Pyörävarkaudet jatkoivat laskuaan vuonna 2022 – FA kiittelee kuntia pyöräparkkeihin panostamisesta

Polkupyörävarkaudet jatkoivat vähenemistään vuonna 2022 ilmenee vakuutusyhtiöiden ja poliisin tilastoista. Vakuutusyhtiöt korvasivat runsaat 15 000 varastettua pyörää, edellisvuonna luku oli yli 18 000. Varkausmäärien huippu oli vuonna 2020, jolloin vakuutusyhtiöiden tietoon tuli yli 20 900 varastettua pyörää.
Poliisille ilmoitettiin 17 300 varastetusta pyörästä. Edellisvuonna määrä oli 21 600. Myös korvausmäärät kääntyivät laskuun. Vakuutusyhtiöt korvasivat varastettuja pyöriä 9,8 miljoonan euron edestä. Vuonna 2021 korvausmäärä oli 11,3 miljoonaa.
”Pyöräilijät ovat selvästi lisänneet huolellisuuttaan ja lukitsevat pyöriään aiempaa ahkerammin. Kiitosta ansaitsevat myös kunnat, jotka ovat satsanneet fillariparkkeihin: pyörälleen löytää yhä useammin kiinteän telineen, johon menopelin saa lukittua rungosta”, sanoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.
Arvokkaimmat pyörät ovat useimmiten sähköpyöriä. Niiden osuudesta ei ole tarkkaa tilastotietoa, mutta vakuutusyhtiöiden arvion mukaan noin 10 prosenttia varastetuista fillareista on sähköpyöriä.
Kiinni kiinteään esineeseen – kokeile taittolukkoa
Finanssiala ry pitää yllä listaa murtosuojaustestatuista polkupyörän lukoista. Pänkäläinen vinkkaa, että perinteisten U-mallisten lukkojen lisäksi turvalliseksi todettuja ovat taittomalliset lukot, joilla pyörä lukitaan kiinteään esineeseen.
”Taittolukolla pyörän saa usein kiinnitettyä hankalampaan kohteeseen kuin U-lukolla. Lukko menee myös kuljetettaessa pienempään tilaan. Taitettava lukko on ihan yhtä turvallinen kuin perinteinen U-lukko.”
Poliisi on parantanut omaa tietojärjestelmäänsä saadakseen polkupyörävarkaita paremmin kiinni. Kun poliisille tekee rikosilmoituksen varastetusta polkupyörästä, voi ilmoitukseen syöttää omaan kenttäänsä pyörän runkonumeron. Tieto kirjautuu heti poliisin järjestelmään. Rungon alalaidasta löytyvä runkonumero kannattaa siis ottaa talteen. Myös itse pyörä kannattaa valokuvata. Jos runkonumero puuttuu, sellaisen voi itse kaiverruttaa.
Älä auta varasta
Miksi pyöriä varastetaan niin paljon? Tilastokeskuksen analyysin mukaan pyöriä varastamalla ja myymällä rahoitetaan erityisesti huumeidenkäyttöä.
”Käytetyt polkupyörät ovat kohtalaisen kysyttyjä, suhteellisen helposti varastettavia ja rahanarvoisia kulkupelejä. Asianmukaisen lukitsemisen merkitystä ei voi liikaa korostaa”, Pänkäläinen sanoo.
Myös käytettyä pyörää ostaessaan kannattaa toimia vastuullisesti, jottei tue varastettujen pyörien kauppaa.
”Vaadi myyjältä aina osto- tai takuukuitti pyörästä. Myös oman pyörän kuitti kannattaa säilyttää myyntiä varten, vaikka takuuaika olisikin kulunut umpeen. Hälytyskellojen tulisi myös soida, jos joku myy arvokasta pyörää epäilyttävän halvalla.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aku PänkäläinenTurvallisuusasiantuntija
Puh:+358 20 793 4236aku.pankalainen@finanssiala.fiJohannes PalmgrenMonimediatoimittaja
Puh:+358 20 793 4229johannes.palmgren@finanssiala.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Finanssiala - Uudistuvan alan ääni
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Pankkibarometri: Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä jatkuu laimeana5.6.2023 10:42:27 EEST | Tiedote
Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä on selvästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Odotukset kotitalouksien ja yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat myös heikot. Pankkibarometrin vastauksissa näkyvät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset luotonkysyntään. Vastaavasti kiinnostus talletustilejä ja kaikkia lainanhoidon joustomahdollisuuksia kohtaan ovat kasvaneet. Vuoden 2023 toinen kysely tehtiin pankinjohtajille toukokuussa.
Korkojen nousu huolestuttaa asuntovelallisia – suomalaiset panostavat säästöihin ja korkosuojiin1.6.2023 06:31:00 EEST | Tiedote
Koron nousun uhka herättää suomalaisten asuntovelallisten keskuudessa huolta, ja monet etsivät keinoja varautua siihen. Vuoden 2023 Säästäminen ja luotonkäyttö -kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät keinot varautua korkojen nousuihin ovat säästäminen ja korkosuojaus. Kyselytutkimuksen mukaan asuntolainaa koskevien riskien joukossa suurin huoli liittyy korkotason merkittävään nousuun.
FA:n Ahosniemi: Paljon huhuja, vähän tietoa hallitusneuvotteluista – kansankapitalismi hyvässä huudossa18.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Hallitusneuvotteluita käydään Säätytalolla kokoomuksen johdolla jo kolmatta viikkoa. Viimeistään 22.5. päästään vääntämään toden teolla vaikeista kysymyksistä, kirjoittaa Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi kolumnissaan.
FA:n Ahosniemi: Pankkien tappiot kuuluvat sijoittajille, eivät tallettajille tai veronmaksajille15.5.2023 15:53:14 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan perusluonteeseen kuuluu sijoittajanvastuu: tappioiden kantaminen kuuluu ongelmapankkiin sijoittaneille. Tappioita ei saa vyöryttää talletussuojajärjestelmälle tai veronmaksajille. Suomen EU-politiikan ytimessä on oltava suomalaisten erityispiirteiden huomioiminen sääntelyssä.
Rahastot kiinnostivat laajasti – uutta pääomaa 709 miljoonaa euroa9.5.2023 14:51:29 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa 709 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Lisäksi rahastopääoma kasvoi suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 138 miljardia euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme