Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto korosti ruokahuollon roolia huoltovarmuudessa

Jaa
Huoltovarmuudesta huolehtiminen on tärkeä osa kokonaisturvallisuutta, ja sen rooli on korostunut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan jatkuttua jo vuoden. Parhaillaan käynnissä oleva ahtaaja- ja kuljetusalan lakko ei ainakaan toistaiseksi ole suuresti heikentänyt ruokahuollon toimivuutta, todettiin Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkoston tapaamisessa.

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä huoltovarmuuden turvaamiseksi. Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkoston vuoden 2023 ensimmäinen kokous pidettiin perjantaina 24.2.2023. Ylitarkastaja Joni Kinnunen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta esitteli elintarvikehuollon tilannekatsauksen huoltovarmuuden näkökulmasta. Ajankohtaisten työmarkkinatoimien heijastevaikutukset lisäävät elintarviketuotannon huolenaiheita, ja alkutuotannon tuotemarkkinoiden epävarmuus ja heilunta luovat epävarmuutta myös maataloustuottajien keskuudessa.

Kinnusen mukaan elintarviketeollisuuden taustalla vaikuttavat negatiivisesti kysynnän vaihtelut, raaka-aineiden saatavuudet sekä toimitusaikojen ja hintojen muutokset. Päivittäistavarakauppa toimii tällä hetkellä pääasiallisesti normaalisti. Ainoastaan yksittäisiä tuotepuutteita saattaa ilmetä, eikä ruuan saatavuus ole uhattuna. Tilannekuvaa vahvistivat kokouksessa kuullut alueen eri toimijoiden puheenvuorot.

Ruokahuollon toimivuus turvaa arjen myös poikkeusoloissa

Nykyisessä turvallisuustilanteessa huoltovarmuus on keskeinen osa kokonaisturvallisuutta. Tärkeässä asemassa on ruokahuolto. ”Vallitseva ja todennäköisesti pitkään jatkuva epävakaa turvallisuustilanne ja Nato-jäsenyys edellyttävät valmiuden, varautumisen ja huoltovarmuustoiminnan vahvaa edistämistä ja konkreettista tason nostoa”, totesi puheenjohtajana toiminut Pohjois-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Maria Siurua avauspuheenvuorossaan. Pohjoisen erityispiirteet, kuten vahva rooli luonnonvarojen ja energian lähteenä sekä erityinen geopoliittinen sijainti, tuovat oman merkityksensä myös turvallisuusnäkökulmasta.

”On huolehdittava elintarvikkeiden saatavuudesta, ravinnon laadusta, turvallisuudesta ja terveellisyydestä”, Siurua totesi. Hänen mukaansa on ensiarvoisen tärkeää varmistaa ruokaturvan jatkuvuus sekä Suomen panosomavaraisuus. Tähän tarvitaan laajaa alueen toimijoiden yhteistyötä ja jatkuvaa tilannekuvan jakamista.

Yhteistyön merkitys korostuu

Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvan Kauppa- ja jakelupoolin poolisihteeri, valmiuspäällikkö Lauri Kulonen esitteli projektia foodservice-toimialan jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden kehittämisestä. Toimiala vastaa vähittäiskaupan ulkopuolisesta tavaranvälityksestä ja kattaa kaikki toiminnat, joita kodin ulkopuolella syötävien ruoka-annosten valmistus vaatii. Projektissa luotiin toimintamallit ja perusteet foodservice-toimialan huoltovarmuuden kehittämiseen ja määriteltiin toimijat, joiden olisi hyvä osallistua toimintaan, sekä toiminnan strategiset tavoitteet. Projektissa luotiin myös foodservice-toimialan huoltovarmuuden organisaatiomalli.

Yhteistyötä tarvitaan myös tammikuussa julkaistua kansallista riskiarviota täydentävien alueellisten riskiarviointien laadinnassa. Kansallisen riskiarvion tarkoituksena on ennakoida Suomeen mahdollisesti kohdistuvia suhteellisen äkillisiä tapahtumia, jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia tai avun pyytämistä muilta mailta. Alueelliset maakunnittaiset riskiarviot valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä.

Tammikuussa 2023 tuli voimaan Euroopan komission direktiivi kriittisten toimijoiden häiriönsietokyvystä (CER-direktiivi), joka pyrkii vahvistamaan kriittisten toimijoiden ja toimintojen häiriönsietokykyä ja tehostamaan viranomaisten välistä koordinaatiota ja yhteistyötä EU:ssa, jäsenvaltioiden välillä sekä jäsenvaltioiden sisällä. Direktiivin toimeenpanon valmistelu määräaikaan eli lokakuuhun 2024 mennessä on yksi kuluvan vuoden tärkeitä tehtäviä kansallisesti.

Seuraava verkoston kokous pidetään huhtikuussa 2023.

Mikä on päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto?

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsuma tiedon jakamisen ja keskustelun avoin verkosto alan toimijoille.

Osallistujia ovat Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Osuuskauppa Arina, Osuuskauppa Maakunta, Koillismaan Osuuskauppa, Osuuskauppa KPO, Kesko Oyj, Kokkolan Halpa-Halli Oy, Tokmanni Group Oyj, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Kainuun ELY-keskus, Kainuun TE-toimisto, Oulun kaupunki, Kajaanin kaupunki, Kainuun maakunta, Ylivieskan kaupunki ja Naturpolis Oy. Uutena jäsenenä ryhmässä aloitti Pohjois-Suomen Elinkeinoelämän alueellisen varautumisyhteistyön (ELVAR) -toimikunnan edustaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Maria Siurua, 0295 017 546, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Ylitarkastaja Joni Kinnunen, 040 567 5745, huoltovarmuus ja varautuminen Pohjois- ja Itä-Suomen sekä Lapin aluehallintovirastot

etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Den som blivit överkänslig för epoxi i arbetet måste byta bransch – förebyggande arbetarskyddstillsyn inom byggbranschen16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheterna börjar inrikta tillsynen över användningen av epoxiföreningar i anslutning till företag inom byggbranschen. "Vi övervakar, handleder och instruerar arbetsplatser för att minska yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar som beror på skadlig exponering. Vi strävar efter att säkerställa att nödvändiga skyddsåtgärder i anslutning till kemiska agenser har vidtagits i enlighet med de krav som finns i lagen", säger inspektör Hanna Vainio-Hietanen vid regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskyddet.

Työssä epoksille herkistynyt joutuu vaihtamaan alaa – ennaltaehkäisevää työsuojeluvalvontaa rakennusalalle16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työsuojeluviranomaiset alkavat kohdentaa valvontaa rakennustyöyrityksiin liittyen epoksiyhdisteiden käyttöön. ”Valvomme, opastamme ja ohjeistamme työpaikkoja, jotta haitallisesta altistumisesta johtuvat ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät. Pyrimme varmistamaan, että kemiallisiin tekijöihin liittyvät tarvittavat suojelutoimenpiteet on tehty lain vaatimusten mukaisesti”, sanoo tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme