Jyväskylän yliopisto

QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa

Jaa

Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteet sijoittui QR-rankingissa sijalle 45. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteet sijoittui QR-rankingissa sijalle 45. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Vuoden 2021 rankingissa laajemmista tieteenaloista parhaiten sijoittuivat humanistiset ja taidealat, jotka säilyttivät viimevuotisen asemansa (sijoitus 401–450). Tieteenaloista vuonna 2021 listalle palasivat vuoden tauon jälkeen luonnontieteet sijoille 451–500.

Muut sijoittuneet alat vuonna 2021 olivat tietotekniikka ja tietojärjestelmätiede (601–650), psykologia (201–250), kemia (501–550), matematiikka (451–500) ja fysiikka (351–400).

- Yliopistomme tieteenalojen sijoittuminen QS Ranking -vertailussa on osoitus vaikuttavasta ja laadukkaasta työstä. Voimme olla ylpeitä työstämme, joka on kansainvälisestikin arvostettua. Erityisen ilahduttavaa on, että maailmanluokan huippujen joukkoon yliopistostamme sijoittuu hyvin laaja kirjo eri tieteenaloja. Koronavuosi on tuonut lisähaasteen jokaisen jaksamiseen, mutta tulokset osoittavat meidän tekevän oikeita asioista kestävästi laadukkaalla tavalla, vararehtori Marja-Leena Laakso sanoo.

QS World University Rankings by Subject -vertailussa arvioidaan yliopistojen suoriutumista 48 eri tieteenalalla. Sijoitusten perusteena olevat mittarit ovat akateeminen vertaisarviointi, työnantaja-arviointi, tieteellisten julkaisujen lainausten määrä sekä tutkijoiden ja työn vaikuttavuus ja tuloksellisuus. Painotukset vaihtelevat tieteenalojen mukaan. Rankingissa oli tänä vuonna mukana 51 alaa ja 1453 yliopistoa ympäri maailman.

Muiden yliopistojen tulokset julkaisupäivänä 4.3. osoitteessa: https://www.topuniversities.com/subject-rankings/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vararehtori Marja-Leena Laakso, puh. 040 805 4024, marja-leena.laakso@jyu.fi

erityisasiantuntija Viivi Aumanen, puh. 040 805 4732, viivi.aumanen@jyu.fi (8.3. eteenpäin)

QS World University Rankings by Subject: https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2021

Kuvat

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteet sijoittui QR-rankingissa sijalle 45. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteet sijoittui QR-rankingissa sijalle 45. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla20.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.

Kiertotalous tehostuu: Biojätteestä tuotetaan happoja metallien talteenottoon – prosessissa syntyy myös lannoitetta19.4.2021 09:00:00 EEST | Uutinen

Jyväskylän yliopisto ja Luonnonvarakeskus aloittavat kiertotalouden kehityshankkeen, jossa jäte- ja sivuvirroista kehitetään raaka-aineita uudella tavalla. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Keski-Suomeen ja lisää myös Suomen teollisuuden raaka-aineiden omavaraisuutta. Kehitettävä menetelmä perustuu anaerobiseen käymisprosessiin ja hydrometallurgiaan.

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

Pelaamalla paremmaksi pomoksi - henkilöstöjohtamisen skenaariopelistä sorvataan vientituotetta15.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Miltä kuulostaisi tutkimukseen pohjautuva digipedagoginen HR-skenaariopeli? Suomeksi sanottuna kyse on uudenlaisesta tavasta kehittää henkilöstöjohtamista peliympäristössä, joka on niin yksinkertainen, että siitä on innostuttu myös yritysmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa luotu peli on saanut erinomaista palautetta paitsi opiskelijoilta, myös yliopiston ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Nyt siitä havitellaan tulevaisuuden työelämätaitoja tukevaa kansainvälistä tuotetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme