Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta toivoo malttia: ”juhlitaan kun korona on ohi”

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden toiseen verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 9.2.2021 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Valmiustoimikunta totesi varovaisesti, että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla suunta on parempaan päin. Kokemus kuitenkin osoittaa, että tilanteet voivat muuttua nopeasti. Etenkin maailmalta myös Suomeen levinnyt muuntovirus edellyttää tarkkaavaisuutta

Taudin torjunnassa pienillä teoilla on iso vaikutus

Valmiustoimikunta kuuli alueen sairaanhoitopiirien koronaviruskatsaukset. Tartuntojen määrät ovat laskusuunnassa molemmissa maakunnissa. Jäljitystoimet ovat onnistuneet hyvin, niin myös Skellefteån alueelta tulleiden henkilöiden osalta. Rokotukset etenevät suunnitelmien mukaisesti sitä tahtia, kun rokotteita on saatavilla.

Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa 10 hengen ja Kainuussa 20 hengen rajoitukset yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Aluehallintoviraston tekemät rajoituspäätökset ovat voimassa helmikuun loppuun ja niitä uudelleen tarkastellaan tarpeen vaatiessa.

 Valmiustoimikunta muistuttaa, että pienillä teoilla on taudin torjunnassa iso vaikutus. Alueellisten viranomaisten asettamia rajoituksia ja suosituksia on syytä noudattaa. Etenkin työpaikoilla on tärkeä muistaa virusturvallinen käyttäytyminen kaikissa tilanteissa, myös lounas- ja kahvitauoilla.  

Alueellinen yhteistyö saa kiitosta

Valmiustoimikunnan kokouksessa todettiin, että alueen toimijoiden toimintavalmius ja varautumistilanne on hyvällä tasolla. Alueellinen yhteistyö ja kansalaisten vastuullinen käyttäytyminen saivat kiitosta. ”Yksi syy, miksi Suomi on niin hyvin onnistunut koronaviruksen torjuntatoimissa, on siinä, että alueellisesti ja paikallisesti ryhdytään aktiivisesti toimiin. Jäljitys, karanteenit ja testaus toimivat erinomaisesti kuin myös yhteistyö eri toimijoiden kesken. Kuntien ja alueen toimijoiden ennaltaehkäisevä toiminta on hyvää ja tuottaa tulosta.” Ylijohtaja Savolainen totesi.

Lasten ja nuorten jaksaminen huolena

Erityisenä huolena valmiustoimikunta nosti esille lasten ja nuorten jaksaminen pitkittyneessä koronavirustilanteessa. Paikoin on tullut esille, että vallitsevassa tilanteessa opetus- ja oppimistulokset kärsivät, millä voi olla kauaskantoisia ja vakavia vaikutuksia. Lisähuolta aiheuttaa nuorten joukkokokoontumiset ja maskiväsymys. Ylijohtaja Savolainen herätteli valmiustoimikuntalaisia tarttumaan aiheeseen; ”juhlitaan vasta kun korona on ohi”.

Helpotusta nuorten haastavaan tilanteeseen on saatu harrastustoiminnan asteittaisella avaamisella. Laantuva virustilanne mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaalla myös toisen asteen palaamisen lähiopetukseen, tätä asiaa koronakoordinaatioryhmä käsittelee 9.2.2021.

Ravitsemusliikkeiden rajoituksille jatkoa

Valtioneuvosto jatkoi ravitsemistoiminnan asiakaspaikka-, anniskeluaika-, aukioloaikarajoituksia 6.2.2021 lukien.

Eduskunnan käsittelyssä oleva tartuntatautilain muutos on toivottu lisätyökalu, jolla alueelliset viranomaiset voivat estää tehokkaammin tartuntatautien leviämistä. Päivitetty laki mahdollistaisi alueellisia viranomaispäätöksiä tartuntatautitilanteen mukaan. Esitetyssä tartuntatautilakimuutoksessa on määritelty epidemian eri vaiheisiin toimenpiteet. Muun muassa leviämisvaiheessa alueellinen viranomainen voisi sulkea asiakas- ja osallistujatiloja.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 23.2.2021 klo 10.00.

 

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Linkki UKK-vastauksiin:

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta, UKK - Koronavirus COVID-19, http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme