Taideyliopisto

Puhallinorkesterinjohdon ammattilaisilla kysyntää työmarkkinoilla

Jaa

Sibelius-Akatemiassa on koulutettu puhallinorkesterinjohdon ammattilaisia jo kaksi vuosikymmentä. Taivalta juhlitaan 4. marraskuuta 2021 juhlaseminaarilla ja konsertilla Laivaston Soittokunnan kanssa. Koulutuksesta valmistuvat työllistyvät pääsääntöisesti hyvin.

Juhlan sankarina pieni mutta aktiivinen ja kansainvälinen koulutusohjelma

Puhallinorkesterinjohdon ammattilaisten koulutus Sibelius-Akatemiassa käynnistyi vuonna 2001 kahdella sivuaineopiskelijalla. Ensimmäinen puhallinorkesterinjohdon lehtoraatti perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin. Tänä päivänä Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutuksessa opiskelee kerrallaan 4–6 pääaineopiskelijaa ja 1–2 sivuaineopiskelijaa. Pääaineena voi opiskella yleistä puhallinorkesterinjohtoa tai valita sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdon. Opiskelijoiden työkaluna on 12–17 hengen harjoitusorkesteri.

Valmistuneilla hyvin kysyntää työmarkkinoilla

Sibelius-Akatemian 20-vuotias puhallinorkesterinjohdon koulutus pyrkii valmistamaan opiskelijat monenlaisiin tehtäviin työkentällä. Yhteistyö Puolustusvoimien ammattiorkesterien ja Helsingin Poliisisoittokunnan kanssa on tiivistä. Osana opintojaan opiskelijat vierailevat säännöllisesti johtamassa Puolustusvoimien sotilassoittokuntia eri puolilla Suomea ja esimerkiksi sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdosta valmistuvat työllistyvät automaattisesti. Myös muut puhallinorkesterinjohdon opiskelijat ovat löytäneet hyvin paikkansa työelämässä monipuolisissa tehtävissä Suomessa ja ulkomailla.

”Harjoittelemme hyvin erilaisten kokoonpanojen kanssa työskentelyä ja monenlaista musiikkia: kapellimestarin pitää tuntea erilaiset orkesterit ja instrumentit ja niiden erityispiirteet. Viime vuosina vaihto-opiskelijat ja etäopetus ovat tuoneet koulutukseemme yhä enemmän myös kansainvälisiä vaikutteita”, kertoo puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen.

Osallistu konserttiin ja tule keskustelemaan suomalaisen puhallinorkesterikentän tulevaisuudesta!

Puhallinorkesterinjohdon koulutuksen 20-vuotisjuhlaa vietetään 4. marraskuuta 2021 Helsingissä. Kello 18 järjestetään Temppeliaukion kirkossa yhdessä Laivaston Soittokunnan kanssa juhlakonsertti, jossa opiskelijoiden johtamana kuullaan kattaus pohjoismaista puhallinmusiikkia. Solistina esiintyy Sakari Mäkimattila, joka tulkitsee tanskalaisen Launy Gröndahlin pasuunakonserton. Muita konsertissa kuultavia säveltäjiä ovat Jean Sibelius, Harri Ahmas, J.P. Lehto, Egol Hovland ja Hugo Alfvén.

Konserttia ennen klo 15–17 pidetään Sibelius-Akatemian Pohjoisen Rautatiekadun toimipisteen konserttisalissa kaikille avoin juhlaseminaari, jossa keskustellaan suomalaisten puhallinorkesterien tulevaisuudesta. Tilaisuuden isäntänä toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen ja oman näkökulmansa tuovat eri puhallinmusiikin vaikuttajat omilla alustuksillaan.

Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutus pähkinänkuoressa

  • aloitettu vuonna 2001, nykyisin oma koulutusohjelmansa Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmässä
  • valittavissa yleinen puhallinorkesterinjohto tai sotilaskapellimestarinjohdon suuntautumisvaihtoehto
  • koulutuksessa kerrallaan noin 4–6 pääaineopiskelijaa ja 1–2 sivuaineopiskelijaa
  • sotilaskapellimestarikoulutus käynnistyi vuonna 2005 ja koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Puolustusvoimien kanssa.
  • oma lehtoraatti perustettiin 2011, vastuulehtorina toiminut Petri Komulainen vuodesta 2016 alkaen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen
petri.komulainen@uniarts.fi

Tuottaja Anna Huuskonen
anna.huuskonen@uniarts.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan10.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme