Museovirasto

Rakennettu hyvinvointi -verkkosivusto taustoittaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentumista

Jaa

Museoviraston uusi Rakennettu hyvinvointi -verkkosivusto kokoaa yhteen tietoa ja tutkimusta hyvinvointi-Suomen rakennetusta kulttuuriperinnöstä. Asiantuntijoiden tekstit luovat koko yhteiskuntaamme muovanneista ilmiöistä kokonaiskuvan, joka auttaa arvottamaan ja arvostamaan jokapäiväistä ympäristöämme.

Oppilaita tuntemattoman koulun pihalla vuonna 1960. Kuva: Historiallinen kuvakokoelma, Museovirasto.
Oppilaita tuntemattoman koulun pihalla vuonna 1960. Kuva: Historiallinen kuvakokoelma, Museovirasto.

Suomen rakennuskannasta valtaosa on 1900-luvun jälkipuolelta, jolloin maa kaupungistui ja rakennettiin ennennäkemätön määrä asuinalueita, oppilaitoksia ja erilaisia hyvinvointipalveluita. Yhteisenä yhteiskunnallisena tavoitteena oli taata kaikille tasapuoliset mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhoitoon ja kulttuuripalveluihin. Rakentaminen ja hyvinvointi kytkeytyivät yhteen: koulutustaso, eliniän odote ja tasa-arvo lisääntyivät.

Rakennettu hyvinvointi -hanke on koonnut tietoa tästä ajanjaksosta ja sen rakennetusta ympäristöstä sekä inventointien, selvitysten ja korjaushankkeiden hyvistä käytännöistä. Hankkeen tulokset on nyt julkaistu verkkojulkaisuna osoitteessa www.rakennettuhyvinvointi.fi

Teemaosioiden kirjoittajat, kaikkiaan 50 aiheeseensa perehtynyttä asiantuntijaa, tarjoavat artikkeleissa ja selvityksissä tutkittua tietoa ajanjakson rakentamisen eri osa-alueista eri puolilla Suomea. Artikkeleiden lähteet auttavat lisätiedon äärelle. Tutkimustieto antaa valmiuksia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon museokentälle, kansalaisille ja päätöksentekijöille.

Jokapäiväinen ympäristö muuttuu – miten sitä säilytetään ja suojellaan?

Rakennettu hyvinvointi -sivuston aiheena ovat kaikille tutut ja jokapäiväiset alueet, rakennukset ja maisemat: koulut, kirjastot, liikuntapaikat, teatterit, kirkot ja sairaalat. Kaikki nämä ympäristöt ovat tällä hetkellä muutoksen kohteena.

”Rakennetun ympäristön arvojen, arkkitehtuurin ja rakennustekniikan on rinnalla tärkeää punnita myös ympäristöjen yhteiskunnallista merkitystä. Miten rakennukset ja palvelut edistävät ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia sekä arvostuksen kokemusta – riippumatta kunkin sosiaalisesta taustasta tai kotipaikan sijainnista?”, sanoo hanketta vetävä Museoviraston yli-arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen.

Sivusto tarjoaa eväitä tunnistaa ja arvioida näitä jokapäiväisiä ympäristöjä sekä osaltaan tukee niiden arvostusta, säilyttämistä ja käyttöä tulevaisuudessa. Olevan rakennuskannan säilyttäminen, ylläpito, korjaaminen ja käyttö on olennainen osa kestävää kehitystä.

“Suomen rakennuskannasta 90 prosenttia on rakennettu vuoden 1940 jälkeen. Aikavälillä 1945–1999 pystytettiin miljoona uutta rakennusta. Tämän olemassa olevan rakennuskannan säilyttäminen, ylläpito, korjaaminen ja käyttö ovat tärkeä osa kestävän kehityksen tavoitteita”, huomauttaa erikoistutkija Juhana Lahti Museovirastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Yli-arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen
sirkkaliisa.jetsonen@museovirasto.fi, 0295 33 6274

Erikoistutkija Juhana Lahti
juhana.lahti@museovirasto.fi, 0295 33 6069

rakennettu.hyvinvointi@museovirasto.fi

www.rakennettuhyvinvointi.fi

Kuvat

Oppilaita tuntemattoman koulun pihalla vuonna 1960. Kuva: Historiallinen kuvakokoelma, Museovirasto.
Oppilaita tuntemattoman koulun pihalla vuonna 1960. Kuva: Historiallinen kuvakokoelma, Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kenen kulttuuriperintö -seminaari tuo kulttuuriperinnön merkityskamppailun näkyväksi 7.10.2021 13:52:08 EEST | Tiedote

Kaksipäiväinen seminaari nostaa esille pohdinnat ja kamppailut kulttuuriperinnön erilaisista merkityksistä sekä kulttuuriperinnön todellisesta ja symbolisesta omistajuudesta. Verkossa ja Kansallismuseon Auditoriossa 24.–25.11.2021 pidettävän seminaarin järjestävät Museovirasto, Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella toimiva HERIDI-hanke sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.

Museovirasto johtamaan kansainvälistä elävän perinnön hanketta Pohjois-Euroopassa6.10.2021 14:58:13 EEST | Tiedote

Kaksivuotinen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hanke vahvistaa aineettoman kulttuuriperinnön roolia paikallisyhteisöissä kestävän kehityksen, hyvinvoinnin ja toimeentulon lähteenä. Mukana on kymmenen maata Pohjois-Euroopasta. Näin laaja aineettoman kulttuuriperinnön alan hanke on ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. Museovirasto vastaa hankkeesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimiessa vastuuministeriönä.

Kansainvälinen tutkimusprojekti etsii Suomenlinnan hylkyjen tarinoita27.9.2021 17:32:44 EEST | Tiedote

Museovirasto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa nimeltä Unohdettu laivasto, Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450–1850, joka toteutetaan vuosina 2021–2026. Suomen-osaprojekti Veteen vajonneet tutkii Suomenlinnan hylkyjä ja innostaa kiinnostumaan hylyistä ja historiasta. Avoimessa verkkoseminaarissa 2.10. keskustellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimiselle.

Museoiden toiminta jatkui koronarajoituksista huolimatta – uudet Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202023.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemian vaikutukset museoiden toimintaan näkyvät selkeästi vuoden 2020 tilastoluvuissa. Voimakkaimmin koronapandemia heijastui museoiden käyntimääriin, jotka vähenivät erityisesti kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten sekä museoiden palveluiden merkittävän karsiminen seurauksena. Käyntimäärien väheneminen vaikutti suoraan museoiden oman toiminnan tuloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme