Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa suojeltu jo yli 5500 hehtaaria metsäalueita METSO -ohjelman keinoin, myös vanhojen luonnonsuojeluohjelmien ja Natura-verkoston suojelu etenee

Jaa

Pohjois-Savossa suojeltiin vuonna 2020 yhteensä 395 hehtaaria metsäalueita 43:lla eri kiinteistöllä (METSO-ohjelma). Vanhoihin luonnonsuojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon sisältyviä alueita suojeltiin yhteensä 71 hehtaaria 22 eri kohteessa. Viime vuonna aloitetussa HELMI-soidensuojeluohjelmassa suojeltiin maakunnassa vuoden 2020 aikana 649 suohehtaaria.

Kuva: Toni Nevalainen/Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuva: Toni Nevalainen/Pohjois-Savon ELY-keskus

Maanomistajat ovat voineet tarjota metsäalueitaan suojeltavaksi vapaaehtoisesti Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman, METSOn kautta. Pohjois-Savossa suojeltiin vuonna 2020 yhteensä   395 hehtaaria metsäalueita 43:lla eri kiinteistöllä. Verottomia rauhoituskorvauksia ja kauppahintoja maksettiin n. 2,94 M€.  Suurimmat kohteet olivat Nilsiän Pisan lähellä sijaitsevat Mustikkamäen 114 ha:n uudet suojelualueet sekä Rautalammen Niinivuori (20 ha).

Maanomistajat ovat Pohjois-Savossa ottaneet vapaaehtoisen metsiensuojeluohjelman (METSO) hyvin vastaan.  Pohjois-Savon ELY-keskus on vuosina 2005-2020 suojellut yhteensä 462 metsäaluetta yhteispinta-alaltaan 5 584 ha.  Tavoite 6 600 ha saavutetaan v. 2022 aikana näillä näkymin. Suojeltujen kohteiden keskimääräinen pinta-ala on ollut noin 12 hehtaaria. Maanomistajille on maksettu Pohjois-Savossa Metso-suojelusta verovapaita korvauksia yhteensä 32,8 miljoonaa euroa.

Vanhoihin luonnonsuojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon sisältyviä alueita suojeltiin yhteensä 71 hehtaaria 22 eri kohteessa. ELY-keskus on neuvotellut aktiivisesti maanomistajien kanssa viimeisten suojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon sisältyvien kohteiden suojelusta. Kohteita on jäljellä noin 500 hehtaaria ja neuvottelut ovat käynnissä 330 ha:n osalta.   

Helmi-ohjelman soidensuojelu aloitettiin viime vuonna

Helmi-ohjelman soidensuojelun toteuttaminen aloitettiin Pohjois-Savon ELY-keskuksessa vuonna 2020. Soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteita on maakunnassa n. 6200 hehtaaria. Näistä lähes 60 % sijaitsee Sonkajärven (2390 ha), Rautavaaran (600 ha) ja Kaavin (610 ha) kuntien alueilla. Kohteille on tehty kattavasti suotyyppi-inventointeja vuonna 2014, jolloin kartoitettiin myös kiinnostusta suojeluun maanomistajille lähetetyillä kirjeillä.

Maanomistajille vapaaehtoisen Helmi-ohjelman kautta on mahdollista suojella varsinaisten soidensuojelun täydennysehdotuksen (SSTE) kohteiden lisäksi mm. maakunta- ja yleiskaavan soita sekä muita valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita suoalueita. Suojelun piiriin pyritään saamaan vesitaloudellisesti ja ekologisesti hyviä kokonaisuuksia mahdolliset ennallistamistarpeet huomioiden. Tavoitteena on laajentaa soidensuojeluverkostoa ja edistää siten suoluontotyyppien suojelua. Erityisesti haetaan reheviä soita kuten lettoja sekä luonnontilaisia korpia. Suojelua toteutetaan pääosin perustamalla yksityisiä suojelualueita ja hankkimalla alueita valtiolle luonnonsuojelutarkoitukseen. Suojelusta maksettavat rauhoituskorvaukset ja kauppahinnat ovat maanomistajalle verotonta tuloa.

Helmi-ohjelmassa suojeltiin vuoden 2020 aikana 649 suohehtaaria Pohjois-Savossa ja määrärahaa oli käytettävissä miljoona euroa. Yksityisiä suojelualueita perustettiin 375 ha ja kauppoja tehtiin 274 ha. Suurimpia suojelukohteita olivat Sonkajärven Kangaslammensuo 214 ha, Kiuruveden Saarisuo 159 ha ja Kaavin Rauvanjärven itäpuoliset suot 70 ha.

Lisätietoja

Lisätietoja METSO-ohjelmasta saa metsänhoitaja Marko Haavistolta, marko.haavisto(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026781 ja luonnonsuojelun ylitarkastaja Anne Grönlundilta, anne.gronlund(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026779.

Lisätietoja Helmi-ohjelman soidensuojelusta saa luonnonsuojelun asiantuntija Toni Nevalaiselta, toni.nevalainen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 016200.

Lisätietoja luonnonsuojeluohjelmien ja Natura-ohjelman toteutuksesta saa ylitarkastaja Arto Saarelta, arto.saari(at)ely-keskus.fi, p. 0295 016075.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Toni Nevalainen/Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuva: Toni Nevalainen/Pohjois-Savon ELY-keskus
Lataa
Kuva: Toni Nevalainen/Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuva: Toni Nevalainen/Pohjois-Savon ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.2.202125.2.2021 11:01:40 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,18. Pinta on laskenut 8 cm helmikuun alusta. Nyt taso on 18 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Jatkossa lisäjuoksutus aloitetaan uudestaan, mikäli pinnankorkeus alkaa nousta lähiviikkojen aikana. Lumitilanteen vuoksi nyt ei ole nousuvaraa. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat luparajoissa. Nyt uuden säännöstelyluvan mukaisesti ei vielä aloiteta pintojen alentamista kevättulvaa varten. Juoksutukset ovat pakkasjakson myötä tasaantuneet. Ainakin maaliskuun alkupuoliskolla yritetään säilyttää nykyiset vesipinnat ilman suuria muutoksia. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat hieman ajankohdan keskimääräistä suurempia. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä . Näiden vesistöjen säännöstelyluvissa on edelleen pakollinen kevätkuoppa, joten pintoja alennetaan koko maaliskuun ajan. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 43 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuod

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.1.202129.1.2021 09:29:13 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Pinta on laskenut 12 cm kuukaudessa. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutukset on lopetettu 2 viikkoa sitten. Pinnanlasku jatkuu seuraavat 2 kuukautta ja tarvittaessa lisäjuoksutus aloitetaan uudestaan. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat luparajoissa. Nyt uuden säännöstelyluvan mukaisesti ei vielä aloiteta pintojen alentamista kevättulvaa varten. Juoksutukset ovat kohtalaisen pakkasjakson myötä tasaantuneet. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat hieman ajankohdan keskimääräistä suurempia, mutta juoksutukset ovat hetkeksi rauhoittuneet. Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Näiden vesistöjen säännöstelyluvissa on edelleen pakollinen kevätkuoppa, joten pintoja alennetaan kevään edetessä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 42 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme