PTT-ennuste: Ruuan hinnannousu hidastuu - korkea kustannustaso kurittaa yhä maatiloja
”Ruuan kuluttajahintojen nousupaineet hellittävät vasta vähitellen. Kustannusten nousu ruokaketjussa on ollut poikkeuksellisen raju, ja se näkyy viiveellä kuluttajahinnoissa, kun hintamuutoksia viedään läpi koko ruokaketjun matkalta. Tänä vuonna myös korkojen nousu sekä tehdyt palkkaratkaisut näkyvät ruokaketjunkin kustannuksissa”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.
Ruuan kuluttajahintojen nousu jatkuu tänä vuonna yleistä inflaatiokehitystä nopeampana, mutta nousuvauhti kuitenkin hidastuu asteittain viime vuoteen verrattuna. Ruuan hinta, sisältäen elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat, nousee tänä vuonna keskimäärin 7,5 prosenttia, kun yleisesti kuluttajahinnat nousevat PTT:n ennusteen mukaan noin viisi prosenttia.
Ennuste perustuu oletukseen, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu nykyisellään. Pahin shokki on jo koettu, ja markkinat sopeutuvat valitsevaan tilanteeseen. Sodan tilannekuva voi kuitenkin muuttua nopeasti, mistä voi seurata markkinahäiriöitä.
Tuotantopanosten hinnat laskevat ja tuottajahintojen nousu hidastuu
Vuosi 2022 oli äärimmäisen vaikea maatiloille tuotantopanosten rajun hinnannousun vuoksi. Lannoitteiden hinnat kohosivat yli 80 prosenttia, ja sähkön hinnasta ja riittävyydestä oli suuria huolia erityisesti syksyllä sekä alkutalvesta. Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat laskevat merkittävästi, mutta lainakorkojen nousu lisää kustannuksia erityisesti isoja investointeja tehneille tiloille.
”Kustannustaso jää kuitenkin aikaisempia vuosia korkeammaksi, mikä heikentää kannattavuutta etenkin kotieläintiloilla. Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat”, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Erityisesti sikatilojen pärjääminen puhutti viime vuonna. Kustannusten nousu ja viime vuoden talousahdinko näkyvätkin erityisesti sianlihan mutta myös naudanlihan tuotannon vähenemisenä. Suuri vaikutus on kuitenkin kuluttajakysynnällä: inflaatio ja heikko ostovoima yhdessä korkean lihan hinnan kanssa laskevat sian- ja naudanlihan kysyntää ja siirtävät kulutusta halvempiin ruhonosiin. Tuontilihan kulutus on kasvanut muun muassa ruokapalvelu- ja ravintolasektorin palautuessa pandemiasta.
”Lihan tuottajahinnoissa on laskupainetta, mutta niiden odotetaan pysyvän tavanomaista korkeammalla tasolla tänä vuonna, jotta elintarviketeollisuus saa varmistettua kotimaisen raaka-aineen saatavuuden”, sanoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.
Teollisuuden näkymät heikohkot – kuluttajakysynnän kehityksestä epävarmuutta
Elintarviketeollisuuden suhdannenäkymä on edelleen verraten heikko. Talouden epävarmuus ja yleinen kustannustason nousu rasittavat toimialaa, ja ruuan hinnan nousu sekä kysynnän muutokset heikentävät teollisuuden tuotanto-odotuksia ja myyntiä. Heikohko näkymä hidastaa myös investointien toteutusta. Ensi vuotta kohden kustannusten ja hintojen nousupaineet hellittävät, mikä parantaa suhdannenäkymiä.
Kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt. Kotitaloudet reagoivat hintojen nousuun sopeuttamalla ostoskorinsa sisältöä. Kysyntää kohdistuu yhä enemmän edullisemman hintakategorian tuotteisiin, ja kaupan omien merkkituotteiden myynti kasvaa. Samansuuntaista kehitystä on nähtävissä laajemmin Euroopassa.
Ruuan kulutustottumuksissa tapahtuu niin ikään muutoksia. Sian- ja naudanlihan kulutus vähenee, ja siipikarjanlihan kasvaa hienoisesti. Nestemäisten maitovalmisteiden kulutus laskee, ja samalla kasvipohjaisten välipalatuotteiden suosio jatkuu. Valmisruokien suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi.
Koko ennuste on julkaistu PTT:n sivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous-kevat-2023/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Kujala, paivi.kujala@ptt.fi, 040 194 5184
Sari Forsman-Hugg, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450
Pekka Kinnunen, pekka.kinnunen@ptt.fi, 040 1545 943
Mauri Yli-Liipola, mauri.yli-liipola@ptt.fi, 040 586 8223
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana26.6.2025 11:50:15 EEST | Tiedote
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Pikakommentti: Käänne tulossa työmarkkinoilla25.6.2025 08:54:31 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttää olevan kääntymässä parempaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun uusia tilastotietoja. Myönteisiä merkkejä oli näkyvissä jo viime kuussa, ja sama kehitys on jatkunut.
Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja9.6.2025 09:53:44 EEST | Tiedote
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme