HUS

Psykoterapian laaturekisterissä jo yli tuhannen psykoterapian seuranta

Jaa

Psykoterapian laaturekisteri otettiin maassamme käyttöön ensimmäisenä HUS Psykiatriassa 1.9.2018. HUSin henkilökunta, potilaat ja psykoterapeutit ovat käyttäneet rekisteriä ahkerasti ja nyt reilun puolen vuoden käytön jälkeen laaturekisterissä on jo yli tuhannen psykoterapiaan ohjatun potilaan seurantatietoja.

Psykoterapian laaturekisteri on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen psykoterapioiden saatavuuden ja laadun seurannan työkalu, joka on kehitetty kaikkien viiden yliopistosairaanhoitopiirin yhteistyönä. Ensimmäistä kertaa maailmassa julkisrahoitteisesti tuotetun psykoterapian laatua seurataan näin monipuolisesti ja järjestelmällisesti. Vastaavaa ei ole käytössä missään muussa maassa.

Laaturekisterissä myös potilaan ääni tulee kuuluviin, mikä on erityisen tärkeää paitsi oireseurannassa myös psykoterapeuttisen suhteen vaikutusta arvioitaessa. Laaturekisteriin kerätään vertailukelpoista ja rakenteista tietoa psykoterapioiden toteutumisesta, vaikuttavuudesta sekä hoidon mahdollisista haitoista. Käytännössä potilas ja terapeutti täyttävät omat kyselynsä terapian alussa ja lopussa. Kyselyt liittyvät ajankohtaisiin oireisiin, toimintakykyyn ja terapian toteutumiseen. Ilman seurantaa voimme vain arvailla, miten hoito oikeasti toteutuu. 

HUSin lisäksi muista yliopistosairaaloista TYKS ja OYS hyödyntävät jo laaturekisteriä, ja myös muut sairaanhoitopiirit valmistelevat käyttöönottoa. Rekisterin jatkokehitys ja käytön laajentaminen tehdään kansallisena yhteistyönä. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Suoma Saarni, ylilääkäri, HUS Psykiatria, IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linja
suoma.saarni@hus.fi
040 7614 711

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme