HSL Helsingin seudun liikenne

Polttoaineen hinta ja matkustajien vähäisyys kurittivat alkuvuonna HSL:n taloutta

Jaa

Matkustajamäärien hidas palautuminen ja polttoaineiden kohonneet hinnat kurittivat HSL:n taloutta vuoden 2022 tammi-huhtikuussa. Taloudellisen tilanteen odotetaan jatkuvan koko vuoden kireänä.

Joukkoliikenteen käyttö on lisääntynyt asteittain maaliskuusta alkaen, joten lipputuloja on kertynyt alkuvuonna hieman odotettua enemmän. HSL:n joukkoliikenteessä ennustetaan tehtävän tänä vuonna 298 miljoonaa matkaa, mikä on noin 25 prosenttia pienempi kuin ennen pandemiaa 2019.

Lipputulojen odotetaan oleva noin 20 prosenttia alle vuoden 2019 tason.

Bussiliikenteen käyttämän dieselin hinnannousu näkyy HSL:ssä ennakoitua suurempina hankintakustannuksina. Hintojen nousu näkyy noin kuukauden viiveellä HSL:n liikennöitsijöille maksamissa korvauksissa. Myös korkea sähkön hinta tuo lisäkustannuksia.

HSL:n suurin tulonlähde on jäsenkuntien verovaroistaan maksamat kuntaosuudet, jotka ovat tämän vuoden  talousarvion mukaan 435,8 miljoonaa euroa.

Vielä tänä vuonna HSL:lle merkittävä talouden tasapainottaja on valtion tuet ja avustukset. HSL:n saamaa osuus vuoden 2022 toisen lisätalousarvioesityksen joukkoliikennetuesta ei ole viedä tiedossa.

”Koronatuilla kompensoidaan matkustajamääristä aiheutuvaa lipputulomenetystä. Olemme tyytyväisiä, että vuoden toisessa lisätalousarviossa joukkoliikenteen koronakompensaatiota lisätään, vaikka se jääkin alle toivotun. Vielä emme tiedä HSL:lle tulevaa osuutta 48 miljoonan euron joukkoliikenteen tukikokonaisuudesta”, HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hallinto-tulosalueen johtaja Ilmari Mäkinen, HSL, puh. 050 364 8772
Talouspäällikkö Maarit Hauskamaa, HSL, puh. 040 721 7546

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 420 työntekijää, ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin ennen koronaa yli 390 miljoonaa matkaa vuodessa. Korona on vaikuttanut merkittävästi joukkoliikenteen käyttöön, ja matkustajamäärämme ovat nyt noin 40 prosenttia pienemmät. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uusi liikennöitsijä Kirkkonummelle, lisää sähköbusseja runkolinjoille7.6.2022 11:55:44 EEST | Tiedote

HSL kilpailutti Kirkkonummen lähibussilinjojen 918 ja 919, runkolinjojen 520 ja 530 sekä Helsingin bussilinjan 23 liikennöitsijät. Tarjouskilpailuun sisältyi velvoittava käyttövoimavaatimus, mikä edistää HSL:n päästötavoitteiden toteutumista. Valtaosa nyt kilpailutettujen linjojen busseista on sähköbusseja. HSL:n hallitus päätti kilpailun ratkaisusta kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme