Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pylväsnitojasta puuttui suojaus – sakkoja yhtiölle ja työnantajan edustajille

Jaa
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. Oikeus tuomitsi painoalan yrityksen toimitusjohtajalle 30 päiväsakon ja aluejohtajalle 10 päiväsakon sakkorangaistukset. Yhtiölle tuomittiin 3 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.2.2023.

Tapauksessa oli kyse manuaalisesti ohjattavalla pylväsnitojalaitteella tehtävästä nitomisesta Lahdessa sijaitsevalla työpaikalla. Nitojan alaspäin liikkuvasta niittauspäästä oli puuttunut kokonaan suojaus, eli niin sanottu sormisuoja tai muu laite, joka olisi estänyt sormien pääsyn liikkuvan koneenosan vaara-alueelle. Pylväsnitojalaite oli ollut puutteellisesti suojattu ja siten työturvallisuusmääräysten vastainen.

Käräjäoikeus katsoi, että työpaikalla oli myös laiminlyöty huolellinen ja järjestelmällinen vaarojen arviointi- ja selvittäminen. Jos se olisi ollut asianmukaisesti tehty, olisi myös koneen suojauksen puute havaittu. Pylväsnitojaan liittyviä vaatimuksia ja sen turvallista käyttöä ei ollut muutoinkaan valvottu eikä tarkastettu. Myös ohjeistus oli ollut puutteellista.

Käräjäoikeus katsoi myös, että työnantaja ei ollut kokonaisuutena täyttänyt riittävällä tavalla työturvallisuuslain asettamaa velvoitetta huolehtia tarpeellisilla toimenpiteillä työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työpaikalla oli toteutettu yleistä valvontaa, mutta se ei ollut kohdistunut riittävästi työympäristön ja työtapojen valvontaan.

Työsuojelun lakimies Tiia Harainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että lainsäädäntö edellyttää työnantajalta tarkkailua työpaikalla sekä työn vaarojen selvittämistä ja arviointia.

”Riittävän kattavalla vaarojen selvittämisellä ja arvioinnilla mahdollinen vaara voidaan havaita jo ennakolta. Työnantajan tulee myös jatkuvasti ja riittävän kattavasti tarkkailla työympäristön, työyhteisön tilan ja työtapojen turvallisuutta”, Harainen toteaa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 27.2.2023, asianumero R 22/1131. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Tiia Harainen, 0295 016 553, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtapaturmasta ylikulkuritilällä päiväsakkoja ja yhteisösakkoa30.5.2023 14:00:32 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 26.5.2023 puutavaran sahauksen ja muun jatkojalostamisen alalla toimivan yrityksen Keitele Timber Oy:n työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen tuotantopäällikön sekä tehdaspalvelupäällikön kummankin 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yrityksen tuotantojohtajan osalta syytteet hylättiin, koska käräjäoikeuden mukaan hänen työtehtäviinsä ei ole varsinaisesti kuulunut työturvallisuuspuutteiden käytännön havainnointi.

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme