Rakennusliitto ry

Rakennusliitto vaatii koronatestejä ja karanteenia

Jaa

Rakennusliitto vaatii alan työntekijöiden terveyden turvaamista ja kaikkien rakennuksille ulkomailta tuotavien työntekijöiden koronatestausta ja pakollista karanteenia. Liitto tervehtii ilolla pääministeri Sanna Marinin sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla esittämää ajatusta terveysturvallisuuden tiukentamisesta rajoilla.

Suomeen tuodaan rakentajia eniten Baltiasta ja Romaniasta. EU:n ulkopuolisista maista rakennusmiehiä tuodaan mm. Ukrainasta, Uzbekistanista ja Moldovasta. Kaikissa näissä maissa koronatilanne on erittäin hälyttävä ja merkittävästi Suomea huonompi.

Rakennusliiton tietoon on tullut syksyn ja talven aikana merkittävä määrä työmailla ilmenneitä koronatapauksia ja laajoja altistuksia. Rakentaminen on keväästä alkaen ollut yliedustettuna koronatapausten määrässä. Tästä huolimatta ongelman vakavuutta ei ole tahdottu myöntää. Liittoon ovat olleet olleet yhteydessä myös huolestuneet terveysviranomaiset pääkaupunkiseudulla.

Ulkomailta tuleville työntekijöille on rakennusalalla suositeltu ns. omaehtoista karanteenia, jossa henkilö voi käydä töissä myös karanteenin aikana.

– Rakentaminen on sen kaltaista toimintaa, että karanteenissa olevien työntekijöiden erottaminen muista työntekijöistä työmailla on täysin mahdotonta. Kun siirtotyöläiset lisäksi asuvat ahtaasti yhteisasunnoissa, altistumisia tapahtuu normaalia enemmän myös työn ulkopuolella, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Rakennusliitto vaatii kaikkien ulkomaisten työntekijöiden testaamista koronan suhteen ja määräämistä karanteeniin viranomaisten tarpeelliseksi katsomaksi ajaksi. Työssä käyminen ei saa olla sallittua karanteenin aikana. Työnantajien on vastattava karanteenin kustannuksista.

Yhteyshenkilöt

Janne Mäkinen
viestintäpäällikkö
puh. 040 352 1161
janne.makinen@rakennusliitto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliitto ry
Rakennusliitto ry
Siltasaarenkatu 4
00530 HELSINKI

020 774 003 (puhelinvaihde)http://www.rakennusliitto.fi


Rakennusliitto on 70 000 rakentajan muodostama SAK:lainen ammattiliitto. Liitto pyrkii turvaamaan ja parantamaan jäsentensä työoloja ja palkkausta. Liitto solmii rakennusalojen yleissitovat työehtosopimukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry

Rakennusliitto kannattaa oikeudenmukaista työttömyysturvaa kaikille palkansaajille21.8.2020 12:32:40 EESTTiedote

Rakennusliitto tukee SAK:n tavoitteita ansiosidonnaisen työttömyysturvan kehittämiseksi. Kaikki palkansaajat tulee saada ansiosidonnaisen turvan piiriin. Vahva ja riittävän suuriin yksiköihin perustuva työttömyyskassajärjestelmä tarjoaa hyvän pohjan turvan kehittämiselle. Muutoksissa on varmistettava ansioturvan riittävä taso. Alimpia työttömyyspäivärahoja on korotettava ja karensseja on muutettava kohtuullisemmiksi.

Rakennusliitto: Karanteenia ei saa romuttaa7.5.2020 13:15:13 EESTTiedote

Hallitus päätti avata 14.5. alkaen työperäisen henkilöliikenteen Suomen ja Viron välillä. Talonrakennusteollisuus ry:n työperäiseen liikkumiseen liittyvä jäsenkirje 5.5. toteaa, että Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät voivat aloittaa työskentelyn välittömästi Suomeen paluun jälkeen. Karanteenissa oltaisiin vain työajan ulkopuolella. Tämän ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja altistaa yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme