Oulun yliopisto

Professori ehdottaa mikroyrityksille omaa vientiohjelmaa

Jaa

Oulun yliopiston professori Matti Muhos esittää mikroyritysten vientiohjelmaa perustettavaksi Business Finlandiin nopeuttamaan mikroyritysten konkreettisia vientiponnisteluja. Muhos teki ehdotuksensa kommentoidessaan tänään julkistettua kansallista yrittäjyysstrategiaa työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa.

Johtaja, professori Matti Muhos
Johtaja, professori Matti Muhos

Professori Matti Muhos johtaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituuttia, joka vastaa mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävästä Suomessa. Kommentoidessaan tänään kansallista yrittäjyysstrategiaa Muhos piti pienten yritysten tilannetta haastavana kahdesta näkökulmasta.

”Mikroyritysten vienti ulkomaille on Suomessa erittäin alhaisella tasolla verrattuna muihin pieniin kehittyneisiin talouksiin. Vienti suhteessa yritysten kokonaisvientiin ja väkilukuun on tässä vertailuryhmässä viimeisten joukossa. Kestävän kasvun näkökulmasta tämä on hälyttävä tieto. Aktiivista mikroyritysten vienti on aivan lähinaapurissa Virossa, Ruotsissa ja Norjassa sekä Keski-Euroopassa Hollannissa ja Sveitsissä. Mikroyritysten suora vienti lisää dynaamisuutta yrityskenttään ja on kestävän kasvun edellytys.

Muhos pitää myös uusien yritysten perustamisaktiivisuutta Suomessa erittäin alhaisena.

”Muissa Pohjoismaissa perustamisaktiivisuus on noin kaksinkertainen ja Virossa yli nelinkertainen. Samalla suuri joukko kannattavia yrityksiä ei löydä jatkajaa. Esimerkkejä yritysten perustamisaktiivisuutta lisäävistä tekijöistä, prosesseista ja parhaista käytännöistä voidaan etsiä muista Euroopan pienistä kehittyneistä talouksista, joissa uusien yritysten perustamisaktiivisuus on korkea (Viro, Luxemburg, Tanska, Norja, Latvia ja Ruotsi). Yritysten määrän lisääminen on jatkuvan uudistumisen edellytys.”

”Tarvetta mikroyrittäjyyden professuurille”

Matti Muhoksen mielestä yrittäjyysstrategian tiekartan vaikuttavuuden varmistamiseksi tarvitaan luotettava yrittäjyyden tilannekuva.

”Tietoon perustuva päätöksenteko on kestävän toiminnan lähtökohta. Näiden kapeikkojen avartamiseksi tarvitaan maa- ja aluetason vertailevaa tutkimusta. Jatkossa on tärkeää seurata yrittäjyyden tilannekuvan kehitystä reaaliajassa. Nyt kun strategia konkretisoidaan tiekartaksi, siihen olisi mahdollista lisätä työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama mikroyrittäjyyden professuuri. Kotipaikka voisi olla Oulun yliopisto, Muhos ehdotti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja, professori Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0400 407 590, sposti matti.muhos@oulu.fi

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Johtaja, professori Matti Muhos
Johtaja, professori Matti Muhos
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Mikä liikuttaa työvoimaa?29.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme