POP Pankkikeskus osk

POP Pankin ensi vuoden ennuste on viennin ja yrittämisen osalta positiivinen; hintojen nousu pysyy kokonaisuudessaan parissa prosentissa

Jaa

Talouden toipuminen jatkuu POP Pankin ennusteen mukaan ensi vuonna. Inflaatio on kiihtynyt loppuvuotta kohti. Kokonaisuudessaan hintojen nousu on noin samaa luokkaa kuin tänäkin vuonna, noin kaksi prosenttia. Hintojen nousu heikentää kotitalouksien ostovoimaa ja lisää korkojen nousun todennäköisyyttä. Hintojen noususta huolimatta kulutus kasvaa, koska työllisyys paranee ja myös palkat nousevat enemmän kuin mihin viime vuosina on totuttu. Viennin osalta kysyntä jatkuu maailmalla edelleen voimakkaana, vaikka variantit sitä hidastaisikin alkuvuonna. Teollisuus vastaa kysynnän kasvuun investoimalla. Investointeja hillitsee kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus. Ensi vuonna talouden toipuminen koronasta tukee edelleen yrittäjien tulokehitystä, mutta toisaalta nousevat palkat heikentävät yrittäjien tulojen kasvua.

POP Pankki ennustaa ensi vuoden bruttokansantuotteen prosentuaalisen muutoksen olevan 2,6 prosenttia ja inflaation 2 prosenttia. 12 kuukauden korkoprosentin arvioidaan laskevan +0,5 prosentista -0,3 prosenttiin. Työttömyysasteen arvioidaan laskevan 6,8 prosenttiin.

”Inflaatio on puhututtanut erityisesti tänä syksynä, kun on seurattu, lähteekö tietyissä tuoteryhmissä nähdyt hintojen nousut yleistymään. Uskomme, että palkkojen ennustettu nousu, työvoimapula ja hintojen nousu alkavat näkyä eri hinnoissa voimakkaammin ensi vuoden aikana. Toisaalta energian, raaka-aineiden ja kuljetusten hinnat kääntynevät laskuun, kun tuotannon ongelmat helpottuvat ja kysyntä normalisoituu. Arvioimme, että inflaatio pysyy ensi vuonnakin parissa prosentissa. Viennin osalta näkymät jatkuvat myönteisinä. Korot pysynevät negatiivisena tukien osaltaan talouden elpymistä”, summaa POP Pankin johtaja Timo Hulkko.

Hintojen nousun arvioidaan olevan samaa luokkaa kuin tänä vuonna

Talous on toipunut koronakriisistä ripeästi ja toipuminen jatkuu myös ensi vuonna. Koronavarianttien ilmaantuvuuden lisäksi talouskasvua kuitenkin hidastavat tuotannon pullonkaulat. Varianttien vaikutuksia talouteen pienentää Suomen tähän asti kartuttama kokemus hallita virusta ja sen terveysvaikutuksia sekä aiempaa paremmat välineet mahdollistaa talouselämän jatkuminen rajoituksista huolimatta.

Inflaation on kiihtynyt loppuvuotta kohti selvästi. Lokakuussa kuluttajahinnat olivat yli kolme prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Osittain nousu selittyy koronakuopasta palautumisella, kun taas komponenttipulan vaikutus näkyy puolestaan elektroniikan ja autojen hinnoissa. Bensan ja sähkön hintojen noustessa yleiseen keskusteluun vähemmälle huomiolle jääneet viestinnän hinnat ovat nousseet kaikkien eniten aiempaan hintakehitykseen verrattuna.

Koko korona-ajan keskimääräinen inflaatio on edelleen alle Euroopan keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen. Kustannusten nousu ja kysynnän lisääntyminen alkavat kuitenkin näkyä myös muissa hinnoissa voimakkaammin ensi vuoden aikana. Hintojen nousu heikentää kotitalouksien ostovoimaa ja lisää korkojen nousun todennäköisyyttä. Hintojen noususta huolimatta kulutus kasvaa, koska työllisyys paranee ja myös palkat nousevat enemmän kuin mihin viime vuosina on totuttu. Kokonaisuudessaan POP Pankki arvioi, että hintojen nousu on noin samaa luokkaa kuin tänäkin vuonna, noin kaksi prosenttia.

Voimakas kysyntä näkyy Suomen viennissä ja tukee monen yrittäjän tulojen kasvua

Talouden toipuminen ja voimakas kysyntä maailmalla näkyvät Suomen viennissä ja investoinneissa. Erityisesti viennin arvo on ollut voimakkaassa kasvussa, koska Suomen vientituotteiden hinnat ovat nousseet. Kysyntä jatkuu maailmalla edelleen voimakkaana, vaikka omikron sitä hidastaisikin alkuvuonna.

Teollisuus vastaa kysynnän kasvuun investoimalla. Investointeja hillitsee kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus. Jo nyt avoimien työpaikkojen määrä on selvästi suurempi kuin ennen koronaa, vaikka työvoimavaltaisten palvelualojen toipuminen on vielä kesken.

Korona vaikutti yrittäjiin eri tavoin. Osan saattaessa joutua jopa lopettamaan, osa teki ennätyskasvun. Yrittäjien tulokehityksessä odotetaan tapahtuvan selvä käänne parempaan tänä vuonna, kun rajoitusten poistuminen on palauttanut monen yrittäjän toimeentulon. Ensi vuonna talouden toipuminen koronasta tukee edelleen yrittäjien tulokehitystä, mutta toisaalta nousevat palkat heikentävät yrittäjien tulojen kasvua.

Tuotantopanosten voimakas hinnan nousu ja heikko satovuosi yhdessä pienentävät yrittäjille jäävää tuloa. Erityisesti viljanviljelyn tuotot pienentyvät voimakkaasti. Lannoitteiden hinnat ovat ennätyksellisen korkealla ja hintataso säilyy tavanomaista korkeammalla myös ensi satokaudelle mentäessä. Lisäksi rehujen, energian ja rakentamisen hinnat rasittavat erityisesti kotieläntilojen kannattavuutta. Kustannusten nousun siirtäminen tuottajahintoihin on hidasta, mikä näkyy syksyn ja tulevan talven aikana vaikeina maatilojen taloustilanteina. Kustannusten nousu syö markkinatuottoja ja yrittäjätulon lasku jatkuu ensi vuonna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Timo Hulkko, johtaja, POP Pankki, 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

Lataa
Timo Hulkko kommentoi Suomen ennusteita ensi vuodelle
Timo Hulkko kommentoi Suomen ennusteita ensi vuodelle
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankki on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 21 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö Suomen Vahinkovakuutus Oy (POP Vakuutus), POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus 2021 -tutkimuksen mukaan Suomen ja Pohjoismaiden tyytyväisimmät henkilö- ja yritysasiakkaat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankki tarjoaa Apple Payn asiakkailleen - Helppo, turvallinen ja henkilökohtainen tapa maksaa iPhonella ja Apple Watchilla7.12.2021 12:05:00 EET | Tiedote

POP Pankki on tuonut tänään asiakkailleen mahdollisuuden ladata käyttöönsä Apple Pay -maksutavan. Apple Pay on turvallinen, luotettava ja henkilökohtainen tapa maksaa. Käyttäessään Apple Payta asiakkaan ei tarvitse antaa maksukorttiaan kenellekään toiselle, hänen ei myöskään tarvitsee koskettaa mitään painikkeita tai käsitellä käteistä. iPhone suojaa jokaista Apple Paylla tehtyä maksutapahtumaa.

Piikkiön Osuuspankki liittyy mukaan Suupohjan Osuuspankin ja Liedon Osuuspankin sulautumisaikeeseen3.12.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Piikkiön Osuuspankki on ilmoittanut liittyvänsä mukaan Suupohjan Osuuspankin ja Liedon Osuuspankin lokakuussa julkaisemaan sulautumisaikeeseen. Sulautumisaikeen käsittely etenee seuraavaksi Piikkiön Osuuspankin ja Liedon Osuuspankin osuuskuntakokousten ja Suupohjan Osuuspankin edustajiston päätettäväksi. Yhteensulautuminen on arvioitu tapahtuvan toteutuessaan vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä.

Liedon Osuuspankki och Sydbottens Andelsbank planerar fusion13.10.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Liedon Osuuspankki och Sydbottens Andelsbank har idag offentliggjort sina planer på att gå samman. Bakgrunden till samgången är en vilja att stärka de experttjänster banken erbjuder sina kunder samt båda bankernas intresse av att expandera sin affärsverksamhet, speciellt på marknadsområdet Åbo och dess närregion. Om samgången blir verklighet uppskattas fusionen ske under andra kvartalet nästa år. Den fusionerade banken har för avsikt att påbörja verksamheten under ett nytt namn.

Liedon Osuuspankki ja Suupohjan Osuuspankki suunnittelevat yhdistymistä13.10.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Liedon Osuuspankki ja Suupohjan Osuuspankki ovat tänään julkistaneet suunnittelevansa pankkien yhdistämistä. Taustalla on halu vahvistaa asiakkaille tarjottuja asiantuntijapalveluja sekä molempien pankkien kiinnostus kasvattaa toimintaansa erityisesti Turun ja tämän lähiseudun muodostamalla markkina-alueella. Toteutuessaan yhdistyminen tapahtuisi arviolta ensi vuoden toisella neljänneksellä. Yhdistyneen pankin on tarkoitus aloittaa toimintansa uudella nimellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme