Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Raitiotiepysäkkeihin muutoksia Helsingin kantakaupungissa

Jaa
Helsingin kaupunki ja Kaupunkiliikenne Oy tekevät parannuksia kuuteen raitiotiepysäkkiin Helsingissä. Kahdeksan vähällä käytöllä ollut pysäkkiä poistetaan käytöstä vuonna 2024. Muutokset tehdään raideliikenteen sujuvoittamiseksi.
Kartta pysäkeistä, johon tulossa muutoksia vuosian 2023–2024.
Kartta pysäkeistä, johon tulossa muutoksia vuosian 2023–2024.

Meilahdessa ja Ruskeasuolla pidennetään ja levennetään Jalavatien, Kuusitien ja Tilkan pysäkkilaitureita Mannerheimintien pohjoisosassa.

Alppiharjussa pidennetään Aleksis Kiven kadulla sijaitsevaa Sturenkadun yhteiskäyttöpysäkkiä siten, että sille mahtuu samanaikaisesti raitiovaunu ja runkolinjan bussi. Lisäksi levennetään ja korotetaan Porvoonkadulla sijaitsevan Alppilan pysäkin kapeita laitureita.

Kaartinkaupungissa sijaitsevaa Kolmikulman pysäkkiä levennetään ja korotetaan.

Korotusten ja levennysten avulla pysäkkien käytöstä tehdään helpompaa liikkumisrajoitteisille. Meilahdessa ja Ruskeasuolla tehtävillä muutoksilla mahdollistetaan lisäksi pikaraitiovaunujen kulkeminen uudelle raitiovaunuvarikolle. Varikkoa rakennetaan parhaillaan Ruskeasuolle.

Pysäkkien pidennykset ja muutostyöt tehdään vuosina 2023–2024.

Kahdeksan hiljaista pysäkkiä poistetaan käytöstä vuonna 2024

Kahdeksan vähällä käytöllä olevaa raitiovaunupysäkkiä poistetaan kokonaan käytöstä. Pysäkkien poisto tehdään vuonna 2024. Siihen asti pysäkit ovat käytössä normaalisti.

Käytöstä poistettavat pysäkit sijaitsevat lähellä toista pysäkkiä. Poistettavat pysäkit puretaan kokonaan, eli rakenteet poistetaan. Tilalle tulee paikasta riippuen esim. kadunvarsipysäköintiä, jalkakäytävää tai istutuskaistaa.

Käytöstä poistettavia pysäkkejä ovat Hietalahdenkatu, Köydenpunojankatu, Kirurgi, Mastokatu, Ulkoministeriön keskustan suunnan pysäkkilaituri, Kellosilta ja Pyöräilystadion. Lisäksi poistetaan Eiran sairaalan laituri, joka ei ole käytössä nytkään.

Poistettavista pysäkeistä kolme (Hietalahdenkatu, Köydenpunojankatu ja Eiran sairaalan laituri) eivät ole tällä hetkellä ole linjaliikenteen käytössä.

Pysäkkien poistaminen lyhentää hieman matka-aikoja ja vähentää raitioliikenteen ylläpito- ja liikennöintikustannuksia. Muutosten jälkeenkin kantakaupungin pysäkkiverkko säilyy tiheänä ja helposti saavutettavana. Periaatteena on, että raitiotiepysäkit sijaitsevat kantakaupungissa noin 300–500 metrin välein.

Muutokset ovat osa raitioliikenteen kehittämisohjelmaa, jota on toteutettu vuodesta 2018 lähtien, ja ne perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan vuonna 2021 hyväksymiin kehittämistoimenpiteisiin.

Raitiotiepysäkkien muutokset perustuvat liikenne- ja katusuunnittelupäällikön 10.3.2023 tekemään viranhaltijapäätökseen. Kaupunkiliikenne Oy remontoi muutettavat pysäkit vuoden 2023 aikana. Pysäkkien poisto tapahtuu vuonna 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anton Silvo, projektinjohtaja
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37489
anton.silvo@hel.fi

Kuvat

Kartta pysäkeistä, johon tulossa muutoksia vuosian 2023–2024.
Kartta pysäkeistä, johon tulossa muutoksia vuosian 2023–2024.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 23.3.202323.3.2023 18:15:34 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 23.3.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 20.4.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme