Puhallinorkesterinjohdon ammattilaisilla kysyntää työmarkkinoilla
Juhlan sankarina pieni mutta aktiivinen ja kansainvälinen koulutusohjelma
Puhallinorkesterinjohdon ammattilaisten koulutus Sibelius-Akatemiassa käynnistyi vuonna 2001 kahdella sivuaineopiskelijalla. Ensimmäinen puhallinorkesterinjohdon lehtoraatti perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin. Tänä päivänä Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutuksessa opiskelee kerrallaan 4–6 pääaineopiskelijaa ja 1–2 sivuaineopiskelijaa. Pääaineena voi opiskella yleistä puhallinorkesterinjohtoa tai valita sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdon. Opiskelijoiden työkaluna on 12–17 hengen harjoitusorkesteri.
Valmistuneilla hyvin kysyntää työmarkkinoilla
Sibelius-Akatemian 20-vuotias puhallinorkesterinjohdon koulutus pyrkii valmistamaan opiskelijat monenlaisiin tehtäviin työkentällä. Yhteistyö Puolustusvoimien ammattiorkesterien ja Helsingin Poliisisoittokunnan kanssa on tiivistä. Osana opintojaan opiskelijat vierailevat säännöllisesti johtamassa Puolustusvoimien sotilassoittokuntia eri puolilla Suomea ja esimerkiksi sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdosta valmistuvat työllistyvät automaattisesti. Myös muut puhallinorkesterinjohdon opiskelijat ovat löytäneet hyvin paikkansa työelämässä monipuolisissa tehtävissä Suomessa ja ulkomailla.
”Harjoittelemme hyvin erilaisten kokoonpanojen kanssa työskentelyä ja monenlaista musiikkia: kapellimestarin pitää tuntea erilaiset orkesterit ja instrumentit ja niiden erityispiirteet. Viime vuosina vaihto-opiskelijat ja etäopetus ovat tuoneet koulutukseemme yhä enemmän myös kansainvälisiä vaikutteita”, kertoo puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen.
Osallistu konserttiin ja tule keskustelemaan suomalaisen puhallinorkesterikentän tulevaisuudesta!
Puhallinorkesterinjohdon koulutuksen 20-vuotisjuhlaa vietetään 4. marraskuuta 2021 Helsingissä. Kello 18 järjestetään Temppeliaukion kirkossa yhdessä Laivaston Soittokunnan kanssa juhlakonsertti, jossa opiskelijoiden johtamana kuullaan kattaus pohjoismaista puhallinmusiikkia. Solistina esiintyy Sakari Mäkimattila, joka tulkitsee tanskalaisen Launy Gröndahlin pasuunakonserton. Muita konsertissa kuultavia säveltäjiä ovat Jean Sibelius, Harri Ahmas, J.P. Lehto, Egol Hovland ja Hugo Alfvén.
Konserttia ennen klo 15–17 pidetään Sibelius-Akatemian Pohjoisen Rautatiekadun toimipisteen konserttisalissa kaikille avoin juhlaseminaari, jossa keskustellaan suomalaisten puhallinorkesterien tulevaisuudesta. Tilaisuuden isäntänä toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen ja oman näkökulmansa tuovat eri puhallinmusiikin vaikuttajat omilla alustuksillaan.
Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutus pähkinänkuoressa
- aloitettu vuonna 2001, nykyisin oma koulutusohjelmansa Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmässä
- valittavissa yleinen puhallinorkesterinjohto tai sotilaskapellimestarinjohdon suuntautumisvaihtoehto
- koulutuksessa kerrallaan noin 4–6 pääaineopiskelijaa ja 1–2 sivuaineopiskelijaa
- sotilaskapellimestarikoulutus käynnistyi vuonna 2005 ja koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Puolustusvoimien kanssa.
- oma lehtoraatti perustettiin 2011, vastuulehtorina toiminut Petri Komulainen vuodesta 2016 alkaen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen
petri.komulainen@uniarts.fi
Tuottaja Anna Huuskonen
anna.huuskonen@uniarts.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme