Raklin Vuokra-asuntobarometri: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa merkittävästi uusien vuokra-asuntojen tuotantoa

Jaa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Vuokrien lähitulevaisuuden nousuodotukset ovat pääkaupunkiseudulla maltillisempia kuin kertaakaan aiemmin barometrin historiassa. Tampere ja Turku ylläpitävät asemiaan vahvimman vuokrakehityksen alueina. Rakennuskustannusten nousun nähdään vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen tuotantoa merkittävästi.

Rakennuskustannukset nousevat jyrkästi

Barometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä. Vastaajat olivat lähes yksimielisiä rakentamisen kokonaiskustannusten noususta tulevan vuoden aikana. Vastaajista 75 prosenttia arvioi kustannusten nousevan enemmän kuin viisi prosenttia.

Eniten haasteita aiheuttaa rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden hintojen nousu: 44 prosenttia vastaajista arvioi tarvikkeiden ja materiaalien hintojen nousevan yli 10 prosenttia tulevan vuoden aikana, ja yhtä suuri osuus arvioi hintojen nousun asettuvan 5–10 prosenttiin. Peräti 96 prosenttia vastaajista arvioi kustannusten kehityksen vaikeuttavan vuokra-asuntojen rakentamista tulevan vuoden aikana. Nyt 57 prosenttia arvioi kustannusten nousun vaikutuksen olevan jopa merkittävä, kun vielä viime syksynä näin arvioi vain 26 prosenttia vastaajista.

Rakennuskustannusten kehitys nousi nyt vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavista tekijöistä vakavimmaksi. Aiempina vuosina suurimpina haasteina on nähty tonttien saatavuus ja rakentamismääräykset. Myös työvoiman saatavuuden arvioidaan kiristyneen viime vuosiin verrattuna.

Kaikki toimijaryhmät kasvattavat sijoituksiaan edelleen

Vaikka rakennuskustannukset herättävät huolta ja vuokrien nousuodotukset hiipuvat, ennakoi 77 prosenttia vastaajista vuokra-asuntotarjonnan jatkavan kasvuaan tulevan vuoden aikana. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vilkkaan rakentamisen arvioidaan olevan kasvun merkittävin lähde.

Ukrainassa käytävä sota ei näytä ainakaan toistaiseksi vähentävän Suomen vuokra-asuntosijoitusmarkkinoiden houkuttelevuutta. Voimakkaimmin sijoitusten uskotaan kasvavan kotimaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden ja -rahastojen, instituutiosijoittajien sekä kansainvälisten sijoittajien ryhmissä, joissa kaikissa yli 60 prosenttia vastaajista arvioi vuokra-asuntosijoitusten määrän kasvavan edelleen. Kaikissa ammattimaisissa toimijaryhmissä sijoitusten kasvuodotukset ovat kuitenkin hivenen pudonneet vuoden 2021 huippulukemistaan.

Yksityisten sijoittajien sijoitusten kasvuodotuksissa nähtiin sen sijaan selkeä pudotus, ja 36 prosenttia vastaajista odottaa sijoitusten määrän jopa putoavan, kun taas kasvua odottaa alle 20 prosenttia vastaajista.

”Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutus vuokra-asuntomarkkinaan näkyy erityisesti rakennustarvikkeiden ja –materiaalien saatavuusongelmana ja rakennuskustannusten nousuna, joka voi lykätä uudishankkeiden käynnistymistä. Pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea tässä vaiheessa arvioida, mutta epävarmuus pitkittyessään tyypillisesti lisää vuokra-asumisen kysyntää”, toteaa Aija Tasa Raklista.

Pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokraodotukset maltillisempia kuin kertaakaan aiemmin barometrin historiassa

Pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrat ovat viimeiset pari vuotta polkeneet paikallaan, kun tarjonta on kasvanut nopeasti ja samaan aikaan koronapandemia on heikentänyt kysyntää. Vuokra-asuntobarometrin vastaajat jakautuvat nyt melko tasaisesti kolmeen yhtä suureen ryhmään vuokrien lievää laskua, niiden ennallaan pysymistä tai lievää nousua ennakoivien vastaajien kesken.

Vuokrien nousuodotukset ovat Helsingissä hivenen Espoota ja Vantaata vahvempia. Vantaalla pienten asuntojen vuokraodotusten saldoluku kääntyi nyt jopa aavistuksen negatiiviseksi, eli vuokrien laskuun uskovia vastaajia oli enemmän kuin nousua ennakoivia. Pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrien saldoluvut olivat nyt matalampia kuin kertaakaan aiemmin barometrin vuodesta 2009 alkavassa historiassa.

Tampereen ja Turun vuokraodotukset positiivisimpia

Tampereen ja Turun pienten asuntojen vuokrien nousuodotukset ohittivat pääkaupunkiseudun keväällä 2021, ja näiden kaupunkien näkymät säilyivät selkeästi positiivisimpina suurten kaupunkien välisessä vertailussa. Kummassakin kaupungissa yli 60 prosenttia vastaajista odottaa vuokrien nousun jatkuvan, ja laskua ennakoivien vastaajien osuus on Tampereella 15 ja Turussa 17 prosenttia. Vuokraodotusten saldoluku on positiivinen myös Oulussa. Viime syksyyn verrattuna Jyväskylän vuokraodotus on kivunnut reilusti negatiivisista lukemista tasan nollaan, kun taas Kuopion saldoluku on pudonnut 20 prosenttiyksiköllä ja on nyt selkeästi negatiivinen. Myös Lahdessa isompi osa vastaajista ennakoi vuokrien ennemmin laskevan kuin nousevan. Suurten asuntojen vuokraodotukset olivat kaikissa suurissa kaupungeissa pieniä asuntoja positiivisempia.

Raklin Vuokra-asuntobarometri kartoittaa alan asiantuntijoiden odotuksia vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä. Barometrikysely toteutettiin maaliskuun loppupuolella ja siihen vastasi 70 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajista 41 prosenttia edustaa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen ammattimaisia omistajia ja 26 prosenttia muita, pääosin ARA-vuokra-asuntoja tarjoavia vuokranantajia. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 290 000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

 

Lisätietoja:  
Aija Tasa, 050 327 2077, johtaja, asuminen, Rakli   
Hanna Kaleva, 040 555 5269, toimitusjohtaja, KTI Kiinteistötieto Oy 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Rakli ry
Rakli ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

Rakli on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakli ry

Tampereen seudun kiinteistömarkkinakatsaus: Kiinteistösijoittajien kiinnostus Tamperetta kohtaan säilyy vahvana19.5.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Aloitettujen asuntojen määrässä rikottiin Tampereella 2000-luvun ennätyslukemat vuonna 2021. Myös asuntovuokrien nousu on jatkunut. Kiinteistökauppaa käydään aktiivisesti ja prime-kohteiden tuottovaatimukset ovat laskeneet ennätyksellisen matalalle tasolle. Tampereen Ratikan valmistuminen on tuonut positiivista virettä kaupungin liiketilamarkkinoille. Toimistojen tilakysynnän arvioidaan puolestaan pienenevän. Ukrainan sota hämärtää talousnäkymiä ja kasvattaa kiinteistömarkkinoiden epävarmuutta koko Suomessa.

Kiinteistöverouudistus uhkaa johtaa kohtuuttomiin korotuksiin18.5.2022 15:07:58 EEST | Tiedote

Juuri lausunnoilla oleva kiinteistöverouudistus uhkaa johtaa kohtuuttomiin korotuksiin yksittäisten kiinteistöjen kohdalla. Samalla lainsäädännöllä luodaan kiinteistö- ja rakentamisalalle suurta epävarmuutta, sillä maapohjan verotusarvon määrittelyn hintakartat on tarkoitus julkaista vasta vuoden 2023 aikana. Raklin mielestä kiinteistöverouudistus tulee palauttaa valmisteluun siihen saakka, kunnes veron vaikutuksia voidaan aidosti tarkastella.

Oulun seudun kiinteistömarkkinakatsaus: Toimitilojen ja vuokra-asuntojen kysyntä vahvistui Oulussa vuonna 202111.5.2022 13:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistösijoittamisen suosio on jatkunut vahvana ja ammattimaiset kiinteistösijoittajat tekivät Oulussa kauppoja noin 200 miljoonan euron arvosta vuonna 2021. Tilakysynnän näkymät ovat toimistoissa ja tuotannollisissa tiloissa maltillisen positiivisia, mutta liiketiloissa tilakysynnän arvioidaan edelleen vähenevän. Asuntovuokrien nousu on jatkunut, mutta hidastuen. Asuntorakentamisen aloitukset hipoivat 2000-luvun ennätyksiä vuonna 2021. Ukrainan sota hämärtää talousnäkymiä ja kasvattaa myös kiinteistömarkkinoiden epävarmuutta.

Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö lievässä laskussa13.4.2022 04:00:00 EEST | Tiedote

Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoaluiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Vajaakäyttöistä toimistotilaa oli maaliskuun 2022 lopulla yli 516 000 neliömetriä. Tilakantaan otettiin mukaan uusia alueita Helsingin keskustasta. Laajennus nosti tarkastelun alla olevaa toimistokantaa 666 000 neliömetrillä ja laski vajaakäyttöasteen reiluun 12 prosenttiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme