Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomi on ympäristöasioissa hyvin laaja ja moni-ilmeinen alue

Jaa

Ympäristöasioissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen elyjen yhteistyö pohjoisessa on erityisen saumatonta. Tätä todisti se, että aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja Pohjois-Pohjanmaan elyn ylijohtaja Jonas Liimatta toivat tervehdyksensä yhdessä ympäristö- ja vesilupapäiville. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toimii ympäristöluvat -vastuualueen osalta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lisäksi myös Lapin aluehallintoviraston alueella.

”Iso osa toimialueistamme on arktista aluetta napapiirin pohjoispuolella sisältäen myös saamelaisalueet. Olemme ainoa alue, jolla on kolme rajanaapuria. Tämä värittää myös virkamiesten työtä yksittäisissä hankkeissa,” ylijohtaja Terttu Savolainen kertoi.

”Vuorovaikutteisuus ja yhdessä oppiminen leimaa elyjen ja avien yhteistyötä Pohjoisessa, totesi ylijohtaja Jonas Liimatta.

Johtaja Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvat-vastuualueelta totesi avauspuheenvuorossaan, että demokraattiseen oikeusvaltioon kuuluu hallintolain mukainen asioiden perusteellinen valmistelu ja myös valitusoikeus viranomaisten päätöksistä.

Ylijohtaja Savolainen myönsi, että lupaprosessien pitkät käsittelyajat ovat olleet haasteena hyvin pitkään, koko aluehallintovirastojen toiminta-ajan. ”Olemme saaneet lisäresursseja ympäristölupahakemusten käsittelyyn ja nyt viimeisempinä vihreään siirtymään tarkoitetut resurssit, hän kiitti.

Lupaprosessien nopeuttamiseksi virasto on korostanut, että ennakkoneuvottelut ja hyvin tehdyt hakemukset auttavat merkittävästi käsittelyä. Tavoitteena on edelleen nopeuttaa lupaprosessia, jotta meidän asiakkaamme pääsisivät toteuttamaan tarpeellisia hankkeita. Ylijohtaja motivoi alan väkeä työn tärkeydellä ja merkityksellä: ”On Suomen yhteinen asia, että saamme hankkeita eteenpäin.”

Painopiste siirtyy kiertotalouden, vihreän siirtymän ja hiilineutraalisuuden suuntaan

Viime vuosien aikana ympäristöluvituksessa on ollut todella suuria lupaprosesseja. Kaivosteollisuuden hankkeiden lisäksi työtä vaativat paljon metsäteollisuuden uudet suurhankkeet.

”Tulevaisuuden painopiste on kiertotaloudessa ja vihreän siirtymän hankkeissa, jotka edistävät toimintojen siirtymistä hiilineutraalisuuden suuntaan”, ylijohtaja Savolainen uskoi.

Ylijohtaja Savolainen on havainnut vaikutuksia Suomeenkin sillä, että EU:n piirissä on herätetty keskustelua Venäjän hyökkäyssodan johtopäätöksistä. On nähty kasvavaa tarvetta Euroopan riippumattomuudesta kriittisistä tuontimineraaleista. Kaivosteollisuuden mineraaleissa pitäisi päästä omavaraisuuteen.

Osaavien lupaprosessien ansiosta ympäristön tila pysyy hyvänä ja matkailu ja teollisuus voivat elää rinta rinnan ja tuovat hyvinvointia ja elinvoimaa Pohjoisessa.

Lapin kauppakamari on laskenut, että pohjoisessa, Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella, suunnitellaan erilaisia investointeja 47 miljardin euron edestä.

”Suurin osa näistä varmastikin tarvitsee ympäristö- tai vesiluvan ja varmasti osa näistä on vihreän siirtymän hankkeita, jotka käsitellään kiireellisenä ohituskaistalla. Edelleen tarvitsemme lisäresursseja vihreän siirtymän vauhdittamiseen, ylijohtaja Savolainen uskoi.

Ympäristö- ja vesilupapäivät Oulussa 9.–10.11.2022

Valtakunnalliset ympäristö- ja vesilupapäivät ovat ympäristöalan ammattilaisten tärkein yhteisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön tapahtuma. Mukana Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämässä tilaisuudessa on lähes 500 kuntien ja valtion ympäristöalan ammattilaista.

Lisätietoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Johtaja Sami Koivula, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 651, sami.koivula@avi.fi

Koko Suomi

Pohjois-Suomi
Vesi ja ympäristö

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme