Purettavaksi suunnitellut betonitalot pienentävät rakentamisen hiilijalanjälkeä

Yksi kiertotalouden nousevia suuntauksia on rakennuksen osien uudelleenkäyttö. Tampereen yliopistossa alkaneessa DfD-Ecosystem-tutkimushankkeessa luodaan Suomeen edellytykset uudelleen käytettävien betonirakennuselementtien kiertotalouden ekosysteemille.
DfD (Design for Disassembly) tarkoittaa purettavaksi ja uudelleenasennettavaksi suunnittelua. Aihe on maailmalla uusi, ja hankkeen ansiosta Suomi nousee Tanskan rinnalle eturintamaan sen tutkimisessa ja hyödyntämisessä.
Purettavaksi suunnittelu -konsepti pidentää betonisten runkorakenteiden käyttöikää. Konseptissa rakennuksen esivalmistetut runko-osat ja niiden liitokset suunnitellaan niin, että rakenteiden purkamisen ja uudelleen asentamisen kustannukset pysyvät kurissa. Uudelleenkäytettäviksi soveltuvat erityisesti rakennuksen välipohjat ja sisällä olevat pystyrakenteet.
– Tarkoitus on, että rakennuksen käyttöiän lopussa nämä komponentit voidaan käyttää uuteen rakennukseen sen sijaan että ne murskattaisiin esimerkiksi tienpohjaksi, sanoo hanketta Tampereen yliopistossa vetävä rakennustuotannon ohjauksen professori Arto Saari.
DfD-kerrostalon ilmastopäästöt puukerrostaloa pienemmät
Tampereen yliopiston tutkijat selvittävät DfD-konseptin markkinoita ja mahdollisia uusia liiketoimintamalleja. Lisäksi he tutkivat miten DfD-komponenttien käyttö muuttaa rakennuksen suunnittelua ja rakentamista.
– Koestamme kehittämämme järjestelmän laskennallisesti elinkaaritalouden ja hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen osalta vertaamalla betonirunkoista DfD-kerrostaloa tavanomaiseen betonirunkoiseen kerrostaloon ja puukerrostaloon, Arto Saari selvittää.
Tutkimusryhmän suorittamien alustavien laskelmien mukaan DfD-betonikerrostalon elinkaaren aikainen hiilijalanjälki on pienempi kuin puukerrostalon. Vähähiiliseksi on todettu myös 1970–1980-luvun betonitaloista purettavien elementtien uudelleenkäyttö, jota on tutkittu Tampereen yliopiston koordinoimassa ReCreate-tutkimushankkeessa.
Tampereen yliopiston DfD-tutkimusryhmässä on asiantuntijoita rakentamistaloudesta ja rakennetekniikasta. Lisäksi se työllistää noin viisi diplomityöntekijää.
Kumppaniyritykset rakentavat liiketoimintaa yhdessä
Arto Saaren mukaan konseptin yleistyminen riippuu digitaalisten markkinoiden kehittymisestä.
– Kun rakennus puretaan, tiedossa on digitaalisesti, millaiset DfD-komponentit siinä on. Tämä mahdollistaa kaupankäynnin käytetyillä osilla, hän toteaa.
Hankkeessa yliopisto tekee tiiviistä yhteistyötä rakennusalan yritysten sekä Tampereen ja Helsingin kaupunkien kanssa. Kumppanit muodostavat yhdessä uudelleenkäytettävien rakennusrunkojen liiketoimintaekosysteemin. Yksi yhteistyökumppaneista on betonirakenteiden liitostekniikkaan erikoistunut Peikko Group oy.
– Vastuullisena liitososavalmistajana meille on tärkeää olla mukana muutosrintamassa, joka haastaa ja uudistaa nykyisiä käytäntöjä ja ajattelutapaa. Rakenteiden väliset liitokset ovat avainasemassa, kun mietitään konkreettisia asioita rakenteiden uudelleenkäytön mahdollistamiseksi. Silloin purettavuus on lisäarvo, jota liitososavalmistajat voivat asiakkailleen tarjota, kertoo Senior Manager Jaakko Yrjölä Peikon tuotekehitysyksiköstä.
Koerakentamista suunnitteilla
Kumppaniyritykset ovat aiemmin kokeilleet purettavaksi suunniteltuja betonirakenteita Suomessa vain pienimuotoisena koerakentamisena. Tutkimus luo pohjaa tulevalle koerakentamiselle. Arto Saari kertoo, että tutkimusryhmä laatii yhteistyössä kumppanien kanssa DfD-koesuunnitelmia mm. asuinkerrostalolle ja päiväkotirakennukselle.
DfD-hankkeessa ovat Peikko Group oy:n lisäksi mukana Parma oy, Sweco Finland oy, Helsingin kaupunki ja Tampereen kaupunki (Hiedanrannan kehitysohjelma). Yhteistyötä tehdään myös tanskalaisen Aarhusin arkkitehtikoulun kanssa.
Hanke alkoi tammikuussa 2023 ja se kestää 2,5 vuotta. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 1 miljoona euroa. Tutkimuksen päärahoittaja on Business Finland. Rahoitukseen osallistuvat myös kumppaniyritykset ja -kaupungit sekä Tampereen yliopisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arto Saari
Tampereen yliopisto
050 301 6026
arto.saari@tuni.fi
Jaakko Yrjölä
Peikko Group oy
040 712 3400
jaakko.yrjola@peikko.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme