Aluehallintovirasto

Rakennustyöntekijä loukkaantui tapaturmassa, koska kurottajanostossa laiminlyötiin suunnittelu ja työtapojen valvonta: työnjohtajalle sakkoa työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 3.5.2021 tuominnut rakennusalalla toimivan yhtiön työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta 10 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa tamperelaisella rakennustyömaalla tapahtunutta työtapaturmaa.

Tapaturmassa loukkaantunut vuokratyöntekijä oli työtoverinsa kanssa siivoamassa työmaalla ollutta kulkuväylää. Tehtävään kuului muun muassa rakennustyössä käytetyn porraselementin siirtäminen. Vuokratyöntekijä kiinnitti työtoverinsa kanssa nostoapuvälineenä käyttämänsä nostoliinat kurottajan piikkeihin ja kurottajan kuljettaja nosti porraselementin nelipistenostona siirtääkseen sitä. Nostotyön aikana nostoliina irtosi kurottajan piikeistä, jolloin porraselementti putosi noin 1,5 metriä alemmas ja heilahti osuen vuokratyöntekijää päähän.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että loukkaantuneeseen vuokratyöntekijään työnjohtovaltaansa käyttänyt rakennustyömaan päätoteuttaja oli laiminlyönyt kolmea velvollisuutta. Puutteita oli ensinnäkin suunnittelussa tavaran nostamiseksi kurottajalla, toiseksi opetuksen ja ohjauksen antamisessa työntekijöille kurottajalla tehtävän tavaran nostamisen ja siirtämisen turvallisuuden varmistamiseksi sekä lisäksi vielä turvallisten nostotapojen noudattamisen valvonnassa.

Käräjäoikeus totesi, että työmaata koskevissa ohjeistuksissa ei mainittu nostotyössä käytettävää kurottajaa, vaikka kurottajaa oli käytetty työmaan nostotöihin lähes päivittäin. Asiassa jäi epäselväksi se, keneltä ja minkälaista ohjeistusta loukkaantunut vuokratyöntekijä oli saanut portaiden siirtoon. Epäselväksi jäi myös, oliko portaat käsketty siirtämään sellaisenaan toiseen paikkaan vai olisiko ne yleisemmän toimintatavan mukaisesti voitu purkaa paikalla osiin ja siirtää sen jälkeen pois.

Tapaturmassa loukkaantunut vuokratyöntekijä itse oli todennut, että kurottajanostoihin ei suoritettu erillistä perehdytystä, hänelle ei näytetty logistiikkasuunnitelmaa eikä hänen kanssaan käyty läpi mitään vaaraetäisyyksiä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että työmaata varten oli tehty erilaisia suunnitelmia ja ohjeistuksia, jotka ovat olleet kaikkien saatavissa, ja että loukkaantuneen työntekijän oli näytetty saaneen normaali työnantajan yleisperehdytys sekä työmaakohtainen perehdytys.

Kyseisen nostotyön suunnittelun, ohjeistamisen ja valvonnan osalta käräjäoikeus totesi, että tapaturmassa loukkaantunut vuokratyöntekijä, kurottajankuski ja kaksi muuta työtekijää olivat suunnitelleet ja päättäneet kyseisten portaiden siirrosta keskenään. Suunnittelussa ei ollut mukana työnjohdon edustajaa. Kyseisen työmaan työnjohtaja myönsi, ettei hän ollut käynyt nostoa tarpeeksi läpi loukkaantuneen vuokratyöntekijän kanssa etukäteen eikä myöskään valvonut nostoa riittävällä tavalla. Käräjäoikeus totesi työnjohtajan syyllistyneen tällä menettelyllä työturvallisuusrikokseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työturvallisuusmääräyksiä ei täytetä sillä, että ohjeistukset ovat työmaalla saatavissa, vaan työnantajan on perehdytettävä työntekijät niihin tehtäviin, joita heillä teetetään. Lisäksi vuokratyötä käyttävien työnantajien tulee huomata, että he vastaavat vuokratyöntekijöidensä työturvallisuudesta yhtä lailla kuten omienkin työntekijöidensä työturvallisuudesta. Ei riitä, että vuokratyöntekijöille annetaan sama perehdytys kuin mitä annetaan yhteiselle rakennustyömaalle tuleville alihankkijan työntekijöille. Lisäksi rakennustyömaalla tehtävien nostojen suunnittelu on työnantajan vastuulla, vaikka nosto ei olisikaan siten vaikea, että siitä tulisi rakennusturvallisuusasetuksen mukaan tehdä kirjallinen nostotyösuunnitelma.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/6901. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme