PTT-ennuste: Kuitupuun hinnat vahvassa nousussa
”Viime vuosi oli puumarkkinoilla poikkeuksellinen. Puun saatavuus väheni, kun venäläisen puun tuonti tyrehtyi sotaan. Tämä lisäsi metsäteollisuuden kotimaisen puun tarvetta, joten talouden yleinen epävarmuus ei näkynyt puun kysynnässä. Tilanteeseen sopeutumista helpotti, että metsäteollisuudessa puun käyttö laski”, kertoo tutkimusjohtaja Paula Horne.
Tänä vuonna metsäteollisuuden puunkäyttö lisääntyy noin neljä prosenttia eli reilu pari miljoonaa kuutiometriä, kun tuotanto kasvaa massateollisuudessa. Määrä jää kuitenkin yhä selvästi vuotta 2021 pienemmäksi. Ensi vuonna puunkäyttö lisääntyy edelleen suunnilleen 70 miljoonaan kuutiometriin, ellei uusista tuotannon sulkemisista ilmoiteta.
Teollisuuspuun kokonaiskorjuumäärä nouseekin tänä vuonna noin prosentin verran viime vuoden lukemista. Ensi vuonna metsäteollisuuden investoinnit nostavat erityisesti kuitupuun tarvetta, joten markkinahakkuut vilkastuvat edelleen noin kahdella prosentilla ja kohoavat vajaaseen 66 miljoonaan kuutiometriin. Hakkuut jäävät silti selvästi alhaisemmaksi kuin ennätysvuonna 2018.
Vuonna 2023 pystykauppamäärä tulee kasvamaan viime vuodesta selvästi kotimaisen puun vahvan kysynnän ansiosta. Erityisesti tämä näkyy kuitupuun kauppamäärien kasvuna. Ensi vuonna yksityismetsien pystykauppamäärä nousee kuluvasta vuodesta edelleen muutamia prosentteja painottuen edelleen kuitupuuhun.
Puun hinnat ja kantorahatulot nousussa
Kuitupuun vuotuinen nimellinen keskihinta nousee tänä vuonna hieman yli neljänneksellä viime vuoteen verrattuna. Reippaaseen hinnan nousuun vaikuttaa Venäjän tuonnin loppumisen lisäksi puunkäytön kasvu massateollisuudessa, mikä pitää kotimaisen kuitupuun kysynnän vahvana. Tänä vuonna tukkien vuotuinen nimellinen keskihinta nousee noin kuusi prosenttia viime vuodesta reaalihinnan pysyessä lähellä viime vuoden hintaa. Koivutukin hinta nousee havutukkia voimakkaammin, koska sen tarjonta on vähäistä suhteessa kysyntään.
”Kuitupuun ja tukin hinnan suhde on ollut vakaa viimeisen vuosikymmenen. Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla hintasuhde kuitenkin kaventui. Se heijastaa kuitupuun hinnassa tapahtunutta murrosta, jonka aiheuttavat selluinvestoinnit ja Venäjän tuonnin tyrehtyminen”, sanoo Paula Horne.
Yksityismetsien nimelliset bruttokantorahatulot nousivat viime vuonna lähes seitsemän prosenttia vajaaseen 2,5 miljardiin euroon, kun puun keskihinta nousi. Tänä vuonna suuremman puunkorjuumäärän ja kuitupuun vahvan hintakehityksen ansiosta yksityismetsien nimelliset bruttokantorahatulot nousevat kymmenisen prosenttia noin 2,7 miljardiin euroon.
Tuonti elpyy hieman mutta jää kauas parin vuoden takaisesta
”Jonkin verran painetta kotimaan puumarkkinoilla vähentää puun tuonnin elpyminen erityisesti ruotsalaisen havukuitupuun vetämänä”, sanoo metsäekonomisti Olli Korhonen.
Viime vuonna raakapuuta tuotiin Suomeen lähes 60 prosenttia vuotta 2021 vähemmän. Venäläinen puu kattoi yhä vuoden kokonaistuonnista noin neljänneksen, vaikka jo maaliskuussa tuonti loppui pakotteiden seurauksena lähes kokonaan. Tuontia ei saatu lisättyä Baltiasta, sillä puulle riitti kysyntää ympäri Itämeren aluetta. Sen sijaan Ruotsista puuntuonti kasvoi, vaikka pysyi edelleen määrältään melko pienenä.
Tänä ja ensi vuonna ruotsalaisen havukuidun tuontimäärän odotetaan edelleen lisääntyvän, kun Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas käynnistyy tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.
Koko ennuste on julkaistu verkkosivuillamme www.ptt.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Puunkorjuu ja puumarkkinat: Paula Horne, paula.horne@ptt.fi, puh. 040 592 6820
Ulkomaiset puun hinnat: Olli Korhonen, olli.korhonen@ptt.fi, 040 481 9279
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Pikakommentti: Nihkeä meno jatkuu asuntomarkkinoilla5.5.2025 08:40:24 EEST | Tiedote
Asuntomarkkinoiden nihkeä kehitys jatkui edelleen maaliskuussa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastoja. Monet tekijät hidastavat yhä käänteen tuloa.
EU:n metsäkatoasetuksesta suurimmat kustannukset puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan toimijoille30.4.2025 09:02:02 EEST | Tiedote
EU:n metsäkatoasetus voi aiheuttaa jopa satojen miljoonien eurojen kustannukset suomalaisille yrityksille, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Suurimmat kustannukset koituisivat puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan yrityksille. Yritykset kaipaavat asetuksen toimeenpanoon käytännönläheistä koulutusta ja neuvontapalveluja sekä vastuullisuusvelvoitteiden tehokasta koordinointia.
KUTSU: Millaisessa muutoksessa on maatalouden rahoitus – miten varmistetaan investointien rahoitus? Loppuseminaari 20.5. klo 13.0025.4.2025 11:54:42 EEST | Kutsu
Niin pankkien kuin maatalouden toimintaympäristö on muutoksessa ja samaan aikaan sääntely lisääntyy. Millaisia vaikutuksia tällä on maatalouden rahoitusasemaan erityisesti pankkirahoituksen näkökulmasta nyt ja tulevaisuudessa?
Kuolinpesien aktiivisuutta metsissään voisi lisätä huomioimalla erilaiset omistajat ja tarjoamalla tukea ristiriitatilanteisiin25.4.2025 09:39:24 EEST | Tiedote
Metsiä omistavien kuolinpesien päätöksentekoa ja pesien purkamista tulisi edistää, esittää Pellervon taloustutkimus PTT:n keskustelunavaus. Keinoina voisivat toimia muun muassa omistajien erilaiset tavoitteet huomioivat palvelut sekä ristiriitatilanteiden käsittelyn tukeminen.
Markus Lahtisen kommentti kehysriihestä: Suomi tarvitsisi vastuullista ja vakaata finanssipolitiikkaa – nyt päätöksenteko on liian poukkoilevaa24.4.2025 11:01:01 EEST | Tiedote
Hallitus julkisti myöhään keskiviikkoiltana puoliväliriihen keskeiset toimenpiteet. Tiedotustilaisuuden otsikko oli lupaava ”Suomi saadaan kasvuun vain työllä ja yrittämisellä -hallitus tukee kasvupaketilla”. Kasvun nostaminen talouspolitiikan keskiöön on perusteltua sekä ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin ja sitä tukevan hyvinvointiyhteiskunnan riittävän rahoituksen kannalta. Vaikka julkisen talouden sopeutustoimet ovat välttämättömiä, julkisen talouden kestävyyttä on mahdotonta turvata ilman riittävän nopeaa talouskasvua. Riihipäätösten keskiössä ovat työnteon kannustavuuden parantaminen ja yritysten verotuksen keventäminen. Tätä hallituksen linjausta voi pitää pääosin onnistuneena. Valitut toimenpiteet muodostavat kuitenkin kokonaisuuden, joka antaa aihetta kritiikkiin sekä talouskasvun että ennen kaikkea vastuullisen finanssipolitiikan näkökulmasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme