Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.4.2021

Jaa
Kallaveden vedenpinta on tasossa NN+ 81,94 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran kolmessa vuodessa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä lähes 20 cm, tasolle NN+82,12 m toukokuun loppuun mennessä. Tästä vedenpinta taittuisi hitaaseen laskuun. Vedenpinta on noussut 40 cm viimeisen kuukauden aikana. Nyt taso on noin 35 cm yli ajankohdan mediaaniarvon.

Leppävirralla sijaitsevat Konnuksen tulvakanava ja Naapuskosken säännöstelypato avattiin kuukausi sitten ja ennakoinnin tavoitteena oli lisätä Kallaveden lähtövirtaamaa ja estää siten Kallaveden pinnan nousu haitallisen korkealle. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on tällä hetkellä noin 365 m3/s ja edelleen kasvussa. Keskiennusteen mukaan lähtövirtaama nousee arvoon 400 m3/s, ollen toukokuun lopussa huipussaan.

Iisalmen reitillä Onkiveden vedenpinta on noin 60 cm ja Poroveden vedenpinta noin 50 cm ajankohdan mediaaniarvojen yläpuolella. Onkiveden kokonaislähtövirtaama on noin 225 m3/s. lähtövirtaama. Tällä hetkellä näyttää ennusteiden perusteella siltä, että Iisalmen reitillä ei tarvitse käynnistää vesiliikennekanavista juoksutuksia, koska järvien vedenpinnat pystytään pitämään padoista tapahtuvilla juoksutuksilla lupaehtojen mukaisissa korkeuksissa.  Onki- ja Poroveden vedenpinnat ovat noin 50-60 cm pitkän ajankohdan mediaaniarvojen yläpuolella.

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat lähteneet nousuun ja keskiennusteen mukaan pintojen arvioidaan nousevan noin 80 cm toukokuun loppuun mennessä.

Varkauden alapuolella olevan Haukiveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle NN+76,41 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran 3 vuodessa.
Havaittu vedenkorkeus on NN+76,22 m.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi, Nilakka ja Iisvesi ovat noin 30 cm ajankohdan mediaaniarvojen yläpuolella. Esimerkiksi Pielaveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle N60+102,94 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran yhdeksässä vuodessa. Vedenpinnat nousevat ennusteen mukaan nykyisestä tasosta vielä noin 25 cm. Järvien tulvahuippu ajoittunee toukokuun viimeisille viikoille. Nilakan lähtövirtaaman ennustetaan nousevan tasolle 42 m³/s, joka on yhtä suuri kuin keskimäärin kerran 6 vuodessa.

Pohjavesitilanne

Pohjois-Savossa pohjavedenpinnat ovat pääosin 25–85 cm ajankohdan keskiarvoja korkeammalla. Pohjaveden pinnat ovat nousseet lumien sulamisen täydentäessä pohjavesivarastoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Jukka Hassinen
puh 0295 026 783
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye