Kaivosteollisuus ry

Raaka-aineet on tärkeä huomioida hallitusohjelmassa

Jaa

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää eduskuntapuolueille hyviä kysymyksiä, joihin vastaaminen antaa varmasti vahvan perustan uuden hallituksen muodostamiselle.

24 kysymyksen joukosta puuttuu kuitenkin elintärkeä kysymys raaka-aineiden riittävyydestä. Suomelta on tähän mennessä puuttunut selkeä strategia, miten maa turvaa raaka-aineiden saannin, jos kansainvälisiin toimitusketjuihin tulee nykyistäkin suurempia häiriöitä.

Esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa raaka-aineet ovat olleet vuosikausia keskeinen asia. EU on herännyt raaka-ainehanojen tiukkenemiseen pari vuotta sitten. Euroopan komissio julkisti maaliskuussa ehdotuksensa kriittisen raaka-aineiden saannin varmistamisesta (European Critical Raw Materials Act).

Suomessa raaka-aineet eivät ole tähän saakka olleet tärkeä kysymys.

”Toivoisi että viimeistään nyt muodostettava hallitus huomioisi maan kannalta kriittisen kysymyksen raaka-aineiden saamisesta”, sanoo Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Raaka-aineiden saannin varmistaminen ja kaivosteollisuuden toimintaedellytysten parantaminen voisivat olla vastauksia muun muassa seuraaviin hallitustunnustelijan kysymyksiin:

  • Mitkä ovat ne keskeiset yhteiskunnalliset muutokset, joita seuraavan hallituksen pitäisi mielestänne saada aikaan?
  • Millä keinoin olisitte valmiita keventämään ihmisille, yrityksille ja julkiselle sektorille normeista ja byrokratiasta aiheutuvia kustannuksia sekä hallinnollista taakkaa?
  • Millä konkreettisilla keinoilla parantaisitte suomalaisen ruoantuotannon ja metsätalouden tulevaisuutta?
  • Miten edistäisitte talouskasvua, elinvoimaa sekä yritysten ja yrittäjien toimintaedellytyksiä koko Suomessa? Miten vahvistaisitte Suomen houkuttelevuutta investointikohteena?
  • Millä keinoilla vahvistaisitte kaupunkien ja kuntien elinvoimaa ja investointikykyä muuttuneessa toimintaympäristössä?
  • Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot päästöjen vähentämiseksi? Millä keinoin olette valmiita edistämään Suomen hiilineutraalisuustavoitetta ja suomalaisten yritysten puhtaan viennin kasvattamista?

Raaka-aineiden saamiseen on varauduttava hyvissä ajoin ennen kuin raaka-ainekriisi iskee. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi uuden kaivoksen tuotanto alkaa hyvässäkin tapauksessa noin 20 vuotta mineraaliesiintymän löytymisen jälkeen.

Siksi seuraavan hallituksen tulisi edistää muun muassa:

  • Mineraalistrategian tekemistä
  • Malminetsintää
  • Lupakäytäntöjen nopeuttamista
  • Kaivosalan vastuullisten toimintamallien osaamista.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Pekka Suomela. +358 40 533 2848 pekka.suomela@teknologiateollisuus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Kaivosteollisuus ry
Kaivosteollisuus ryTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaivosteollisuus ry

​EU:n raaka-ainepolitiikka etenee – Suomella arvoketjut valmiina​ 16.3.2023 15:38:26 EET | Tiedote

Tänään julkistettu EU:n kriittisten raaka-aineiden lainsäädäntökokonaisuus vahvistaa Suomessa jo hyvin tiedetyn asian: Eurooppa tarvitsee omaa kaivostuotantoa ja malminetsintää. Vihreä siirtymä ei toteudu ilman metalleja. – On hienoa, että EU:ssa nyt ensimmäistä kertaa kunnolla kiinnitetään huomiota metallien ja mineraalien saatavuuteen, Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela kiittelee. EU:n tavoitteet ovat kunnianhimoiset eurooppalaisen tuotannon kasvattamisen osalta, vaikka jatkossakin nojaudutaan merkittävästi EU:n ulkopuolisiin lähteisiin. Komissaari Breton kiinnitti tiedotustilaisuudessa huomiota lupakäsittelyn kehittämiseen. Euroopan komission ehdotus sisältää ajatuksen nopeutetuista lupamenettelyistä. Tämä asia on myös Suomessa hyvin esillä, ja tuleva eduskunta voi kehittää menettelyjä sisällyttämällä kaivostoimialan nopeampaan lupaprosessiin. Samaan aikaan julkaistu Net Zero Industry Act -paketti vihreän siirtymän teknologiaratkaisuista edellyttää metallien ja minera

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme