Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Pressinbjudan: lansering av två stora projekt som skall öka användandet av svenska i huvudstadsregionen

Jaa

Stiftelsen Tre Smeder, Aktiastiftelsen i Esbo- Grankulla och Aktiastiftelsen i Vanda stöder tillsammans två stora språkprojekt i huvudstadsregionen under de tre kommande åren.

Målet med projekten är att öka intresset för det svenska språket bland invandrare och bland finskspråkiga elever i huvudstadsregionen.

Välkommen på informationstillfälle där Ann-Jolin Grüne, utvecklingschef för Luckans integrationsverksamhet och Mikael Hiltunen, projektchef för Svenska nu, presenterar projekten. Tillfället leds av Nina Wilkman, ordförande för Stiftelsen Tre smeder.

Tid: tisdagen den 11.12 kl. 10.00-11.30

Plats: G18, rum 101. Georgsgatan 18, 00101 Helsingfors.

Målsättningen med det ena projektet, ”Svenska nu i huvudstadsregionen”, är att öka finskspråkiga elevers intresse för att lära sig svenska genom att erbjuda intressant svenskspråkig verksamhet som ett komplement till skolundervisningen.

Projektet riktar sig till skolelever i den finskspråkiga grundskolan och språkbadselever samt svensklärare. Svenska nu:s projektchef Mikael Hiltunen är glad och tacksam för att Aktia-stiftelserna i huvudstadsregionen nu valt att satsa på ett långsiktigt samarbete.

”Inom ramen för detta samarbete kommer vi att kunna erbjuda huvudstadsregionens finskspråkiga elever och språkbadselever kulturupplevelser, naturskoledagar och lektioner i nordisk matkultur på svenska. Programmen genomförs nära eleverna i samarbete med lokala aktörer”, berättar Mikael Hiltunen.

Huvudstadsregionens svensklärare får också delta i inspirerande fortbildningstillfällen, som inbegriper en årlig resa till Sverige. Syftet med satsningen är att motivera finskspråkiga elever att läsa svenska, stärka språkbadselevers språkliga medvetenhet samt stöda och uppmuntra svensklärare i deras arbete.

”Tack vare detta samarbete kan vi erbjuda eleverna djupa kontakter med svenska språket och unika upplevelser som gör skillnad”, konstaterar Hiltunen.

Syftet med det andra projektet, ”Kompetenscenter för tredje sektorns integration”, är att underlätta möjligheterna för invandrare att välja den svenska integrationsutbildningen i huvudstadsregionen. Dessutom är tanken att öka andelen barn och unga med annat modersmål än svenska eller finska i de svenskspråkiga daghemmen och grundskolan. Projektet genomförs i samarbete med Luckans integrationsverksamhet.

”Detta är en stor hedersbetygelse för Luckans integrationsverksamhet som i år fyller 10 år. Jag hoppas att vi på det här sättet kan bidra till att nya samarbeten föds och att de som väljer svenska som integrationsspråk i framtiden upplever att det alternativet ger möjligheter till ett rikt liv med nätverk, vänner och känsla av delaktighet”, säger Ann-Jolin Grüne, utvecklingschef för Luckans integrationsverksamhet.

Med tanke på trakteringen ber vi om förhandsanmälan till ombudsman Patrik Lerche senast måndagen den 10.12: Patrik.lerche@tresmeder.fi, tel. 040-0418879

Ytterligare information:  

Ombudsman Patrik Lerche, tel. 040-0418879

Ordf. för Aktiastiftelsen i Esbo- Grankulla, Christina Gestrin, tel. 050-5113121

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme