Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pullopostia Kurvista –näyttely vie kävijän laitapuolen Helsinkiin

Jaa

Helsingin kaupunginmuseon uusi Pullopostia Kurvista –näyttely sukeltaa yhteiskunnan laitamille. Se antaa äänen kodittomille ja alkoholisoituneille yömajojen ja hoitokotien miehille ja naisille, prostituoiduille, viinatrokareille, tuurijuopoille ja pikkurikollisille. Näyttely perustuu helsinkiläisen Johan Knut Harjun muistikirjojen teksteihin ja piirroksiin.

Johan Knut Harju (1910–1976) oli laitapuolen Lönnrot, sillan alusten tarkkailija ja katuelämän määrätietoinen tallentaja. Harju oli itseoppinut kirjoittaja ja perinteen kerääjä, mutta myös asunnoton alkoholisti, joka elämäntyönään tallensi kohtaamisiaan Helsingin kaduilla. 

Pullopostia Kurvista on ensimmäinen näyttely Harjun elämäntyöstä, joka herättää henkiin katujen tuntijan ja niiden omaleimaisen muistiinmerkitsijän. Näyttelyn ytimen muodostavat poiminnat Harjun noin 20 000 muistikirjasivusta, jotka on tallennettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kansanrunousarkistoon. Muistikirjoista piirtyy esiin Kallion, Sörnäisten, Hermannin, Vallilan ja vielä 1960–70 -luvuilla kaupungin kuolleessa kulmassa sijainneen Ruoholahden karu todellisuus.

Kaupunginmuseon neljännen kerroksen konseptiin kuuluu museokäsityksen laajentaminen vahvoja tunteita herättävillä sisällöillä. ”Halusimme tuoda esille aihepiiriä, joka usein jää varjoon, on ajaton, muuttaa vain muotoaan. Toivoisimme, että kävijä saisi edes vähän tuntumaa ulkona nukuttujen pakkasöiden turvattomuudesta ja raskaiden päihteiden läpäisemistä elämänkohtaloista – unohtamatta huumoria ja hetken lämminhenkistä yhteisöllisyyttä yhtenä selviytymiskeinona”, kertoo näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä.

Harjun tekstit heräävät eloon graafikko Tero Juutin käsittelyssä, sekä elokuvaohjaaja Hanna Västinsalon ja animaattori Juulia Kääriän VR-animaatiossa, jossa päästään Harjun aidon äänen saattelemana ratikkamatkalle Helsingin pahamaineisiin loukkoihin.

Näyttelyn ovat kuratoineet folkloristit Heli Paakkonen ja Maija Karasvaara sekä Hanna Västinsalo yhdessä kaupunginmuseon näyttelytyöryhmän kanssa. Tilasuunnittelun on toteuttanut lavastaja Jones Maxwell.

Joka lauantai näyttelyssä voi tavata keskusteluoppaita, joiden kanssa voi jutella asunnottomuudesta ja kirjoihin kirjaamattomasta Helsingin historiasta. Keskustelijoina toimivat Hima & Strada -kävelykierrosten oppaat. Kalliolan Setlementti ry:n yhteydessä toimivan Hima & Stradan ohella näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Vailla vakinaista asuntoa ry sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Syksyn ja talven aikana museossa järjestetään myös näyttelyyn liittyviä tapahtumia. Ensimmäinen on Hima & Stradan tuottama Runoilijan Rööperi -nojatuolimatka 21.11. Maanantaina 25.11. järjestetään Minuuden riistosta kohti oman elämänsä haltuunottoa -keskustelutilaisuus, jossa pohditaan, miten asunnottomuus on muuttunut viimeisten 50 vuoden aikana, ja kuullaan yksilöiden ja yhteisöjen kokemuksia asunnottomuuden voittamiseksi. Tieteiden yönä 16.1.2020 pidetään Lähikuvassa J.K. Harju – urbaani kulkija ja kertoja, elämän kuvaaja ja kaupunkiperinteen kerääjä -keskustelutilaisuus.

Lisätiedot:  

näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä, puh. 040 334 7001, sauli.seppala@hel.fi

elokuvaohjaaja Hanna Västinsalo (VR), puh. 040 736 7306, hanna.vastinsalo@gmail.com

kuraattorit FM Heli Paakkonen 050 531 4683, heli.paakkonen@gmail.com ja FM Maija Karasvaara 040 740 4906, maija.karasvaara@gmail.com (Harjun henkilöhistoria ja aineistot)

lavastaja Jones Maxwell (tilasuunnittelu), puh. 050 566 3595 jomax@uvic.a

Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennen avajaisia 11. – 13.11.2019.

Haastattelupyynnöt ja tutustumiskierrosten sopiminen:  

viestintäsuunnittelija Katja Pyykkö, puh. 040 572 2905, katja.pyykko@hel.fi

viestintäsuunnittelija Terhi Honkio, puh. 040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi 

 
Pullopostia Kurvista 
15.11.2019–29.3.2020 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. krs.  
Aleksanterinkatu 16 
Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17 
Aina vapaa pääsy 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä, puh. 040 334 7001, sauli.seppala@hel.fi;
elokuvaohjaaja Hanna Västinsalo (VR), puh. 040 736 7306, hanna.vastinsalo@gmail.com; kuraattorit FM Heli Paakkonen 050 531 4683, heli.paakkonen@gmail.com ja FM Maija Karasvaara 040 740 4906, maija.karasvaara@gmail.com (Harjun henkilöhistoria ja aineistot); lavastaja Jones Maxwell (tilasuunnittelu), puh. 050 566 3595 jomax@uvic.a.
Tutustumiskierrokset: Katso yhteystiedot yllä.

Kuvat

Lataa
J.K. Harju. Kuva: Kansallisarkisto
J.K. Harju. Kuva: Kansallisarkisto
Lataa
Kuva: Eeva Rista, 1972. Helsingin kaupunginmuseo. Ihmisiä bussipysäkillä Kurvissa Hämeentiellä.
Kuva: Eeva Rista, 1972. Helsingin kaupunginmuseo. Ihmisiä bussipysäkillä Kurvissa Hämeentiellä.
Lataa
Näyttelykuva: Yehia Eweis. Helsingin kaupunginmuseo
Näyttelykuva: Yehia Eweis. Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näyttelykuva: Yehia Eweis. Helsingin kaupunginmuseo
Näyttelykuva: Yehia Eweis. Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näyttelykuva: Yehia Eweis. Helsingin kaupunginmuseo
Näyttelykuva: Yehia Eweis. Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Arts and culture belong also to children – Small Size Days bring Latin American children’s theatre to your home22.1.2021 14:30:00 EETPress release

The international Small Size Days event promotes the youngest children’s right to experience arts and culture. This year, Annantalo is participating in the event virtually. Via Annantalo’s website on 29–31 January, you can watch the PUENTE entity presenting Latin American children’s theatre from Brazil, Argentina and Mexico at the time of the coronavirus pandemic.

Konst och kultur tillhör också de minsta i familjen – evenemanget Small Size Days ger möjlighet att se på latinamerikansk barnteater hemma22.1.2021 14:30:00 EETTiedote

Det internationella evenemanget Small Size Days lyfter fram att också familjens minsta har rätt till konst och kultur. I år deltar Annegården virtuellt i evenemanget. PUENTE-helheten som presenterar latinamerikansk barnteater från coronatidens Brasilien, Argentina och Mexiko kan ses avgiftsfritt via Annegårdens webbplats 29–31.1.

Taide ja kulttuuri kuuluvat myös perheen pienimmille – Small Size Days -tapahtuma tuo Latinalaisen Amerikan lastenteatteria kotikatsomoihin22.1.2021 14:30:00 EETTiedote

Kansainvälinen Small Size Days -tapahtuma nostaa esiin perheen pienimpien oikeuden taiteeseen ja kulttuuriin. Tänä vuonna Annantalo osallistuu tapahtumaan virtuaalisesti. Annantalon verkkosivujen kautta on katsottavissa maksutta 29.–31.1. PUENTE-kokonaisuus, joka esittelee Latinalaisen Amerikan lastenteatteria korona-ajan Brasiliasta, Argentiinasta ja Meksikosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme