Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto tukee itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia

Jaa

Psykologiliitto tukee Oikeus olla -kansalaisaloitetta. Aloitteen tavoitteena on itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki, joka kunnioittaa lasten oikeuksia ja Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia. Psykologiliitto on vuonna 2021 ensimmäistä kertaa mukana Helsinki Priden virallisena yhteistyökumppanina.

Helsinki Pride 2021 juhlii useita merkkivuosia. Pyöreitä vuosia on kulunut lainsäädännön ja diagnostiikan muutoksista, joilla on ollut merkittävä vaikutus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämään. 

– Psykologiliitossa toivomme, että tuleva translain uudistus asettuu mahdollisimman pian osaksi tätä tärkeiden muutosten jatkumoa, toteaa Psykologiliiton Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden (SSM) ammatillisen työryhmän puheenjohtaja Niia Virtanen. – On tarpeellista, että uudistus toteutetaan riittävän laaja-alaisesti ja sukupuolivähemmistöjen omat näkemykset selkeästi huomioiden.

Asianmukainen ja ihmisoikeuksia kunnioittava lainsäädäntö ei ainoastaan vähennä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemaa syrjintää ja vähemmistöstressiä, vaan ottaa myös symbolisesti kantaa siihen, miten vähemmistöt yhteiskunnassamme nähdään. Transihmiset ovat jo liian kauan joutuneet odottamaan lakiuudistusta, joka poistaa vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä, erottaa juridisen ja lääketieteellisen prosessin toisistaan sekä mahdollistaa sukupuolen itsemäärittelyn myös alaikäisille.

Suomen Psykologiliitto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa Priden virallinen yhteistyökumppani. 

– Psykologeina tavoitteemme on mahdollistaa jokaiselle vapaus olla oma itsensä, Virtanen kiteyttää.

Tätä tavoitetta ei voida saavuttaa pelkästään psykologin ammatillisilla työkaluilla, vaan se edellyttää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäämistä yhteiskunnassa laaja-alaisesti. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisina psykologit tahtovat tukea sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen omien äänten kuulumista tässä prosessissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Yhteisöllinen opiskeluhuolto kuuluu jatkossakin kouluun ja vaatii yhteistyötä31.8.2021 09:17:54 EEST | Tiedote

Suomen Psykologiliitto kiittää esitystä hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön tarpeellisuudesta opiskeluhuollossa. Ennaltaehkäisevä yhteisöllinen opiskeluhuolto on nimenomaan koulujen ja oppilaitosten sekä opiskeluhuollon yhteistä työtä. Opiskeluhuollon toiminta tulee järjestää koulujen ja oppilaitosten tiloissa myös jatkossa. Opiskeluhuollon ohjauksen ja tietojärjestelmien on tuettava työn ennaltaehkäisevää ja terveyttä tukevaa luonnetta.

Sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – suuri osa psykologeista siirtyy hyvinvointialueiden palvelukseen23.6.2021 14:20:01 EEST | Tiedote

Sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa. Uudistuksen myötä suuri osa psykologeista siirtyy työskentelemään perustettaville hyvinvointialueille. Suomen Psykologiliitto pitää sote-uudistusta tärkeänä ja kiittää perustason mielenterveyspalvelujen korostamista uudistuksessa. Opiskeluhuollon psykologien siirto hyvinvointialueelle puolestaan herättää huolta palvelujen turvaamisesta kouluissa ja oppilaitoksissa.

Suomen Psykologiliiton kanta eheytyshoitoihin on ehdottoman kielteinen15.6.2021 09:49:14 EEST | Tiedote

Psykologiaa ja psykologien työtä ohjaavia ydinarvoja ovat muun muassa yksilön oikeuksien ja arvon kunnioittaminen sekä vastuu, mikä tarkoittaa lujaa ihmisoikeuksien kunnioittamista ja edistämistä. Näin ollen Suomen Psykologiliitto haluaa selväsanaisesti ilmaista kantansa eheytyshoidoista vastuuttomana ja vakavasti ihmisoikeuksia loukkaavana toimintana, joka on ristiriidassa nykyaikaisen psykologiatieteen kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme