RPT Byggfakta Oy

Q4: Rakentamisen aloitusten arvo 3,6 miljardia euroa, laskua 15 %

Jaa
RPT Byggfaktan vuoden 2022 viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 % vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

– Koronan ja helmikuussa alkaneen Ukrainan sodan ja sen seurannaisvaikutusten vuoksi rakentamista ja korjausrakentamista ovat vaivanneet materiaali- ja henkilöstöpula sekä jatkuva epävarmuus, mikä ei voi olla vaikuttamatta investointipäätöksiin, RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo. 

Raportin pohjana olevat tiedot on saatu hankkeissa mukana olevilta päättäjiltä viimeistään 16.9.2022. 

– Rakentamisen aloitusten siirtoja tapahtuu aina, ja nykyisessä tilanteessa joidenkin hankkeiden siirtäminen tämän vuoden lopusta ensi vuoden alkuun lienee aiempaa todennäköisempää, Seppälä toteaa.

Maakunnittain laskettuna rakentamisen aloitusten arvo nousee kuudessa ja laskee 12 maakunnassa verrattuna vuoden 2021 viimeiseen neljännekseen.

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä rakentamisen aloitusten arvo Pohjois-Karjalassa (+344 %), Etelä-Pohjanmaalla (+198 %), Keski-Pohjanmaalla (+100 %), Keski-Suomessa (+44 %), Satakunnassa (+18 %) ja Etelä-Savossa (+1 %).

Rakentamisen aloitusten arvo pienenee Kymenlaaksossa (–81%), Pohjois-Pohjanmaalla (–59 %), Päijät-Hämeessä (–41%), Pohjanmaalla (–38%), Pohjois-Savossa (–38%), Pirkanmaalla (–37%), Etelä-Karjalassa (–33%), Varsinais-Suomessa (–24%), Kanta-Hämeessä (–17%),  Lapissa (–14%), Kainuussa (–9%) ja Uudellamaalla (–7%).

Vuositasolla rakentamisen aloitusmäärissä näyttäisi olevan hieman kasvua. RPT Byggfaktan tietojen perusteella tänä vuonna on suunniteltu alkavan 8 % enemmän rakennushankkeita kuin vuonna 2021.  Tänä vuonna alkavien uudishankkeiden arvo on 19 % pienempi kuin vuonna 2021, mutta uudishankkeiden määrä on 2 % suurempi kuin vuosi sitten. Tänä vuonna alkavien korjaushankkeiden arvo on samalla tasolla ja määrä 12 % suurempi kuin vuonna 2021.

RPT Byggfakta Oy julkaisee rakentamisen aloituksia koskevan raporttinsa neljä kertaa vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa: RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä,
+358 50 543 1185, sampsa.seppala@rpt.fi

Kuvat

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

RPT Byggfakta Oy
RPT Byggfakta Oy
Ruukinkuja 3
02330 Espoo

https://www.rpt.fi

RPT Byggfakta Oy on osa Pohjoismaiden johtavaa rakennusalan tietopalveluyhtiötä Byggfakta Groupia. Yhtiö toimii Espoossa, ja sen palveluksessa on 60 henkilöä. RPT on tarjonnut tietopalveluita Suomessa vuodesta 1975. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta RPT Byggfakta Oy