Kustannusosakeyhtiö Otava

Professori Jouko Rikkisen uutuus on kaikkien aikojen ensimmäinen kenttäopas, joka esittelee Suomen uhanalaiset kasvit

Jaa
Joka neljäs kasvilaji on Suomessa uhanalainen. Professori Jouko Rikkisen helppokäyttöinen opaskirja “Uhanalaiset kasvit Suomen luonnossa” kokoaa ensimmäistä kertaa yksiin kansiin uhanalaiset ja silmälläpidettävät siemenkasvit ja sanikkaiset. Vain kasvien tunteminen mahdollistaa niiden suojelun.

Monen kasvilajin tulevaisuutta uhkaavat lehtojen ja harjumetsien hakkuut, soiden ojitus tai niittyjen, ketojen ja muiden avoimien paikkojen umpeenkasvu. Myös ilmastonmuutos uhkaa etenkin tunturikasveja. Tällä hetkellä joka neljäs Suomen kasvilajeista on uhanalainen. Monet niistä ovat aina olleet harvinaisia, mutta toiset vähentyneet vasta viime aikoina. 

Jouko Rikkisen helppokäyttöinen opas esittelee parhaita esimerkkejä meillä esiintyvistä uhanalaisista kasveista. Lajeista ja niille tyypillisistä elinympäristöistä on laadukkaat ja tunnistamista helpottavat valokuvat. Kunkin kasvilajin yhteyteen on merkitty sen uhanalaisuusluokka ja suojelutaso. 

Kirja on ensimmäinen suomalaisia uhanalaisia kasveja esittelevä kenttäopas, ja se sopii tietolähteeksi maanomistajille, luontoharrastajille ja opiskelijoille. 

Kirjassa mielenkiintoiset ja näyttävät esimerkkilajit esitellään niiden elinympäristöjen mukaisessa järjestyksessä: metsät, suot, vedet ja rannat, niityt ja muut perinneympäristöt, kalliot ja tunturit. 168-sivuisen kirjan sivuilla on laadukkaiden elinympäristökuvien lisäksi valokuvat noin 250 uhanalaisesta lajista. Useimmat niistä ovat kauniskukkaisia tai muuten koristeellisia siemenkasveja. 

Jouko Rikkinen (s. 1961) on Helsingin yliopiston kasvitieteen professori. Hän on ansioitunut tietokirjailija ja luontovalokuvaaja. Rikkinen on aiemmin julkaissut mm. kirjat Metsät Suomen luonnossa ja Suot Suomen luonnossa. 

 Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 22.3.2023.

Jouko Rikkisen haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Jouko Rikkinen. Kuva: Veikko Somerpuro, Otava.
Jouko Rikkinen. Kuva: Veikko Somerpuro, Otava.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Anu Patrakan Arvoton vie Portugalin pimeille kujille – uuden dekkarisarjan tapahtumat pohjaavat todellisiin rikoksiin21.3.2023 13:56:39 EET | Tiedote

Arvoton kertoo ”kahden kerroksen” maahanmuuttajista. – Viime vuosina Portugalissa on tullut toistuvasti ilmi tapauksia, joissa ulkomaalaista syntyperää olevia ihmisiä on pidetty käytännössä orjina tai heitä on muutoin riistetty. Työnvälittäjät ovat useimmiten itsekin ulkomaalaisia, ja kun kaksi näin eriarvoisessa asemassa olevaa ihmistä kohtaa, se johtaa helposti konfliktiin, Patrakka sanoo.

Perinteitä, skandaaleja ja riemua: 100. promootion kunniaksi julkaistava tietokirja kokoaa ainutlaatuisen akateemisen perinteen historian yksiin kansiin20.3.2023 14:07:00 EET | Tiedote

Tiesitkö, että Suomessa on järjestetty promootioita jo 1600-luvulta asti katkeamattomana perinteenä? Tai että Suomi on yksi ainoita maita maailmassa, jossa promovoidaan myös maistereita? Tero Halosen kirjoittama "Promootio – Elävän yliopistoperinteen historiaa" on runsaasti kuvitettu historiateos eurooppalaisesta promootioperinteestä ja Helsingin yliopiston promootioista. Sen julkaisu on osa Helsingin yliopiston 100. promootion kunniaksi vietettävää riemuvuotta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme