Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta terävöitetään

Jaa

Aluehallintovirastot valmistelevat päätöksiä tartuntatautilain pykälän 15 mukaisista määräyksistä. Päätöksillä kunnat velvoitetaan järjestämään terveystarkastukset rajanylityspaikoilla. Jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan terveystarkastukseen koronatartunnan mahdollisuuden selvittämiseksi.

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueillaan, myös rajanylityspisteillä. Aluehallintovirasto voi tartuntatautilain perusteella määrätä kunnan järjestämään terveystarkastuksen esimerkiksi tietyssä kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskelleille ihmisille. Käytännössä näin voidaan toimia esimerkiksi silloin, jos kunta ei järjestä testausta, joka on tarpeen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kunnat ovatkin kehittäneet toimintaansa rajanylityspaikoilla, mm. lisänneet neuvonta- ja testauspisteitä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 4.2.2021 lähettämän ohjeen ja sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 lähettämän kirjeen mukaisesti.

Aluehallintovirastot toteavat, että epidemiatilanteen yhä heikentyessä toimintaa rajanylityspaikoilla tulee tehostaa, jotta varmistetaan, että ennen kaikkea riskimaista tulevat maahantulijat ohjataan tehokkaasti terveystarkastukseen rajanylityspaikalla tai sen läheisyydessä.

Jokainen maahantulija tulee ohjata koronatestiin

Aluehallintovirastot voivat päättää tartuntatautilain pykälän 15 perusteella, että kuntien tulee järjestää jokaiselle rajanylityspaikalle kohdennettuja terveystarkastuksia riskimaista tuleville. Aluehallintovirastot tekevät ensi tilassa nämä määräykset, joiden tavoitteena on entisestään tehostaa testaamista rajanylityspaikoilla.

Tavoitteena on, että kaikilla rajanylityspaikoilla jokaiseen maahantulijaan ollaan yhteydessä. Jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Jos henkilö kieltäytyy koronatestiin osallistumisesta, aluehallintovirasto voi viime kädessä yksilöllisellä päätöksellä määrätä hänet osallistumaan terveystarkastukseen. Kuntia kehotetaan aloitteellisesti pyytämään aluehallintovirastoilta tarvittavia yksilöllisiä määräyksiä.

Rajanylityspaikoilla tarvitaan selkeää viestintää

Aluehallintovirastot muistuttavat kuntia siitä, että kuntien tulee rajanylityspaikoilla ja alueellaan selkeästi viestiä matkustajille terveysturvallisuuden käytännöistä. Toimintamalli perustuu sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 kunnille lähettämässä kirjeessä olevaan suunnitelmaan, ja kuntien tulee nyt varmistaa suunnitelman toimeenpano rajanylityspaikoilla.

Hallitus on sitoutunut korvaamaan rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuteen liittyvät välittömät kustannukset kunnille niin kauan kuin tautitilanne sitä edellyttää.

Lisätietoja 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Maria Siurua, p. 0295 017 546 
ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Leena Laajala, p. 0295 018 549 
ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 450 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Heikki Mäki, p. 0295 018 094 
ylijohtaja Mikael Luukanen, p. 0295 018 092 

Lapin aluehallintovirasto 
johtaja Leena Räsänen, p. 0295 017 385 
ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345 

Itä-Suomen aluehallintovirasto 
johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888 
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen, p. 0295 016 155 
ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme