Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Puoluesihteerien paneelissa kysytään, kaventaako nykyinen politiikan teko demokratiaa

Jaa
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan keskustelutilaisuudessa 15.2.2023 klo 17–18.30 poliitikot ja tutkijat arvioivat poliittisen järjestelmämme tulevaisuutta yhä monikriisisemmässä toimintaympäristössä. Vahvistaako vai heikentääkö suomalainen politiikan teko demokratiaa? Tilaisuuden päättää puoluesihteerien paneeli.

Suomi ja muut eurooppalaiset maat toimivatenenevissä määrin monikriisisessä toimintaympäristössä.Energiakriisin, ilmastokatastrofin, sodan ja haasteellisen väestökehityksen kaltaiset monitasoiset ja keskenään risteävät ongelmat pakottavat politiikan teon muutokseen.   

Virkamieskunta ja poliitikot esittävät ratkaisuksi kokonaisvaltaisia linjauksia ja yhtenäisempää politiikkaa, jonka pohjalla on yhä useammin julkisen talouden rajoitteet. Poliittinen keskustelu on yhä enemmän nollasummapeliä ja toiminnan rajat vedetään jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Jääkö edustukselliselle demokratialle liikkumavaraa ongelmien ratkomiseen? 
 
Muun muassa näistä kysymyksistä keskustellaan Demokratian toimintakyky ja kriisinkestävyys -tilaisuudessa Tiedekulmalla keskiviikkona 15. Helmikuuta klo 17–18.30 toimittaja Salla Vuorikosken johdolla.  Keskustelemassa ovat toimittaja Matti Mörttinen, vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen, apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemi, yliopistonlehtori Emilia Palonen, väitöskirjatutkijaJoonatan Virtanen, yliopistonlehtori Matti Ylönen, puoluesihteerit Kristiina Kokko, Veli Liikanen ja Riikka Pirkkalainen sekä valtiosihteeri Henrik Haapajärvi.  

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Keskustelua voi seurata myös striimin kautta. 

Ohjelma

klo 17.00 Tilaisuuden avaussanat, varadekaani Hanna Wass 
 
klo 17.10 Tutkimukseen pohjautuva päätöksenteko – Case: Covid19
Miten koronapandemia vaikutti päätöksentekoon ja lainsäädännön prosesseihin? Mitä meidän pitää demokratian toimivuuden kannalta oppia tästä? 

Keskustelijoina toimittaja Matti Mörttinen, kansanedustaja ja perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen, apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemi, vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. 

klo 17.35 Demokratian toimintakyky kriiseissä 
Tehdäänkö meillä politiikkaa demokratian kannalta kestävällä tavalla? Uusintaako vai nakertaako poliittinen päätöksenteko demokraattista pääomaa ja järjestelmää? 

Keskustelijoina Helsingin yliopiston tutkijat, yliopistonlehtori Emilia Palonen, väitöskirjatutkija Joonatan Virtanen ja yliopistolehtori Matti Ylönen. 

klo 18.00 Puoluesihteeripaneeli 
Puoluesihteerit Kristiina Kokko (kok.), Veli Liikanen (vihr.), Riikka Pirkkalainen (kesk.) sekä valtiosihteeri Henrik Haapajärvi (sdp.) 

klo 18.30 Tilaisuuden päätössanat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erityisasiantuntija Ainomaija Rajoo
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
050 473 6396
ainomaija.rajoo@yka.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Mikonkatu 8 A
00100 Helsinki

010 231 0350https://yka.fi/

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme