Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rakentajien ammattitauteja ehkäistään fyysistä kuormitusta vähentämällä

Jaa

Rakentamisen ammattilaisilla todetaan työntekijäryhmistä eniten ammattitauteja. Monet rakentajien ammattitaudeista liittyvät fyysiseen kuormitukseen, kuten rasitussairaudet. Työsuojeluviranomaiset toteuttavat ensi vuoden aikana fyysisen kuormituksen valvontaa rakennusalalla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä fyysisestä kuormituksesta johtuvia ammattitauteja.

”Kohdennamme osaa rakennusalan työsuojelutarkastuksista fyysisen kuormituksen hallinnan asioihin. Olemme kyllä aina tehneet fyysisen kuormituksen valvontaa rakennustyömaille, mutta nyt terävöitämme tämän asian valvontaa. Tarkoituksenamme on vähentää rakennustyömailla työn haitallista fyysistä kuormitusta ja siitä johtuvia tuki- ja liikuntaelinvammoja sekä -sairauksia”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto. Opastavalla valvontaotteella pyritään lisäksi siihen, että rakennustyömaiden päätoteuttajat ja työnantajat osaisivat vähentää itse liiallista kuormitusta.

Työmaatarkastuksilla kiinnitetään huomiota esimerkiksi tärinään ja sen hallintaan, koska tärinätauti on yleistynyt rakennusalalla. Tärinätauti ilmenee ajoittaisena valkosormisuutena. Oireina voi esiintyä myös käsien puutumista ja kömpelyyttä. Tärinätaudista johtuvia sairaustapauksia on esiintynyt eniten talonrakentamisessa.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan velvollisuus on poistaa tai vähentää fyysisen työskentelyn aiheuttamaa haitallista kuormitusta ja huolehtia työntekijöiden terveyden säilymisestä työpaikalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Mikko Koivisto, 0295 018 672, mikko.koivisto@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme