HUS

Psykoterapian laaturekisterissä jo yli tuhannen psykoterapian seuranta

Jaa

Psykoterapian laaturekisteri otettiin maassamme käyttöön ensimmäisenä HUS Psykiatriassa 1.9.2018. HUSin henkilökunta, potilaat ja psykoterapeutit ovat käyttäneet rekisteriä ahkerasti ja nyt reilun puolen vuoden käytön jälkeen laaturekisterissä on jo yli tuhannen psykoterapiaan ohjatun potilaan seurantatietoja.

Psykoterapian laaturekisteri on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen psykoterapioiden saatavuuden ja laadun seurannan työkalu, joka on kehitetty kaikkien viiden yliopistosairaanhoitopiirin yhteistyönä. Ensimmäistä kertaa maailmassa julkisrahoitteisesti tuotetun psykoterapian laatua seurataan näin monipuolisesti ja järjestelmällisesti. Vastaavaa ei ole käytössä missään muussa maassa.

Laaturekisterissä myös potilaan ääni tulee kuuluviin, mikä on erityisen tärkeää paitsi oireseurannassa myös psykoterapeuttisen suhteen vaikutusta arvioitaessa. Laaturekisteriin kerätään vertailukelpoista ja rakenteista tietoa psykoterapioiden toteutumisesta, vaikuttavuudesta sekä hoidon mahdollisista haitoista. Käytännössä potilas ja terapeutti täyttävät omat kyselynsä terapian alussa ja lopussa. Kyselyt liittyvät ajankohtaisiin oireisiin, toimintakykyyn ja terapian toteutumiseen. Ilman seurantaa voimme vain arvailla, miten hoito oikeasti toteutuu. 

HUSin lisäksi muista yliopistosairaaloista TYKS ja OYS hyödyntävät jo laaturekisteriä, ja myös muut sairaanhoitopiirit valmistelevat käyttöönottoa. Rekisterin jatkokehitys ja käytön laajentaminen tehdään kansallisena yhteistyönä. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Suoma Saarni, ylilääkäri, HUS Psykiatria, IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linja
suoma.saarni@hus.fi
040 7614 711

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Ostopalvelupsykoterapiaan jatkossa helpommin palvelusetelin avulla23.8.2019 10:44:21 EESTTiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsingin kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY), Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Kymsote), Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri (EKSOTE) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri valmistelevat yhdessä palvelusetelimenettelyn käyttöönottoa ostopalvelupsykoterapioiden hankinnassa. Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään helpottamaan ulkoiseen psykoterapiaan hakeutumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme