Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa uskotaan varovaisen myönteisesti elinkeinoelämän lähitulevaisuuteen

Jaa
Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa elinkeinotoimijat nostavat kasvun esteiksi rahoitusvaikeudet ja työvoimapulan.
Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.
Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tutkija Anu Antikaisen mukaan maakunnassa uskotaan, että heikosta suhdannetilanteesta huolimatta viime vuosina yrityksissä tehdyt investoinnit, yritysten tulevaisuuden suunnitelmat sekä erilaiset toimenpiteet ja hankkeet työllisyyden ja elinkeinoelämän edistämiseksi alkavat kantaa hedelmää jo lähitulevaisuudessa.

Kärkiyritysten ja Kuopion alueen positiivinen kehitys luovat uskoa koko maakuntaan

Pohjois-Savon nykyiseen heikkoon suhdannetilanteeseen vaikuttavat Venäjän hyökkäyssota, inflaatio, korkotaso ja maailmantalouden tilanne. Yritysten investointihalukkuus on epävarmassa tilanteessa heikko, sillä investointihaasteita yrityksille ovat aiheuttaneet muun muassa pankkien valikoivuus asiakkaidensa suhteen ja kehittämisrahoituksen hakemisen järjestelmäongelmat.
Uusiutuviin energialähteisiin pohjautuvat hankkeet ovat kasvussa eri puolilla maakuntaa ja vihreän siirtymän uskotaankin luovan monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia myös pienemmille alueen yrityksille.
Lisäksi Pohjois-Savossa matkailutoimialalla on tällä hetkellä vireillä ennätysmäiset investoinnit ja esimerkiksi kaupanala investoi parhaillaan voimakkaasti. Alueellisesti Kuopion seutu toimii tällä hetkellä investointiveturina ja samalla imagollisena keulakuvana luoden uskoa parempaan koko maakunnalle, Antikainen summaa alueen positiivisia uutisia.

Osaavan työvoiman saatavuus kasvun esteenä

”Työvoiman saatavuusongelmat monilla eri toimialoilla jarruttavat yritysten kasvua. Pitkäaikaistyöttömyys on Pohjois-Savossa laskussa, mutta työttömien työnhakijoiden määrä kokonaisuutena ei ole vähentynyt”, Antikainen toteaa.
Lomautettuja on yli 40 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, johtuen suurelta osin rakennusteollisuuden uudisrakentamisen pysähtymisestä. Myös maatalouden heikko kannattavuus, huoltovarmuuden varmistaminen ja alueen saavutettavuus laajemmin huolestuttavat elinkeinotoimijoita.
Pitkittynyt epävarma taloustilanne on vaikuttanut maakunnan yrityksiin eri tavoin. Kasvavia eroja löytyy yritysten kyvyssä vastata tulevaisuuden haasteisiin ja hyödyntää uutta teknologiaa.
Voittajina nähdään ne yritykset, jotka ovat väestön vähentyessä ottaneet pitkäjänteisesti vastaan osatyökykyistä työvoimaa ja hyödyntäneet työvoimaa ulkomailta. Antikainen muistuttaa, että potentiaalisena voimavarana Pohjois-Savossa ovat myös kansainväliset opiskelijat, joita ei ole vielä osattu hyödyntää tarpeeksi hyvin.

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023 -katsaus on luettavissa kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat. Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 105 eteenpäin.

Valtakunnallinen alueelliset kehitysnäkymät -tiedote on julkaistu 25.5.2023

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkija Anu Antikainen, anu.antikainen@ely-keskus.fi, p. 0295 043 656


johtaja Jan Blomberg, jan.blomberg@ely-keskus.fi, p. 0295 026 552

Kuvat

Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.
Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.5.202325.5.2023 13:15:34 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,73. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinnan nousu on pysähtynyt. Nyt on jo 7. vuorokausi samalla korkeudella. Lisäjuoksutus Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvakanavasta on käynnissä. Juoksutukset jatkuvat ainakin pari viikkoa. Yläpuolisten vesien tulvajuoksutus Kallaveteen on pienemässä sekä Iisalmen että Nilsiän reiteiltä, mikä osaltaan nopeuttaa Kalaveden pinnan laskua normaalitasolle. Latvavesillä havaitun perusteella tulvahuippu oli ärhäkästi nouseva, mutta verrattain lyhytaikainen. Kallavedessä tulvahuipun kesto on vielä näkemättä. Iisalmen reitillä Kiuruvesi ja Porovesi ovat jo kesäkauden luparajoissa. Onkiveden pinnat ovat vielä kesäkorkeuksien yläpuolella, mutta juoksutusta aletaan jo pienentää. Kesäkauden luparajaan päästään helposti ennen määräpäivää 5.6. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven tulvahuiput olivat viime keväistä korkeammat. Molemmat ovat jo kääntyneet la

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme