Asukkailta toivotaan myös ideoita kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi tulevina vuosina. Tuloksia hyödynnetään edistämisoh

Manner-Suomen maaseutuohjelman siirtymäkausi 2021—2023 ja uuden ohjelmakauden 2023—2027 valmistelu28.4.2021 13:05:06 EEST | Tiedote

Manner-Suomen maaseutuohjelman siirtymäkausi 2021—2022 Ohjelmakausien vaihdos on tuonut lyhyen katkoksen hanke- ja yritystukien myöntämiseen Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Ennen uuden ohjelmakauden CAP27 käynnistymistä maaseutuohjelman rahoitusta myönnetään siirtymäkauden varoista. Siirtymäkaudella hankerahoitusta voi hakea 2014—2020 ohjelmakauden toimenpiteiden mukaisesti. Tänä vuonna Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntövaltuus maaseutuohjelman hankkeille on 5,06 miljoonaa euroa. - Alustavasti olemme varautuneet, että myöntövaltuudesta 60—70 % varataan yritystukiin ja loput kehittämishankkeille. Yrityksillä on tällä hetkellä investointihalukkuutta, arvioi yritystutkija Pekka Stjerna. - Kehittämishankkeille on rahaa jaossa lähes aikaisempien vuosien suuruinen määrä, sillä laajakaistahankkeiden osuus siirtyy valtakunnalliseen elpymisvarojen hakuun, täydentää maaseutuasiantuntija Jaana Tuhkalainen. Seuraavat kehittämishankkeiden hakujaksot päättyvät 30.4. ja 30.9.2021. Laajakaistahankke

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme