RPT Byggfakta Oy

Q2 2022: Rakentamisen aloitusten arvossa 17 prosentin lasku

Jaa
RPT Byggfaktan vuoden 2022 toista neljännestä koskevan rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden toisella neljänneksellä aloitetaan rakennushankkeita 4,4 miljardin arvosta. Se on 17 % vähemmän kuin vuoden 2021 toisella neljänneksellä.
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Korjausrakentaminen laskee uudisrakentamista voimakkaammin. Korjausrakentamisen arvo laskee 28 % ja uudisrakentamisen 13 % verrattuna vuoden 2021 toiseen neljännekseen. Hankkeiden määrissä korjausrakentaminen laskee 13 % ja uudisrakentaminen 9 %.  

Aloitusten arvon ja määrän lasku tulee pääasiassa julkiselta sektorilta, jossa aloituksia on 22 % vähemmän kuin vuoden 2021 toisella kvartaalilla. Julkisen sektorin rakennusaloitusten arvossa on laskua 24 %. Yksityisellä sektorilla aloitusten arvo pienenee 8 % ja määrä kasvaa 3 %.

– Sota Ukrainassa ja sen lisäksi jo aiemmin alkanut pula tietyistä rakennusmateriaaleista ja -tuotteista sekä työvoimavaje vaikeuttavat ennustetta vuoden toisen neljänneksen ja koko loppuvuoden alkavista rakennushankkeista. Toiselle vuosineljännekselle suunniteltuja rakentamisen aloituksia voi siirtyä eteenpäin tavallista enemmän, RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo.

Maakunnittain laskettuna rakentamisen aloitusten arvo nousee vuoden ensimmäisellä neljänneksellä seitsemässä ja laskee 11 maakunnassa verrattuna vuoden 2021 toiseen vuosineljännekseen.

Rakentamisen aloitusten arvo kasvaa Pohjanmaalla (+193 %), Etelä-Savossa (+101 %), Pohjois-Karjalassa (+65 %), Etelä-Karjalassa (+30 %), Keski-Pohjanmaalla (+20 %), Pohjois-Pohjanmaalla (+10 %) ja Varsinais-Suomessa (+4 %).

Rakentamisen aloitusten arvo pienenee Päijät-Hämeessä (–64%), Kainuussa (–63 %), Kanta-Hämeessä (–42 %), Pirkanmaalla (–34 %), Kymenlaaksossa (–33%), Pohjois-Savossa (–28 %), Uudellamaalla (–27 %), Keski-Suomessa (–22 %), Satakunnassa (–13 %), Lapissa (–11 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (–8 %). 

Rakentamisen kokonaisvolyymiltaan pienissä maakunnissa suuriin muutosprosentteihin suuntaan tai toiseen on yleensä syynä yksittäisen suuren rakennushankkeen alkaminen tällä vuosineljänneksellä tai vuotta aiemmin.

– Tämän kevään epävarmoista tunnelmista huolimatta EU:n pyrkimys päästöttömään rakennettuun ympäristöön ja nopeutettuun irtautumiseen fossiilisista polttoaineista tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalle mahdollisuutta uusiutua ja kasvaa. RPT on aktiivisesti mukana muutoksessa tarjoamalla alalle monia työkaluja tietoon perustuvaan kasvuun, Sampsa Seppälä toteaa.

RPT Byggfakta Oy julkaisee rakentamisen aloituksia koskevan raporttinsa neljä kertaa vuodessa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa: RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä,
+358 50 543 1185, sampsa.seppala@rpt.fi

Kuvat

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

RPT Byggfakta Oy
RPT Byggfakta Oy
Ruukinkuja 3
02330 Espoo

https://www.rpt.fi

RPT Byggfakta Oy on osa Pohjoismaiden johtavaa rakennusalan tietopalveluyhtiötä Byggfakta Groupia. Yhtiö toimii Espoossa, ja sen palveluksessa on 60 henkilöä. RPT on tarjonnut tietopalveluita Suomessa vuodesta 1975. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta RPT Byggfakta Oy