Aluehallintovirasto

Rakennustelineen vaarojen arvioinnin puutteet johtivat työtapaturmaan: sakkoja toimitusjohtajalle

Jaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 25.5.2021.

Laiminlyönnit tulivat ilmi julkisivun maalaustyössä Tuusulassa heinäkuussa 2018 tapahtuneen putoamistapaturman tutkinnassa. Rakennuskohteessa käytetty työteline kaatui, jolloin molemmat telineellä olleet maalarit putosivat, ja toinen maalareista loukkaantui.

Maalaustyötä tehtiin telineellä, jonka turvallisuutta ei varmistettu kunnossapitotarkastuksilla

Käräjäoikeus totesi, että asiassa kirjallisina todisteina olevilla työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksella ja valokuvilla oli riittävällä todennäköisyydellä näytetty, että työnantaja ei tehnyt maalaustyöstä ja julkisivutelinetyöstä vaarojen selvitystä ja niiden merkityksen arviointia, eli riskien arviointia. Työnantaja ei myöskään antanut riittäviä ohjeita telineiden turvallisesta rakentamisesta ja niiden perustamisesta. Lisäksi työnantaja ei huolehtinut siitä, että telineillä olisi ollut riittävä seisontavakavuus sekä käyttöön hyväksymistä osoittava telinekortti.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli näytetty, että maalauskohteessa ei suoritettu kunnossapitotarkastuksia, joita on rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen (205/2009) mukaan suoritettava ainakin kerran viikossa. Vaikka esillä olevassa tapauksessa kyse oli kestoltaan lyhyemmästä maalaustyöstä, ei se sinällään poista velvoitetta suorittaa työmaalla pykälän mainitsemia tarkastuksia.

Pienissä yrityksissä toimitusjohtajan vastuu korostuu

Käräjäoikeuden mukaan yrityksen toimitusjohtajalla on työnantajan edustajana viimekätinen vastuu siitä, että yhtiön toiminnassa huolehditaan työturvallisuussäännösten noudattamisesta. Velvollisuus korostuu pienessä yhtiössä ja organisaatiossa, josta esillä olevassa tapauksessa oli kyse. Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja toimi huolimattomasti.

Työsuojelun lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta painottaa, että telineillä työskenneltäessä tulee noudattaa rakennustyön turvallisuudesta annettuja säännöksiä muun muassa telineiden vaarojen arvioinnista ja tarkastamisesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/2645. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Tanja Välke, 0295 016 388, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme