Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakentamisen Ruusu 2017 innovatiiviselle Vihreistä vihrein -asuinkerrostalolle

Jaa

Rakentamisen Ruusu jaettiin tänään 23. kerran ‎laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Se myönnettiin Vihreistä vihrein -kerrostalohankkeelle ja hankkeessa mukana olleille viidelle asiantuntijalle. Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus sai Rakentamisen Ruusu 2017 -kunniamaininnan.

Havainnekuva Vihreistä vihrein -kerrostalosta, jonka kasvillisuus kehittyy vähitellen. Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy
Havainnekuva Vihreistä vihrein -kerrostalosta, jonka kasvillisuus kehittyy vähitellen. Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Palkittavat valitsi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto, jonka puheenjohtaja Silvia Modig luonnehti palkitsemistilaisuudessa Vihreistä vihrein -kerrostaloa innovatiiviseksi ja rohkeaksi kohteeksi, jossa on onnistuttu yhdistämään ekologiset tavoitteet viihtyisään ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Modig kuvaili kunniamaininnan saanutta Helsingin kaupunginteatterin  peruskorjausta erittäin onnistuneeksi hankkeeksi, jonka tuloksista kaikki helsinkiläiset voivat nauttia.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa mukana olevan Vihreistä vihrein -kerrostalohankkeen tavoitteena on selvittää viherkattojen toimivuutta asuinkerrostalossa ja etsiä julkisivujen vihreyttämisen ratkaisuja. Hankkeessa haetaan myös tietoa viherrakentamisen vaikutuksesta hulevesiin, energiatehokkuuteen ja asukkaiden yhteisöllisyyteen. Viherrakentamiseen liittyy yleisesti ennakkoluuloja ja tiedon puutetta, joita tällä koerakentamishankkeella pyritään hälventämään.

Kerrostalon kattotasanteiden metsäiset oleskelualueet, hedelmä- ja marjakeitaat, ketokatot, viljelypuutarhat ja perhosbaarit on sovitettu yhteen asukkaiden yhteisten saunatilojen ja kerhohuoneiden kanssa. Katujulkisivujen uloimmassa pinnassa on puu- ja teräsritilöitä paloturvallisuuden sallimissa rajoissa sekä suuret teräksiset istutuslaatikot julkisivun kasveille. Kohde ei ollut perinteisellä tavalla valmis, kun se otettiin käyttöön: ulkoasu muokkautuu lopullisesti vasta, kun kasvillisuus, kenties arvaamattomalla tavalla, valtaa alaa.

Rakennushankkeeseen ryhtyvä ja suunnittelijat ovat vieneet hanketta pitkäjänteisesti eteenpäin vuorovaikutteisella yhteistyöllä ja mukaan on sitoutettu erilaisia osapuolia. Hankkeeseen on kytketty pitkäaikainen tutkimusseuranta, josta vastaavat Helsingin yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Kohteen sijainti pienilmastoltaan varsin vaativassa Jätkäsaaressa tuo seurantaan erityistä lisäarvoa – siellä onnistuneiden ratkaisujen voidaan olettaa toimivan myös muilla alueilla.

Rakennusliike on tarttunut rohkeasti hankkeeseen ja toteuttanut sen ammattitaidolla ja paneutuneesti tavoitteita kyseenalaistamatta. Toiminnasta huokuu kiinnostus edistää rakentamisen monipuolisuutta.

Hankkeen onnistumisesta kertoo osaltaan myös se, että vaikka kohteessa on tehty viherrakentamisen erityisratkaisuja ja asumisen laadusta ei ole tingitty, rakentamisen neliöhinnat ovat osoittautuneet Jätkäsaaren matalimmiksi. Kerrostalon osoite on Länsisatamankatu 36 / Hyväntoivonkatu 4.

Rakentamisen Ruusu myönnettiin seuraaville henkilöille:

  • Pia Ilonen, pääsuunnittelija, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy
  • Pia Kuusiniemi, maisemasuunnittelija, LOCI maisema-arkkitehdit Oy
  • Mikael Lönnroth, rakennuttaja, TA-Yhtiöt
  • Hannu Saari, toteutus, Rakennusliike Reponen Oy
  • Taina Suonio, vihersuunnittelu, ympäristöbiologia, Roslings Manor Gardens.

Kunniamaininta Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaukselle

Laajan kunnostustyön läpikäynyt Helsingin kaupunginteatteri on merkittävä modernin arkkitehtuurin restaurointikohde. Korjaukset, muutokset ja täydennykset on taitavasti suunniteltu ja toteutettu siten, että ne sulautuvat arkkitehti Timo Penttilän alkuperäiseen arkkitehtuuriin lähes huomaamattomina.

Kaupunginteatterin peruskorjaukseen kuului toiminnallisia parannuksia. Rakennusta myös vähäisesti laajennettiin alkuperäisiä suunnitteluratkaisuja kunnioittaen. Molempien näyttämöiden teatteritekniikka uusittiin. Yleisötilat kunnostettiin hienovaraisesti. Muun muassa lämpiön laajat lasirakenteet onnistuttiin pääosin säilyttämään ja näin vaalimaan oleellisen tärkeää yhteyttä sisätilan ja ympäröivän puistomaiseman välillä. Alkuperäistä kunnioittava ote näkyy myös henkilökuntatilojen korjauksessa. Siellä myös vanhat kalusteet säilytettiin ja kunnostettiin.

Monia ongelmallisia kohtia jouduttiin ratkaisemaan, kun vanhentuneet talotekniset järjestelmät uudistettiin kauttaaltaan. Monesti on mainittu, kuinka vaativaa on sovittaa uusi talotekniikka modernin arkkitehtuurin ratkaisuihin. Teatterin peruskorjauksessa tämä on edellyttänyt poikkeuksellista paneutuneisuutta.

Rakennuksen esteettömyyden parantaminen oli peruskorjauksen tärkeä tavoite. Uusi hissi rakennettiin ja kaksi muuta modernisoitiin. Katsomoihin lisättiin pyörätuolipaikkoja, joissa on sähköpisteet hengityskoneessa olevia varten. Näkövammaiset otettiin huomioon opasteiden suunnittelussa sekä portaikkojen ja tasoerojen varustuksessa. Myös valaistusta parannettiin.

Ulkovalaistuksella haluttiin nostaa rakennuksen arvot ja kaupunkikuvallinen asema entistä paremmin esiin. Valaistu ulkotila yhdistyy laajojen lasipintojen välityksellä valaistuihin lämpiötiloihin.

Kunniamaininta myönnettiin seuraaville henkilöille:

  • Pauno Narjus, pääsuunnittelija, LPR-arkkitehdit Oy
  • Richard Alaskewicz, rakennussuunnittelija, LPR-arkkitehdit Oy
  • Jouko Laukka, talotekniikka, Optiplan Oy.

Kuvat:

Palkittujen kohteiden kuvat ja kohteista laaditut humoristiset piirustukset saa kaupungin aineistopankista.

Rakentamisen Ruusu

Helsingin rakennuslautakunta nosti 22 vuoden ajan Rakentamisen Ruusu -palkinnolla esiin kaupungin rakennettuun ympäristöön liittyvää ansiokasta työtä jakamalla Rakentamisen Ruusuja ja kunniamainintoja rakennusvalvonnan tarkoitusperiä esimerkillisesti toteuttavalle tai edistävälle teolle. Monia aikakautemme suomalaisia osaajia sekä kunnianhimoisia kohteita palkittiin.

Tänään palittavien valinnan teki ensi kertaa kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto. 23. Rakentamisen Ruusun ojensi jaoston puheenjohtaja Silvia Modig yhdessä rakennusvalvontapäällikkö Kai Millerin ja asiakkuusjohtaja Pekka Henttosen kanssa. Valinta siirtyi jaostolle, kun Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmä ja organisaatio uudistettiin kesäkuun alussa tänä vuonna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Leena Makkonen
puh. 040 589 8505
leena.makkonen@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala
Rakennusvalvontapalvelut

Kuvat

Havainnekuva Vihreistä vihrein -kerrostalosta, jonka kasvillisuus kehittyy vähitellen. Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy
Havainnekuva Vihreistä vihrein -kerrostalosta, jonka kasvillisuus kehittyy vähitellen. Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy
Lataa
Ensimmäisen vuoden kasvua Vihreistä vihreimmän kattopuutarhassa. Pia Kuusiniemi.
Ensimmäisen vuoden kasvua Vihreistä vihreimmän kattopuutarhassa. Pia Kuusiniemi.
Lataa
Kaupunginteatterin henkilöstötilaa. Pauno Narjus
Kaupunginteatterin henkilöstötilaa. Pauno Narjus
Lataa
Helsingin kaupunginteatteri. Pauno Narjus
Helsingin kaupunginteatteri. Pauno Narjus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme