Pouttu Muu

Pouttu valittaa kielletystä kasviliha-termistä hallinto-oikeuteen

Jaa

Toimitusjohtaja Mikko Karell: ”Tässä kävi nyt näin. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Katsomme tämän pelin loppuun saakka.”

Pouttu Muu Burgerpihvin nimi muuttuu pakkauksissa tammikuun alussa.
Pouttu Muu Burgerpihvin nimi muuttuu pakkauksissa tammikuun alussa.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta hylkäsi eilen illalla (keskiviikkona 11.12.2019) Poutun oikaisuvaatimuksen kasviliha-, burgerpihvi- ja kasvilihapulla-sanojen käytöstä Pouttu Muu -tuotteiden nimissä ja markkinoinnissa aiheettomana. Näin vahvistui Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon aiemmin antama määräys sanojen kieltämisestä. Siirtymäaikaa nimimuutoksien tekemiseen pakkauksissa ei pidennetty, joten uudet pakkaukset tulevat myyntiin uusilla nimillä 8.1.2020 alkaen.

”Tässä kävi nyt näin. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Olemme edelleen tekemässä Poutun historian suurinta lanseerausta ja katsomme tämän pelin loppuun saakka. Tilanne on epäreilu meidän ja ulkomaisten toimijoiden välillä”, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo.

Pouttu toi Muu Burgerpihvin markkinoille 23.9. ja Muu Kasvilihapullat 7.10. Pian sen jälkeen joku teki nimistä valituksen viranomaisille, jotka kielsivät niiden käytön tuotteiden markkinoinnissa. Viranomaispäätöksen seurauksena tuotteet nimettiin uudestaan Muu Kasviburgerpihviksi ja Muu Kasvipyörykäksi. Muutokset pakkauksiin tehdään alkuvuoden aikana, mutta markkinoinnissa nimien käyttö on jo lopetettu. Muutoksesta koituu Poutulle erittäin merkittävät kustannukset. 

“Viranomaiset tekevät työtään ja arvostan sitä, mutta on edelleen suuri mysteeri miksi huomio on kiinnittynyt vain meihin. Suomessa on esimerkiksi tulossa tammikuussa myyntiin Next Level Meatin Next Level Burger. Jo ennestään täällä myydään Beyond Meatin Beyond Burgeria. Mutta me emme saa myydä Muu Burgerpihviä.”

Kasviliha-termi voisi olla yleisesti kaikkien käytössä

Pouttu aikoo tehdä vielä 12 uutta tuotetta Muu-perheeseen. Niistä ensimmäiset tulevat kauppoihin lähiviikkoina. ”Uusien tuotteiden nimeäminen tulee olemaan todella haastavaa. Käänsimme kasviliha-sanan englannista siksi, että kasviproteiini on hyvin tekninen termi ja lihankorvike taas kuulostaa pula-ajan tuotokselta. Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan, jos kaikki muutkin alkaisivat käyttää sitä. Ymmärrän oikein hyvin, että kasviliha ei ole olemassaoleva termi. Mutta ei se koskaan voikaan vakiintua jos sitä ei käytetä. Idea on siinä, että sellainen termi voisi olla yleisesti kaikkien käytössä kuvaamaan uudenlaisia tuotteita”, Karell sanoo.

Pouttu on perinteinen kannuslainen lihatalo, joka on tehnyt merkittävän muutoksen omassa tuotannossaan ja etenkin lihan käytössä.

”Olemme vähentäneet vuodesta 2016 lihankulutustamme 50 prosentilla. Otamme tämä homman ihan tosissamme. Haluamme muuttaa maailmaa ja mahdollistaa sen, että mahdollisimman moni pystyy tekemään muutoksen muuttamalla ruokailutottumuksiaan. Olemme saaneet todella paljon ihmisiltä palautetta Muusta ja siitä 98 prosenttia on positiivista. Otamme jokaisen palautteen nöyrinä ja kiitoksien kera vastaan”, Karell sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Santtu Parkkonen
0400911130
santtu@mellakkahelsinki.fi

Kuvat

Pouttu Muu Burgerpihvin nimi muuttuu pakkauksissa tammikuun alussa.
Pouttu Muu Burgerpihvin nimi muuttuu pakkauksissa tammikuun alussa.
Lataa
Pouttu Muu Kasvilihapullien nimi muuttuu pakkauksissa tammikuun alussa.
Pouttu Muu Kasvilihapullien nimi muuttuu pakkauksissa tammikuun alussa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pouttu Muu
Pouttu Muu
Tehtaankatu 1
69100 Kannus

020 77191https://www.pouttu.fi/

Pouttu on vuonna 1938 perustettu, Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa toimiva lihanjalostaja. Poutun nimi on yritystoiminnan alkutaipaleista asti yhdistetty vahvaan liha-alan osaamiseen. Yrityksen sisällä on aina arvostettu kotimaista ammattitaitoa ja korostettu suomalaisen työn ja paikallisen tekemisen merkitystä. Uudella vuosituhannella monet asiat ovat muuttuneet, mutta Poutun periaatteet pitävät yhä. Pouttu työllistää tällä hetkellä yli 200 ihmistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pouttu Muu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme