RAKLI ry

RAKLIn Vuokra-asuntobarometri: Vuokrien nousuodotukset aiempaa maltillisempia

Jaa

Vuokra-asuntojen sijoittajakysyntä kasvaa edelleen, mutta kasvuvauhti on lähes kaikissa sijoittajaryhmissä hidastumassa. Myös vuokrien nousuodotukset ovat aiempaa maltillisempia: pienten asuntojen vuokrien nousu jatkuu, mutta suurten asuntojen vuokrien arvioidaan joissakin kasvukeskuksissa jopa laskevan. Rakentamisen kustannusten pitkään jatkuneen nousun ennakoidaan olevan pysähtymässä.

Vuokra-asuntojen uudistuotanto on ollut parin viime vuoden ajan hyvin vilkasta etenkin Suomen suurimmissa kaupungeissa. Tarjonnan kasvu jatkuu edelleen vahvana, mutta näkymät ovat kuitenkin hieman maltillisempia kuin aiemmissa kyselyissä. RAKLIn Vuokra-asuntobarometrin vastaajista 91 prosenttia arvioi nyt, että vapaarahoitteista vuokra-asuntokantaa rakennetaan tulevan vuoden aikana lisää, ja 69 prosenttia vastaajista uskoo myös valtion tukeman asuntotuotannon kasvuun. Viime syksynä tehdyssä edellisessä kyselyssä vastaavat luvut olivat 95 ja 77 prosenttia.

Sijoittajakysynnän kasvuvauhti hidastumassa

Vuokra-asuntojen sijoituskysynnässä on viime syksyn kyselyn tavoin nähtävissä hidastumisen merkkejä, joskin vastaajien näkemykset vaihtelevat eri sijoittajaryhmien välillä. Kansainvälisten sijoittajien odotetaan edelleen olevan vahvimmin asuntoinvestointejaan kasvattava ryhmä: nyt 67 prosenttia vastaajista ennakoi kansainvälisten sijoittajien lisäävän vuokra-asunto-omistuksiaan Suomessa. Osuus on kuitenkin laskussa, sillä viime syksynä vastaava osuus oli 78, ja vuosi sitten keväällä 82 prosenttia.

Kaikissa muissa sijoittajaryhmissä, yksityisiä sijoittajia lukuun ottamatta, noin 60 prosenttia vastaajista odottaa vuokra-asunto-omistusten kasvavan.Sijoituskysynnän lasku on voimakkainta kotimaisilla asuntosijoitusrahastoilla: vielä vuonna 2016 yli 90 prosenttia barometrin vastaajista odotti kotimaisten rahastojen investointien kasvavan, ja nyt vastaava osuus oli tasan 60 prosenttia. Vastaajista 12 prosenttia odottaa kotimaisten asuntosijoitusrahastojen jopa pienentävän vuokra-asuntokantaansa.

Vuokrien nousua ennakoi aiempaa harvempi vastaaja

Asiantuntijoiden odotukset asuntovuokrien kehityksestä ovat aiempaa maltillisempia. Pienten asuntojen vuokrien odotetaan edelleen nousevan selkeästi suurimmissa kaupungeissa, mutta saldoluvut ovat kääntyneet kaikissa kaupungeissa alaspäin. Odotukset ovat silti edelleen hyvin vahvoja Helsingissä ja Tampereella, joissa noin 85 prosenttia vastaajista odottaa pienten asuntojen vuokrien nousevan lähimmän vuoden kuluessa. Turussakin pienten asuntojen vuokrien nousuun uskoo 78 prosenttia vastaajista, kun Espoossa ja Vantaalla osuus on laskenut 70 prosentin tuntumaan. Lahdessa saldoluku on jo kääntynyt negatiiviseksi, kun lähes kolmasosa vastaajista ennakoi vuokrien laskua yksiöissä ja kaksioissa.

Myös suurissa asunnoissa vuokrien nousuun uskovia vastaajia on nyt vähemmän kuin viime syksynä. Ainoan poikkeuksen tekee Tampereen seutu, jossa vuokraodotusten saldoluku on hivenen noussut viime syksystä. Vuokrien nousuodotukset ovatkin nyt Tampereella toiseksi voimakkaimpia Helsingin jälkeen, ja Turun lukemat ovat lähellä Tampereen tasoa. Helsingissä noin 45, Tampereella 34 ja Turussa 31 prosenttia vastaajista arvioi suurten asuntojen vuokrien nousevan. Espoossa ja Vantaalla nousuun uskovien osuus on laskenut 25-30 prosenttiin, ja samalla vuokrien laskua ennakoivien määrä kasvaa. Jyväskylässä, Oulussa, Kuopiossa ja Lahdessa useampi vastaaja uskoo puolestaan suurten asuntojen vuokrien laskuun kuin niiden nousuun, ja saldoluvut ovat selvästi edellistä kyselyä matalampia.

Rakentamisen kustannusten kasvu pysähtymässä

Barometrin vastaajat ovat ennakoineet vuodesta 2010 lähtien joka vuosi selkeää kasvua sekä ylläpito- että rakentamisen kustannuksiin. Tälläkin kertaa lähes kaikki vastaajat uskoivat ylläpitokustannuksien nousevan seuraavan 12 kuukauden aikana, mutta rakentamisen kustannusten nousu on volyymien laskun myötä taittumassa. Etenkin tarvikkeiden ja materiaalien kustannuksissa sekä asuntorakentamisen kokonaiskustannuksissa suunnilleen yhtä moni vastaaja ennakoi nyt nousua kuin laskua, kun vielä viime syksynä kaksi kolmasosaa vastaajista odotti kustannusten nousevan. Myös rakentamisen työvoimakustannuksien nousua povaa nyt huomattavasti aiempaa harvempi vastaaja.

Yli 60 prosenttia vastaajista arvioi silti edelleen korkeiden rakentamiskustannusten vaikeuttavan vuokra-asuntojen rakentamista, ja niitä pidetään tonttien ja työvoiman saatavuuden ohella rakentamisen pahimpana pullonkaulana. Tilanne näyttää kuitenkin hieman aiempaa valoisammalta, sillä pariin edelliseen kyselyyn verrattuna harvempi vastaaja arvioi nyt näiden kolmen tekijän vaikeuttavan rakentamista.

Lisätiedot:

Aija Tasa
Johtaja, Asunnot
RAKLI ry
050 327 2077

Hanna Kaleva
Toimitusjohtaja
KTI Kiinteistötieto Oy
040 555 5269

RAKLIn Vuokra-asuntobarometri kartoittaa asuntomarkkinoiden asiantuntijoiden näkemyksiä vuokra-asuntojen rakentamisen, asuntosijoittamisen sekä vuokratasojen kehitysnäkymistä. Maaliskuussa 2019 toteutettuun kyselyyn vastasi 53 asuntovuokramarkkinoiden ammattilaista. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 215 000 vuokra-asuntoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

RAKLI ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

RAKLI - Tilaa elämälle RAKLI kokoaa yhteen kiinteistöalan ja rakennuttamisen vastuulliset ammattilaiset. Jäsenemme ovat asuntojen, toimitilojen ja infrastruktuurin omistajia, rakennuttajia ja käyttäjiä tai näiden ammattimaisia edustajia. Yhdessä varmistamme, että Suomessa on tilaa hyvälle elämälle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta RAKLI ry

RAKLI: Pääkaupunkiseudun kiinteistömarkkinoilla vilkasta, rakentaminen vetää ensi vuonnakin13.12.2019 08:30:00 EETTiedote

Kiinteistöjen sijoituskysyntä jatkuu vahvana ja kiinteistökauppojen lukumäärä on pysynyt lähes viime vuosien tasolla. Ulkomaisen sijoittajakiinnostuksen odotetaan jatkuvan vahvana lähitulevaisuudessa. Toimistojen vuokrien odotetaan nousevan kaikissa suurissa kaupungeissa, samoin kuin asuntovuokrien. Pääkaupunkiseudulla rakentamisen kokonaismäärän huippu on ohitettu vuonna 2019, mutta rakentamisen odotetaan pysyvän ensi vuonnakin vilkkaana. Rakentamisen hintojen ja kustannusten nousu hidastui rakennuskustannusindeksin mukaan loppuvuonna 2018 ja nousu on pysynyt hitaana sen jälkeen.

Suomessa järjestettävä RecoTech kasvanut yhdeksi kansainvälisesti merkittävimmistä kiinteistöalan teknologiatapahtumista19.11.2019 09:00:00 EETTiedote

RecoTech, joka on yksi maailman kehutuimpia kiinteistö- ja rakentamisalan teknologiaan keskittyviä tapahtumia, pidetään marraskuun 20. päivä Train Factoryllä. RecoTech kokoaa kiinteistö- ja rakentamisalan yritykset, startupit, sidosryhmät sekä sijoittajat yhteen uusien ratkaisujen ja innovaatioiden äärelle. Tapahtuman teemana tänä vuonna on ympäristövastuullisuus, ja kuinka teknologiaa voidaan hyödyntää kestävän tulevaisuuden luomiseksi.

Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittaja herätti henkiin entisen Nokian kampuksen9.10.2019 08:00:00 EESTTiedote

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittajaksi on valittu Salo IoT Campus, joka muutti Nokian ex-kampuksen aktiiviseksi monikäyttäjäympäristöksi. Tuomaristo kiitteli erityisesti voittajan innovatiivisuutta ja rohkeutta rakentaa monialainen yhteisö ja ekosysteemi, joka hyödyntää olemassa olevia tiloja palvelualustana. Työympäristötekona Salon IoT Campus edustaa monipuolisesti kestävää kehitystä niin rakennetun ympäristön kuin koko alueen näkökulmasta. Kilpailun voittaja julkistettiin REWORK Workplace Experience Summitissa 8.10.2019.

RAKLIn Vuokra-asuntobarometri: Vuokra-asuntomarkkinoiden näkymät vahvistuivat jälleen kevään pienen notkahduksen jälkeen17.9.2019 09:00:00 EESTTiedote

Vuokra-asuntojen vahva kysyntä siivittää vuokra-asuntojen rakentamista ja asuntosijoittamista. Vuokra-asuntomarkkinoiden kasvuodotukset ovat asiantuntijoiden mukaan nyt kautta linjan vahvempia kuin viime keväänä. Vuokrien nousun uskotaan jatkuvan etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Vuokra-asuntojen rakentaminen jatkuu vilkkaana suurimmissa kaupungeissa. Vuokra-asuntomarkkinoiden vetovastuu näyttää siirtyneen vahvasti suurten ammattimaisten toimijoiden harteille.

RAKLI: Suomi houkuttelee edelleen ulkomaisia sijoittajia, rakentamisen laskeva volyymi parantaa tarjouskilpailujen tilannetta14.6.2019 08:30:00 EESTTiedote

Kiinteistökauppamarkkinoilla on edelleen vilkasta ja Suomi on yhä houkutteleva maa kansainvälisille sijoittajille. Toimistojen nettotuottovaatimukset ovat laskeneet niin Helsingissä, Turussa kuin Tampereella. Toimistojen ja asuntojen vuokrat ovat nousussa, mutta liiketilojen näkymät ovat epävarmempia. Rakentamisen määrän odotetaan kuluvana vuonna kääntyvän laskuun pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta. Rakentamisen laskeva volyymi on parantanut tarjouskilpailujen tilannetta erityisesti infrarakentamisen puolella. Myös rakentamisen hintojen ja kustannusten nousu on ollut pysähdyksissä lokakuusta 2018.

Nykyinen kankea kaavaprosessi tuhlaa yhteiskunnan resursseja ja ilmastoa – RAKLI vaatii joustavampaa kaavoitusta25.4.2019 08:50:00 EESTTiedote

Nykyinen kaavoitusjärjestelmä on kankea, ja sen seurauksena tyhjinä seisovat tilat ovat kansallisvarallisuuden hukkausta ja aiheuttavat turhia ilmastopäästöjä. Kaavoituksesta on saatava joustavampaa, jotta se vastaa muuttuvan maailman tarpeisiin. RAKLI, joka on maamme kattavin kiinteistöjen ammattimaisten omistajien, kiinteistösijoittajien ja rakennuttajien yhteistyöverkosto, rohkaisee uutta eduskuntaa tekemään päätöksiä, joilla kaavoitusjärjestelmästä saadaan kestävämpi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme