HSY

Poutainen sää saa kadut pölyämään pääkaupunkiseudulla

Jaa
HSY:n ilmanlaatumittausten mukaan katupöly heikentää tällä hetkellä ilmanlaatua. Pölyisintä on alueilla, joilla on paljon liikennettä. Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja erityisesti astmaatikoille ja sydänsairaille, mutta pölyn määrään voidaan vaikuttaa.
Katupölyn hengittäminen on haitallista kaikille ja heikentää viihtyvyyttä. Kuva: HSY / Hannu Bask
Katupölyn hengittäminen on haitallista kaikille ja heikentää viihtyvyyttä. Kuva: HSY / Hannu Bask

Katupölyä on ollut toisinaan ilmassa jo tammikuun lopusta lähtien

Aurinkoinen sää on sulattanut lumia tehokkaasti. Kun tienpinnat kuivuvat, katupöly pääsee nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana. Talven ja kevään säät vaihtelevat paljon vuodesta toiseen ja niin myös katupölyn määrä ja pölyisten päivien ajoittuminen.

- Tänä vuonna katupölyä on ollut ajoittain ilmassa jo tammikuun lopulta lähtien. Sateisten jaksojen jälkeen kadut ovat jälleen kuivahtaneet. Eilen ja tänään ilmanlaatu on ollut huono katupölyn takia varsinkin vilkasliikenteisten pääväylien ja katujen läheisyydessä, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Katupöly on pääosin hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikenne ja tuuli nostavat pölyn voimakkaasti ilmaan kuivilta kaduilta.

Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja, mutta sen määrään voidaan vaikuttaa

Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä eikä mukavaa kenellekään. Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset, ikääntyneet sekä hengitystie- ja sydänsairaat, mutta pöly voi aiheuttaa oireita kenelle tahansa. Katupölystä johtuvia oireita ovat nuha, yskä sekä silmien ja kurkun kutina. Katupöly myös usein pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Kaupungit puhdistavat katuja tehokkaasti sääolojen salliessa. Jokainen voi myös itse vaikuttaa katupölyn määrään ja vähentää sen aiheuttamia haittoja. Hyödynnä vinkkimme katupölykaudelle.

10 vinkkiä katupölykauteen

1. Vältä turhaa autoilua.
2. Suosi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.
3. Jos ajat, käytä talvirenkaina kitkoja. Ne tuottavat vähemmän pölyä kuin nastarenkaat.
4. Hyvin pölyisinä päivinä vältä vilkasliikenteisiä alueita, jos pystyt.
5. Ulkoile kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.
6. Pidä ikkunat kiinni. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä.
7. Kuivata pyykit sisällä.
8. Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.
9. Ennen hiekan poistoa kastele piha ensin ja lakaise vasta sitten.
10. Seuraa ilmanlaadun tilannetta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Katupölyn hengittäminen on haitallista kaikille ja heikentää viihtyvyyttä. Kuva: HSY / Hannu Bask
Katupölyn hengittäminen on haitallista kaikille ja heikentää viihtyvyyttä. Kuva: HSY / Hannu Bask
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa jokaisen roolista globaalin vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisessa – katso HSY:n vinkit vastuulliseen veden käyttöön20.3.2023 08:36:00 EET | Tiedote

Miljardit ihmiset maailmassa elävät ilman puhdasta juomavettä tai kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Huono hygienia ja puhtaan veden puute aiheuttavat runsaasti sekä terveydellisiä että sosiaalisia ongelmia. Kansainvälinen Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa, että muutosta maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi on nopeutettava.

HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät huhti-kesäkuussa16.3.2023 08:32:00 EET | Tiedote

HSY:n uudelleen nimetyt Sortti-keräysautot saapuvat jälleen noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet 292 pysähdyspaikalta. Näille jätelajeille ei ole paikkaa kiinteistöjen jätepisteissä, joten niiden tuominen maksuttomaan keräykseen on oivallinen ympäristöteko. Kahdentoista ajoneuvon voimin toteutuva kierros alkaa maanantaina 3. huhtikuuta Espoosta ja Helsingistä. Autot kiertävät kahdessa ryhmässä runsaan kahdeksan viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme