ELY-keskukset

Preiviikinlahdella ja Kokemäenjoen suistossa suunnitellaan lintuvesien kunnostuksia yhteistyönä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Metsähallitus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittavat lintuvesien kunnostamisen suunnittelun Preiviikinlahdella ja Kokemänjoen suistossa. Alue on valtakunnallisesti arvokas lintujen pesimä- ja levähdysalue. Kunnostusten suunnittelu on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on turvata, suojella ja vahvistaa suomalaista luontoa ja sen monimuotoisuutta.
Avoimet merenrantaniityt ovat linnustolle tärkeää elinympäristöä. Kuvassa niittämällä hoidettua rantaniittyä Preiviikinlahdella (kuva: ELY-arkisto, Kokemäenjoki LIFE -hanke)
Avoimet merenrantaniityt ovat linnustolle tärkeää elinympäristöä. Kuvassa niittämällä hoidettua rantaniittyä Preiviikinlahdella (kuva: ELY-arkisto, Kokemäenjoki LIFE -hanke)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Metsähallituksen yhteistiedote

Kokemäenjoen suisto on Suomen suurin suisto. Preiviikinlahdella avautuvat laajat rantaniityt sekä Pohjoismaiden yksi pisimmistä hiekkarannoista. Moni uhanlainen lintulaji löytää turvasataman täältä.

”Luonnon monimuotoisuus on huikea täällä. Tavoitteena meillä on ennen kaikkea parantaa taantuvien ja uhanalaisten kahlaaja- ja vesilintukantojen elinmahdollisuuksia”, kertoo suunnittelija Roland Vösa Metsähallituksesta.

Metsähallitus suunnittelee vanhan jokiuoman tulvittamista, niittyjä kuivattavien ojien tukkimista, puuston raivauksia, laidunten laajennusta sekä arvokkaiden perinnemaisemien kunnostamista. Suunnittelun pohjaksi Metsähallitus teettää alueella kattavat pesimälinnustoselvitykset kevään aikana.

Kunnostustoimia suunnitellaan maanomistajia kuunnellen. Yyterin lietteillä fladan eli merestä nousevan lahden vesien ohjauksen suunnittelussa osallistetaan maanomistaja alusta alkaen.

”Valtavan hienoa kuulla suunnitelmista, haluamme osaltamme edistää suojelutyötä”, tähdentää UPM Metsän ympäristöasiantuntija Juha-Matti Valonen.

UPM on tehnyt yhteistyötä alueen luonnonhoidon kanssa useita vuosia avaamalla aluetta kävijöille ja mahdollistamalla kunnostustoimia erittäin uhanalaisen etelänsuosirrin pesimäpaikalla.

Vieraspetojen tehopyynnillä kyytiä minkille ja supikoiralle

Vieraspetojen aiheuttama uhka linnustolle on tunnustettu ongelma, jonka torjuntaan viime vuonna alkanut Suomen riistakeskuksen koordinoima SOTKA-vieraspetohanke on tarttunut. Hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja hyödynnetään kohteilla. Minkkiä ja supikoiraa aletaan järjestelmällisesti ja tehokkaasti poistamaan alueelta ammattimaisesti toimivien metsästäjien avulla.

”Pyynnin organisoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeätä sitouttaa paikalliset metsästäjät mukaan vieraspetojen pyyntiin”, toteaa lintuvesikoordinaattori Maria Yli-Renko Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on käynnistämässä alueella ranta-alueiden monikäyttösuunnittelua, joka helpottaa tärkeimpien monimuotoisuus- ja vesiensuojelukohteiden tunnistamista ja niiden kunnostusten suunnittelua. Lisäksi ELY-keskuksen toimesta tehdään tänä vuonna ainakin ranta-alueiden raivauksia Enäjärvellä.

Luontoelämyksiä ja virkistäytymistä

Yyterinniemi on tärkeä virkistyskäyttökohde niin alueen asukkaille kuin matkailijoille. Yyterin kuuluisat hiekkarannat vetävät väkeä kesällä nauttimaan valkoisista hiekkarannoista ja dyyneistä. Lintuharrastajat tulevat puolestaan loppukesästä ihailemaan arktisten kahlaajien näyttävää syysmuuttoa.

Osana Selkämeren kansallispuistoa Preiviikinlahden alueella vierailee kymmeniä tuhansia matkailijoita. Huolehtimalla alueen luontoarvoista voidaan tarjota monipuolisia elämyksiä, hengähdystaukoja ja seikkailuja luonnon äärellä. Kunnostustoimien myötä alue pysyy sekä linnustolle että ihmisille houkuttelevana vierailukohteena myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

Roland Vösa, suunnittelija,
Metsähallitus; puh. 040 627 7017, roland.vosa@metsa.fi

Maria Yli-Renko, lintuvesikoordinaattori,
Varsinais-Suomen ELY-keskus; puh. 050 380 6573, maria.yli-renko@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Avoimet merenrantaniityt ovat linnustolle tärkeää elinympäristöä. Kuvassa niittämällä hoidettua rantaniittyä Preiviikinlahdella (kuva: ELY-arkisto, Kokemäenjoki LIFE -hanke)
Avoimet merenrantaniityt ovat linnustolle tärkeää elinympäristöä. Kuvassa niittämällä hoidettua rantaniittyä Preiviikinlahdella (kuva: ELY-arkisto, Kokemäenjoki LIFE -hanke)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye