Suomen Psykologiliitto

Psykologeille yhä suurempi tarve – koulutuksen rahoitus vaatii uudistamista

Jaa

Psykologien osaamiselle on koko ajan enemmän kysyntää niin sote-sektorilla, opetuksen ja koulutuksen saralla kuin myös laajasti monissa muissa asiantuntijatehtävissä, esimerkiksi työ- ja organisaatiopsykologian alalla. Suomen Psykologiliitto, Psykonet ja Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto SPOL ry ovat iloisia siitä, että psykologin asiantuntijuuden arvo ja tarve yhteiskunnassamme on tunnistettu ja muistuttavat alan koulutuksen laadun tärkeydestä sen kehittämisessä.

Edelleenkään moni kansalainen ei kuitenkaan halutessaan tai tarpeen vaatiessa pääse psykologin vastaanotolle helposti, nopeasti ja maksutta. Psykologeista on pulaa monissa paikoissa, esimerkiksi kouluista ja oppilaistoksista puuttuu noin 500 psykologia. Jotta tarpeeseen voidaan vastata, psykologin vakansseja on oltava riittävästi. Samalla on varmistettava laadukkaat psykologian alan opiskelu- ja tutkimusmahdollisuudet.

– Psykologin työ on vuorovaikutustyötä. Opiskelijat ovatkin huolissaan kehityksestä, jossa resurssien vähäisyyden seurauksena psykologisen ammatti-identiteetin kannalta keskeisistä ammattikursseista karsitaan, kertoo SPOL ry:n puheenjohtaja Sonja Toivonen

Psykologian koulutusalan yliopistoverkosto, Psykonet, tunnistaa koulutuksen järjestämiseen liittyvät haasteet. Ne johtuvat pitkälti yliopistojen rahoitusmalliin liittyvistä ratkaisuista, jotka eivät ota huomioon psykologien pidempää koulutusta ja terveydenhuollon ammattiin valmistavan koulutuksen laatuvaatimuksia.

– Opetusta järjestävät yliopistot tekevät hartiavoimin töitä opetuksen laadun, harjoittelun ohjauksen ja kliinisten taitojen opetuksen eteen, kertoo Psykonetin koordinaattori Tanja Sarlin – Tarvitaan kuitenkin tiivistä työnantajayhteistyötä sekä selkeä rahoitusmalli, jotta psykologien palvelujen saatavuus ja koulutuksen laatu terveydenhuoltoalan laillistusta edellyttävässä tutkinnossa varmistetaan tulevaisuudessakin.  

Uusi koulutusohjelma on askel eteenpäin – harjoittelupaikoista pulaa

Oulun yliopisto on päättänyt käynnistää psykologian alan koulutusohjelman syksyllä 2021. Myös muissa psykologian koulutusohjelmissa uusien opiskelijoiden sisäänottoa on lisätty. 

– Olemme tyytyväisiä psykologian alan ja ammatin opiskelu- ja tutkimusmahdollisuuksien sekä yhteiskunnallisen hyödynnettävyyden lisääntymiseen, toteaa Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola

Pelkät koulutuspaikat eivät kuitenkaan riitä luomaan palveluita. Psykologian alan opintoihin kuuluu pakollinen 5 kuukauden harjoittelu, joka on harjoittelupaikkojen puutteen takia muodostunut pullonkaulaksi uusien psykologien valmistumiselle.

Kunnat, sairaanhoitopiirit ja muut työnantajat eivät tarjoa riittävästi harjoittelupaikkoja. Suuri syy tähän on se, että harjoittelupaikkojen rahoitus on työnantajien vastuulla. Kuntien talouden kiristyessä harjoittelupaikoista säästetään ensimmäisenä. Ensi vuoden osalta tilanne näyttää koronakriisin aiheuttamien lisääntyneiden talousvaikeuksien vuoksi erityisen hankalalta. Jatkossa opiskelijamäärien kasvu tulee vaikeuttamaan tilannetta.

– Psykologian opintojen viivästyminen aiheuttaa monia henkisiä sekä taloudellisia negatiivisia seurauksia niin opiskelijalle kuin yhteiskunnalle. On väärin, että opiskelija joutuu kärsimään siitä, että työnantajilla ei ole tarpeeksi resursseja palkata harjoittelijaa, toteaa Toivonen

Uudistukset psykologien harjoittelun rahoitusmallissa ovat välttämättömiä. Psykologikoulutuksen harjoittelu on saatava ministeriöiden rahoittaman koulutuskorvauksen piiriin. 

Psykologien erikoistuminen samalle viivalle lääkäreiden kanssa

Psykologian alan erikoistumiskoulutus tulee muuttaa opiskelijalle maksuttomaksi. Erikoistuminen neuropsykologian, työ- ja organisaatiopsykologian, terveyspsykologian, kliinisen mielenterveyspsykologian, lasten ja nuorten psykologian tai psykoterapian alalle muuttui opiskelijalle maksulliseksi vuonna 2016. Koulutuksen hinta opiskelijalle on yli 8000 euroa, minkä lisäksi koulutuksesta vastaava yliopisto maksaa vielä osan kustannuksista. Psykologien erikoistumiskoulutuksen tulee olla opiskelijalle maksutonta vastaavasti kuin sosiaalityön erikoistumiskoulutus ja lääkärien erikoistuminen.

– Erikoistumiskoulutuksen maksullisuus aiheuttaa alueellista ja alakohtaista epätasa-arvoisuutta koulutuksen saatavuudessa ja tätä myötä palvelujen saatavuudessa, muistuttaa Sarlin.

Suomen Psykologiliitto julkaisi 24.11.2020 koulutuspoliittisen kannanoton.

Lue kannanotto kokonaisuudessaan täältä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto kannattaa oppivelvollisuusiän nostamista – syrjäytymisen ehkäisemiseksi toimittava jo päiväkodissa ja peruskoulussa17.11.2020 12:09:38 EETTiedote

Psykologiliitto pitää hallituksen esitystä oppivelvollisuuslaiksi kannatettavana. Positiivista esityksessä oppivelvollisuuden jatkamisesta ovat etenkin toisen asteen opintojen maksuttomuus, opiskeluhuollon sitova mitoitus, nivelvaiheopetus sekä oikeus erityiseen tukeen lukiossa. Lain myötä toiselle asteelle tulee monenlaisia uusia velvoitteita, joten on tärkeää varmistaa riittävät resurssit sekä opetukseen, opinto-ohjaukseen että opiskeluhuoltoon kaikille kouluasteille.

Kuraattorin ja koulupsykologin ennaltaehkäisevän työn johtaminen kouluissa ja oppilaitoksissa on turvattava22.10.2020 13:41:38 EESTTiedote

Hallitus on tarkentanut sote-uudistuksen lakiesitysluonnosta lausuntokierroksen perusteella. Nyt esitetään, että psykologit ja kuraattorit työskentelevät ensisijaisesti koulujen ja oppilaitosten tiloissa. Tämä on tärkeä linjaus, joka mahdollistaa aiempaa muotoilua paremmin psykologien ja kuraattorien tärkeän työn jatkumisen fyysisesti osana kouluyhteisöjä ja lähellä lasten ja nuorten arkea, helposti saatavilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme