Aluehallintovirasto

Puutteet ajopiirturitietojen toimittamisessa johtivat työnantajan sakkoihin tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta

Jaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi kuljetusalan yrittäjän 35 päiväsakon sakkorangaistukseen tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 23.9.2020.

Työnantajana toimiva yritys ei toimittanut Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastajalle tämän tarkastusta varten pyytämiä kaikkia ajo- ja lepoaikatietoja. Työnantajaa oli velvoitettu vuosina 2014-2020 kehotuksilla toimittamaan kaikki pyydetyt tiedot, mutta työnantaja toimitti aina vain osan tiedoista. 

Oikeudenkäynnissä työnantaja vetosi sopimukseen, jonka se oli tehnyt ulkopuolisen yrityksen kanssa. Työnantajan mukaan oli sovittu, että ulkopuolinen yritys huolehtii ajopiirturitietojen keräämisestä ja toimittamisesta työsuojelutarkastajalle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Ajopiirturitietoja ei tallennettu eikä säilytetty asianmukaisesti. Lisäksi oli jätetty tekemättä käytössä olleiden digitaalisten ajopiirtureiden niin sanotut yrityslukitukset. 

Käräjäoikeus toi tuomion perusteluissaan esille sen, että työnantaja ei voi siirtää vastuutaan muille tahoille sopimuksista huolimatta. Lisäksi oikeus katsoi, että kyseessä on pitkäaikainen laiminlyönti. 

Työnantajan velvollisuudet ajopiirtureiden käytössä

Ajo- ja lepoaikojen valvomiseksi, työsuhteen oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseksi sekä kuljetusten ohjaamiseksi yrityksen on jäljennettävä omaa yritystään koskevat ajo- ja lepoaikatiedot ajoneuvon digitaalisesta ajopiirturista. Ajo- ja lepoaikatiedot tulee säilyttää vähintään yhden vuoden ajan. Tiedot on pyynnöstä esitettävä tai luovutettava toimivaltaiselle tarkastajalle. Ajo- ja lepoaikatietojen yksilöimiseksi yrityksen on lukittava digitaalisen ajopiirturin tiedot yrityskortilla ennen ajoneuvon käyttöönottoa yrityksessä.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen ylitarkastaja Auni Miettinen korostaa sitä, että viimekätinen vastuu työnantajan velvoitteiden noudattamisesta on aina työnantajalla.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio 23.9.2020, R 20/170

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Markku Rautio 0295 017 045 tai Ylitarkastaja Auni Miettinen 0295 016 987
etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työneuvosto selkeytti ruokalähettien asemaa työsuojeluviranomaisen pyynnöstä16.10.2020 14:33:14 EESTTiedote

Työsuojeluviranomainen on valvonnassaan havainnut, että yhä useampi yritys teettää työtä ns. kevytyrittäjillä perinteisten työsuhteiden sijaan. ”Varsinkin alustatyössä ilmiö on yleinen. Tulkintaan siitä, onko kyseessä yrittäjä vai työntekijä, on liittynyt epäselvyyttä. Tämä vaikuttaa myös siihen, tuleeko yrityksissä soveltaa työaikalakia ja muita työntekijän suojaksi säädettyjä lakeja”, kertoo lakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Kansanedustajien viesti aluehallintovirastoille: neuvolapalvelut turvattava13.10.2020 13:24:11 EESTUutinen

Oulun vaalipiirin kansanedustajat ovat huolissaan lasten ja nuorten neuvolapalvelujen turvaamisesta koronapandemian aikana. Henkilöstöä on siirretty neuvolasta esimerkiksi jäljityksiin ja näytteenottoon, mikä heikentää lapsiperheiden ja nuorten saamaa tukea. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 3. kansanedustajatapaamiseen osallistui kymmenen kansanedustajaa ja ministeri Tytti Tuppuraisen avustaja. Kansanedustajien viesti valvojalle on: neuvolapalvelut on turvattava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme