Hämeen kauppakamari

Positiivista virettä Hämeessä

Jaa
Hämäläisyrityksistä yli kolmannes arvioi liikevaihdon kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten liikevaihdot ovat olleet edelliseen vuoteen verrattuna kasvussa lähes joka toisella kyselyyn vastanneista yrityksistä ja samaan aikaan kuitenkin neljäsosalla laskussa. Yritykset ovat palkanneet jonkin verran lisää työntekijöitä ja rekrytointitarpeet kasvavat. Pula osaavasta työvoimasta lisääntyy koko ajan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Vastanneista Hämeessä toimivista yrityksistä lähes 47 prosenttia kertoo liikevaihdon kasvaneen alkuvuoden aikana verrattuna viime vuoteen. Yrityksistä kuitenkin lähes 26 prosenttia kertoo liikevaihdon laskeneen verrattuna vuoteen 2022, kun liikevaihdon vähenemistä ennakoi joulukuussa liki 29 prosenttia.

 ”Alueemme yrityksistä 35 prosenttia arvioi liikevaihdon myös kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana, kun vastaava osuus koko Suomessa on keskimäärin noin 33 prosenttia. Edelleen liikevaihdon kasvuun vaikuttavat myös raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu sekä tuotantokustannusten kallistuminen”, Eerikäinen toteaa.

Hämäläisyrityksistä lähes 29 prosenttia kertoo tilauskannan olevan nyt suurempi verrattuna vuoden takaiseen ja noin 27 prosenttia kertoo sen olevan yhtä suuri. Seuraavien kuuden kuukauden aikana tilauskannan kasvuun uskoo 25 prosenttia vastanneista, kun joulukuussa osuus oli 15 prosenttia.

Hämeessä vastanneista yrityksistä yli 48 prosenttia kuvailee yleistä tunnelmaa normaaliksi ja 34 prosenttia pessimistiseksi. Hämäläisyrityksistä kuitenkin yli 33 prosenttia arvioi kannattavuuden paranevan seuraavan kuuden kuukauden aikana, kun joulukuussa vastaava osuus oli vajaa 23 prosenttia.

Vastanneista hämäläisyrityksistä jopa 62 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan seuraavien kuuden kuukauden aikana, kun vastaava osuus joulukuussa oli 54 prosenttia. Yrityksistä yhä yli 27 prosenttia arvioi henkilöstömäärän myös kasvavan hieman.

”Alueemme yritysten toimintaa rajoittavat edelleenkin erityisesti riittämätön kysyntä, ammattitaitoisen työvoiman puute sekä raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu”, kertoo Eerikäinen.

Vastanneet hämäläisyritykset kertovat, että seuraavan vuodenaikaiset investoinnit ovat 33 prosenttia pienemmät verrattuna edelliseen vuoteen. ”Huolestuttavinta suhdannetilanteessa ovat investointien väheneminen. Yritykset ovat varovaisia investoimaan maailmantalouden epävarmassa tilanteessa. Myös korkojen ja hintojen nousut jarruttavat uusinvestointeja ja tilanne on erittäin haastava erityisesti rakennusalalle”, Eerikäinen toteaa.

Talouskyselystä selviää, että Hämeen kauppakamarin alueella TKI-investoinnit ovat kasvussa ja selvästi yli valtakunnallisen keskiarvon. ”Alueeltamme vastanneista yrityksistä yli 28 prosenttia arvioi TKI-investointien kasvavan hieman tai merkittävästi tänä vuonna, kun vastaava osuus Suomessa on keskimäärin 21 prosenttia”, Eerikäinen kertoo.

Katso kyselyn tulokset >>>

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 26.-28.4.2023. Kyselyyn vastasi 1560 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi eri toimialoilta ympäri Suomen kaiken kokoisista yrityksistä. Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneita yrityksiä oli 105, joista liki 36 prosenttia on teollisuusyrityksiä ja kolmannes palvelualan yrityksiä. Kyselyyn vastanneet kattavat laajasti koko Hämeen kauppakamarin alueen toimialat. Vastanneista yrityksistä 78 prosenttia työllistää alle 50 henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Eerikäinen

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja

Puh:040 739 9303

Kuvat

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen kauppakamari
Aleksanterinkatu 17 A
15110 Lahti

040 563 5013https://www.hamechamber.fi/

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Pirkanmaalta Kuhmoinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Hämeen kauppakamarin stipendit valmistuville opiskelijoille3.6.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen kauppakamari myönsi stipendejä 3.6.2023 toiminta-alueellaan valmistuville opiskelijoille. ”Hämeen kauppakamarin hallitus on päättänyt jatkaa stipendiohjelmaa ja myöntää jälleen viiden vuoden ajan stipendejä alueemme lukioiden ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten päättäville opiskelijoille. Stipendi myönnetään opiskelijalle, joka on opintojensa aikana osoittanut tuloksellista suuntautumista liike-elämään”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Yritykset odottavat toimia kilpailukyvyn parantamiseksi8.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi Hämeessä toimivat yritykset odottavat hallitukselta erityisesti työn verotuksen keventämistä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Vastanneista alueemme teollisuusyrityksistä yli 58 prosenttia odottaa verotuksen keventämistä ja yli 55 prosenttia paikallisen sopimisen lisäämistä kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Työperäisen maahanmuuton tärkeys korostuu3.5.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Yli kolmannes Hämeessä toimivista teollisuusyrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Teollisuusyrityksistä jo 35 prosenttia pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä. Vastaavasti hämäläiset rakennusalan yritykset eivät käytännössä palkkaa suoraan ulkomaista työvoimaa, vaan alalla on perinteisesti merkittävässä määrin ulkomaisia alihankkijoita”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme