Aluehallintovirasto

Rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta terävöitetään

Jaa

Aluehallintovirastot valmistelevat päätöksiä tartuntatautilain pykälän 15 mukaisista määräyksistä. Päätöksillä kunnat velvoitetaan järjestämään terveystarkastukset rajanylityspaikoilla. Jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan terveystarkastukseen koronatartunnan mahdollisuuden selvittämiseksi.

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueillaan, myös rajanylityspisteillä. Aluehallintovirasto voi tartuntatautilain perusteella määrätä kunnan järjestämään terveystarkastuksen esimerkiksi tietyssä kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskelleille ihmisille. Käytännössä näin voidaan toimia esimerkiksi silloin, jos kunta ei järjestä testausta, joka on tarpeen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kunnat ovatkin kehittäneet toimintaansa rajanylityspaikoilla, mm. lisänneet neuvonta- ja testauspisteitä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 4.2.2021 lähettämän ohjeen ja sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 lähettämän kirjeen mukaisesti.

Aluehallintovirastot toteavat, että epidemiatilanteen yhä heikentyessä toimintaa rajanylityspaikoilla tulee tehostaa, jotta varmistetaan, että ennen kaikkea riskimaista tulevat maahantulijat ohjataan tehokkaasti terveystarkastukseen rajanylityspaikalla tai sen läheisyydessä.

Jokainen maahantulija tulee ohjata koronatestiin

Aluehallintovirastot voivat päättää tartuntatautilain pykälän 15 perusteella, että kuntien tulee järjestää jokaiselle rajanylityspaikalle kohdennettuja terveystarkastuksia riskimaista tuleville. Aluehallintovirastot tekevät ensi tilassa nämä määräykset, joiden tavoitteena on entisestään tehostaa testaamista rajanylityspaikoilla.

Tavoitteena on, että kaikilla rajanylityspaikoilla jokaiseen maahantulijaan ollaan yhteydessä. Jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Jos henkilö kieltäytyy koronatestiin osallistumisesta, aluehallintovirasto voi viime kädessä yksilöllisellä päätöksellä määrätä hänet osallistumaan terveystarkastukseen. Kuntia kehotetaan aloitteellisesti pyytämään aluehallintovirastoilta tarvittavia yksilöllisiä määräyksiä.

Rajanylityspaikoilla tarvitaan selkeää viestintää

Aluehallintovirastot muistuttavat kuntia siitä, että kuntien tulee rajanylityspaikoilla ja alueellaan selkeästi viestiä matkustajille terveysturvallisuuden käytännöistä. Toimintamalli perustuu sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 kunnille lähettämässä kirjeessä olevaan suunnitelmaan, ja kuntien tulee nyt varmistaa suunnitelman toimeenpano rajanylityspaikoilla.

Hallitus on sitoutunut korvaamaan rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuteen liittyvät välittömät kustannukset kunnille niin kauan kuin tautitilanne sitä edellyttää.

Lisätietoja 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Maria Siurua, p. 0295 017 546 
ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Leena Laajala, p. 0295 018 549 
ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 450 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Heikki Mäki, p. 0295 018 094 
ylijohtaja Mikael Luukanen, p. 0295 018 092 

Lapin aluehallintovirasto 
johtaja Leena Räsänen, p. 0295 017 385 
ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345 

Itä-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888 
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen, p. 0295 016 155 
ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme