Aluehallintovirasto

Rakennuskoneiden työturvallisuutta parannetaan valvonnalla

Jaa

Koneiden käyttö eri työvaiheissa on yleistynyt rakennusalalla. Koneita tulee työpaikoille joka puolelta maailmaa, eivätkä niiden ominaisuudet aina täytä turvallisuusvaatimuksia. Työturvallisuuden parantamiseksi työsuojeluviranomaisilla on alkamassa valtakunnallinen valvontahanke. ”Tarkoituksenamme on varmistaa, että rakennustyömailla käytettävät koneet ovat koneasetuksen mukaisia ja käytössä turvallisia”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto.

Kone on osallisena useissa rakennusalan työtapaturmissa. ”Tapaturmia on aiheutunut muun muassa siitä, että koneen valmistaja on laiminlyönyt velvollisuuksiaan koneen rakenteellisen turvallisuuden tai koneen käyttöohjeiden suhteen”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Valvonnalla hanke pyrkii varmistamaan myös, että koneista on saatavilla sekä suomen-, että ruotsinkieliset käyttöohjeet, joissa esitetään selkeästi koneiden oikea käyttötarkoitus ja turvallinen käyttö. ”Tarkastamme myös koneiden suoja- ja turvalaitteiden vaatimusten mukaisuuden”, toteaa ylitarkastaja Koivisto.

Tapaturmatilastojen mukaan eniten työtapaturmia rakennusalalla sattuu työntekijän työskennellessä käsikäyttöisten työkoneiden, kuten sahan tai sirkkelin kanssa. Liikkuvat tai siirrettävät koneet aiheuttavat myös huomattavan määrän tapaturmia. ”Koneiden aiheuttamissa työtapaturmissa vahingoittuvat eniten kädet, jalat ja silmät”, tarkentaa ylitarkastaja Mikko Koivisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Mikko Koivisto, mikko.koivisto@avi.fi, p. 0295 018 672
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

KUTSU MEDIALLE Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tiedotustilaisuuteen30.11.2020 11:49:17 EETKutsu

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemiaan liittyvistä yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia koskevista rajoituspäätöksistä. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella ja kunnissa, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun koronakoordinaatioryhmien puheenjohtajat esittävät myös omat katsauksensa.

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kertasi pandemian kiihtymisvaiheessa tarvittavia toimia27.11.2020 12:54:00 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päivittäistavarahuollon verkosto totesi 10. kokouksessaan 27.11.2020, että sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa on siirrytty koronapandemian kiihtymisvaiheeseen. ”Olemme nyt tilanteessa, että tautia on merkittävästi liikkeellä kaikkialla. Mikään toinen paikka ei ole toista turvallisempi, vaan viruksen leviämisen estäminen on jokaisen henkilön omasta toiminnasta kiinni”, totesi aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme