Aluehallintovirasto

Rakennustelineiden purkutyössä useita laiminlyöntejä - Toimitusjohtaja ja työnjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 3.6.2020 tuominnut pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan ja työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa huhtikuussa 2018 tapahtunutta työtapaturmaa, jossa työtelineitä purkanut työntekijä putosi purettavina olleilta työtelineiltä. Tapaturman tapahtuessa telineestä oli jo purettu telineosat työntekijän yläpuolelta. Myös telineen tuenta rakennuksen ulkoseinään oli purettu. Purkuvaiheessa telineen työtasoja oli kasattu telinettä vasten nojalleen maanpinnan tasolla, mistä syystä teline kaatui ulkoseinää päin ja työntekijä putosi tasolta alas loukkaantuen.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että yrityksessä oli laiminlyöty useita telineen pystytykseen ja käyttöön liittyviä määräyksiä. Telineen purkamista johtaneelle henkilölle ei ollut annettu määräysten edellyttämää kyseiseen tehtävään liittyvää ja erityisiä vaaroja koskevaa erityisopastusta. Yritys oli hankkinut tehtävää varten telineen ruotsinkieliset käyttöohjeet, mutta työnjohtaja tai työntekijät eivät olleet voineet tutustua siihen ruotsin kielen osaamattomuuden vuoksi. Työntekijöitä ei siten ollut voitu myöskään riittävällä tavalla perehdyttää työtelineen purkutöihin. Lisäksi työnantaja oli laiminlyönyt tehdä työmaakohtaisen vaarojen selvittämisen ja arvioinnin. Kaikki tämä johti siihen, että purkuvaiheessa telineen seisontavakavuutta häirittiin siten, että telineet olivat kaatuneet ja työntekijä oli pudonnut telineiltä noin 1,8 metrin korkeudelta ja loukkaantunut.

Käräjäoikeuden istunnossa asiassa vastaajina olleet toimitusjohtaja ja työnjohtaja myönsivät menettelyn eikä käräjäoikeudella ollut aihetta epäillä myöntämisen oikeellisuutta ja tuomitsi molemmat 15 päiväsakkoon.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että yleisen kokemuksen mukaan erilaiset poikkeustilanteet ovat vaarallisimpia ja työnantajan tulee huolehtia erityisen tarkkaan työturvallisuudesta tilanteessa, jossa työntekijät suorittavat perustehtäviinsä kuulumatonta työtehtävää. Tässäkin tapauksessa oli kyse työstä, joka yleensä oli toteutettu alihankintana. 

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/1421

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Lakimies Sari-Anne Salminen, puh. 0295 018 682

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme