Rakennusliitto ry

Rakentajat kesähelteellä tulessa

Jaa

Koronakevät ja jatkuva helle ovat tuoneet ikävällä tavalla esille vakavat puutteet rakennusalan työmaiden sosiaalitiloissa niin laadun, määrän kuin hygienian osalta. Monilla rakennusalan työpaikoilla sosiaalitilojen taso ei vastaa nykyisen työturvallisuussäätelyn tasoa. Sosiaalitilat ovat äärimmäisen tärkeitä rakentajille, jotta fyysisesti raskaan työn rasituksesta voi elpyä.

Kuuma kesä on pahentanut rakentajien ahdinkoa sosiaalitiloissa. Henkilöstötiloja ei yleisesti viilennetä ilmastointilaiteilla, joten työn tauottaminen ja elpyminen ei toteudu kuumissa sosiaalitiloissa.

Parhaat, työturvallisuudelle orientoituneet rakennusalan yritykset ovat oma-aloitteisesti alkaneet viilentää sosiaalitiloja ilmastointilaitteilla. Vapaaehtoisuudella ja omatoimisuuteen perustuvalla sosiaalitilojen viilentämisellä ei kuitenkaan saavuteta nykyvaatimusten mukaista tilannetta.

Torninosturissa kasvihuoneen tunnelmat

Torninosturikuljettajat vastaavat työmaan kaikkein vastuullisimmista nostotöistä. Lasisessa, usein ilmastoimattomassa torninosturin ohjaamossa lämpötila saattaa nousta huimiin lukemiin helteisinä päivinä. Rakennustyömaiden pakkotahtisuuden ja kiireen vuoksi työn tauottaminen jää kuljettajan osalta monesti toteutumatta. Kun torninosturinkuljettajan vointi heikkenee kuumuudessa, tuhansien kilojen taakkojen nostaminen muuttuu vaaralliseksi.

Rakennusliitto edellyttää rakentamista koskevien sosiaalitilamääräyksien ja rakentamista koskevan työturvallisuussäätelyn päivittämistä vastaamaan nykyvaatimuksia. Nykyvaatimuksen mukaista on se, että rakentajien sosiaalitiloja ja työilmaa viilennetään kesähelteillä.


Lisätietoja:
Rakennusliitto
Tapio Jääskeläinen
työympäristöasiantuntija
050 527 0449

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Mäkinen
viestintäpäällikkö
puh. 040 352 1161
janne.makinen@rakennusliitto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliitto ry
Rakennusliitto ry
Siltasaarenkatu 4
00530 HELSINKI

020 774 003 (puhelinvaihde)http://www.rakennusliitto.fi


Rakennusliitto on 71 000 rakentajan muodostama SAK:lainen ammattiliitto. Liitto pyrkii turvaamaan ja parantamaan jäsentensä työoloja ja palkkausta. Liitto solmii rakennusalojen yleissitovat työehtosopimukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry

Rakennusliitto kannattaa oikeudenmukaista työttömyysturvaa kaikille palkansaajille21.8.2020 12:32:40 EESTTiedote

Rakennusliitto tukee SAK:n tavoitteita ansiosidonnaisen työttömyysturvan kehittämiseksi. Kaikki palkansaajat tulee saada ansiosidonnaisen turvan piiriin. Vahva ja riittävän suuriin yksiköihin perustuva työttömyyskassajärjestelmä tarjoaa hyvän pohjan turvan kehittämiselle. Muutoksissa on varmistettava ansioturvan riittävä taso. Alimpia työttömyyspäivärahoja on korotettava ja karensseja on muutettava kohtuullisemmiksi.

Rakennusliitto: Karanteenia ei saa romuttaa7.5.2020 13:15:13 EESTTiedote

Hallitus päätti avata 14.5. alkaen työperäisen henkilöliikenteen Suomen ja Viron välillä. Talonrakennusteollisuus ry:n työperäiseen liikkumiseen liittyvä jäsenkirje 5.5. toteaa, että Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät voivat aloittaa työskentelyn välittömästi Suomeen paluun jälkeen. Karanteenissa oltaisiin vain työajan ulkopuolella. Tämän ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja altistaa yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme