Povestea Romani – Suomessa asuvien romanisiirtolaisten tarinoita Oodissa joulukuussa

Vuonna 2007 Helsingissä herättiin uuteen yhteiskunnalliseen ilmiöön, kun kaduille ilmestyi Romaniasta ja Bulgariasta ihmisiä soittamaan ja kerjäämään rahaa.
”Syrjittyyn ja köyhään romanivähemmistöön kuuluvat ihmiset pystyttivät metsään pieniä telttamajoituksia, joita poliisit kävivät purkamassa. Se oli surullista aikaa”, sanoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Anca Enache, joka oli mukana jo ensimmäisessä Itä-Euroopan liikkuvan väestön tilannetta Suomessa kartoittaneessa projektissa Roma po Dromissa viisitoista vuotta sitten.
”Romanisiirtolaisten tilanne on parantunut viidentoista vuoden aikana. Vuonna 2010 perustettiin päiväkeskus Hirundo, ja lopulta vuonna 2016 hätämajoitus. Yhdenvertaisiin julkisiin palveluihin pääsy on edelleen haastavaa, samoin toimeentulon hankkiminen sekä yhteiskuntaan osallistuminen. Enää kenenkään ei kuitenkaan tarvitse majoittua inhimillisissä oloissa metsissä”, Enache sanoo.
Diakonissalaitoksen ja Teatteritalo Universumin Povestea Romani -esityksessä kuullaan Suomessa asuvien romanisiirtolaisten iloista, suruista ja arjesta heidän itsensä kertomina.
Keitä he ovat?
Romanit hakivat, ja hakevat edelleen, Suomesta parempaa elämää ja elantoa myös kotimaahan jääneille perheilleen.
Ionica on yksi Suomessa asuvista Romanian romaneista, jotka kertovat omasta elämästään Oodissa joulukuussa esitettävässä Povestea Romani -esityksessä:
”Tulin Suomeen jo 12 vuotta sitten, koska elämä Romaniassa oli hyvin vaikeaa. Myyn Iso numero -lehteä ja siivoan täällä. Minulla on kuusi lasta ja seitsemän lastenlasta. Yksi lapsistani sai juuri vauvan, joten nyt kerään myös pulloja, jotta voin lähettää kotiin extra-rahaa. Olen perheessäni ainoa, jolla on töitä.”
Gabi puolestaan tuli Suomeen ensimmäisen kerran 13 vuotta sitten ollessaan 24-vuotias. Hänellä on Romaniassa kolme lasta, joita hän elättää täältä käsin:
”Näinä 13 vuotena olen tavannut vain ystävällisiä suomalaisia. Ehkä saan tämän teatteriprojektin kautta myös muutaman vinkin työllistymiseen”, Gabi toivoo.
Povestea Romani on Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon ja Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum -projektin toteuttama esitys, jossa viisi Romanian romania kertoo omasta elämästään. Tarinat kerrotaan romaniaksi ja suomeksi ja osittain romaniksi. Vuodesta 2014 toiminut Story Sharing Universum -projekti haluaa edistää eri taustaisten väestöryhmien kohtaamista teatterin ja tarinankerronnan avulla ja sen tavoitteena on ennakkoluulojen, pelon ja rasismin hälventäminen ja tasavertaisuuden, yhteiselon ja hyvinvoinnin edistäminen.
Povestea Romani - Romanian romanien tarinoita
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Maijansali
Aika: lauantaina 10.12. klo 15.30 & sunnuntaina 11.12. klo 15.30
Lisätietoa ja paikkavaraukset: https://www.hdl.fi/romanitarinoita
Esitys on maksuton
***Kutsuvieras-esitys ja ensi-ilta perjantaina 9.12.2022 klo 18.30. Median edustaja, ilmoittaudu mukaan: Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 3720828***
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa esityksestä: Antti Jalkanen, antti.jalkanen@hdl.fi, +358 50 593 5737
Romanian romanien tilanteesta Suomessa ja Romaniassa: Anca Enache, anca.enache@hdl.fi, +358 44 027 0887
Haluatko haastatella esiintyjiä? Haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, +358 50 372 0828
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme