Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto tukee itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia

Jaa
Psykologiliitto tukee Oikeus olla -kansalaisaloitetta. Aloitteen tavoitteena on itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki, joka kunnioittaa lasten oikeuksia ja Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia. Psykologiliitto on vuonna 2021 ensimmäistä kertaa mukana Helsinki Priden virallisena yhteistyökumppanina.

Helsinki Pride 2021 juhlii useita merkkivuosia. Pyöreitä vuosia on kulunut lainsäädännön ja diagnostiikan muutoksista, joilla on ollut merkittävä vaikutus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämään. 

– Psykologiliitossa toivomme, että tuleva translain uudistus asettuu mahdollisimman pian osaksi tätä tärkeiden muutosten jatkumoa, toteaa Psykologiliiton Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden (SSM) ammatillisen työryhmän puheenjohtaja Niia Virtanen. – On tarpeellista, että uudistus toteutetaan riittävän laaja-alaisesti ja sukupuolivähemmistöjen omat näkemykset selkeästi huomioiden.

Asianmukainen ja ihmisoikeuksia kunnioittava lainsäädäntö ei ainoastaan vähennä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemaa syrjintää ja vähemmistöstressiä, vaan ottaa myös symbolisesti kantaa siihen, miten vähemmistöt yhteiskunnassamme nähdään. Transihmiset ovat jo liian kauan joutuneet odottamaan lakiuudistusta, joka poistaa vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä, erottaa juridisen ja lääketieteellisen prosessin toisistaan sekä mahdollistaa sukupuolen itsemäärittelyn myös alaikäisille.

Suomen Psykologiliitto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa Priden virallinen yhteistyökumppani. 

– Psykologeina tavoitteemme on mahdollistaa jokaiselle vapaus olla oma itsensä, Virtanen kiteyttää.

Tätä tavoitetta ei voida saavuttaa pelkästään psykologin ammatillisilla työkaluilla, vaan se edellyttää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäämistä yhteiskunnassa laaja-alaisesti. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisina psykologit tahtovat tukea sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen omien äänten kuulumista tässä prosessissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Koulupsykologille ei pääse, mutta aluehallintovirastot tyytyvät seuraamaan tilannetta1.2.2024 09:17:08 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden omavalvonnassa käy ilmi, että lain vaatimia opiskeluhuollon psykologipalveluja ei suuressa osassa Suomea ole saatavilla. Lain noudattamista valvovat aluehallintovirastot eivät ole toistaiseksi puuttuneet tilanteeseen ja on epäselvää aiheuttaako lain rikkominen hyvinvointialueille minkäänlaisia seuraamuksia. Samaan aikaan opiskeluhuollon palveluihin kohdistuu odotuksia lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamisessa. Psykologiliitto vaatii konkreettisia toimenpiteitä, jotta lapset ja nuoret saavat heille kuuluvat psykologipalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye