Oulun yliopisto

Professori ehdottaa mikroyrityksille omaa vientiohjelmaa

Jaa
Oulun yliopiston professori Matti Muhos esittää mikroyritysten vientiohjelmaa perustettavaksi Business Finlandiin nopeuttamaan mikroyritysten konkreettisia vientiponnisteluja. Muhos teki ehdotuksensa kommentoidessaan tänään julkistettua kansallista yrittäjyysstrategiaa työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa.
Johtaja, professori Matti Muhos
Johtaja, professori Matti Muhos

Professori Matti Muhos johtaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituuttia, joka vastaa mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävästä Suomessa. Kommentoidessaan tänään kansallista yrittäjyysstrategiaa Muhos piti pienten yritysten tilannetta haastavana kahdesta näkökulmasta.

”Mikroyritysten vienti ulkomaille on Suomessa erittäin alhaisella tasolla verrattuna muihin pieniin kehittyneisiin talouksiin. Vienti suhteessa yritysten kokonaisvientiin ja väkilukuun on tässä vertailuryhmässä viimeisten joukossa. Kestävän kasvun näkökulmasta tämä on hälyttävä tieto. Aktiivista mikroyritysten vienti on aivan lähinaapurissa Virossa, Ruotsissa ja Norjassa sekä Keski-Euroopassa Hollannissa ja Sveitsissä. Mikroyritysten suora vienti lisää dynaamisuutta yrityskenttään ja on kestävän kasvun edellytys.

Muhos pitää myös uusien yritysten perustamisaktiivisuutta Suomessa erittäin alhaisena.

”Muissa Pohjoismaissa perustamisaktiivisuus on noin kaksinkertainen ja Virossa yli nelinkertainen. Samalla suuri joukko kannattavia yrityksiä ei löydä jatkajaa. Esimerkkejä yritysten perustamisaktiivisuutta lisäävistä tekijöistä, prosesseista ja parhaista käytännöistä voidaan etsiä muista Euroopan pienistä kehittyneistä talouksista, joissa uusien yritysten perustamisaktiivisuus on korkea (Viro, Luxemburg, Tanska, Norja, Latvia ja Ruotsi). Yritysten määrän lisääminen on jatkuvan uudistumisen edellytys.”

”Tarvetta mikroyrittäjyyden professuurille”

Matti Muhoksen mielestä yrittäjyysstrategian tiekartan vaikuttavuuden varmistamiseksi tarvitaan luotettava yrittäjyyden tilannekuva.

”Tietoon perustuva päätöksenteko on kestävän toiminnan lähtökohta. Näiden kapeikkojen avartamiseksi tarvitaan maa- ja aluetason vertailevaa tutkimusta. Jatkossa on tärkeää seurata yrittäjyyden tilannekuvan kehitystä reaaliajassa. Nyt kun strategia konkretisoidaan tiekartaksi, siihen olisi mahdollista lisätä työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama mikroyrittäjyyden professuuri. Kotipaikka voisi olla Oulun yliopisto, Muhos ehdotti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja, professori Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0400 407 590, sposti matti.muhos@oulu.fi


viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Johtaja, professori Matti Muhos
Johtaja, professori Matti Muhos
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye